Artikkeli / 10.12.2019

8 askelta sähköauton latauspisteen hankintaan taloyhtiössä

Yhteiskäyttöön tarkoitettu latauspiste on helppo tapa vastata kasvavaan sähköautojen lataustarpeeseen taloyhtiössä.  

Teksti: Marjukka Puolakka Kuvat: Milka Alanen

1. Kapasiteetin selvitys

Latauslaitteiden hankinta alkaa sujuvasti, kun taloyhtiösi tilaa etäkatselmuksen Helenin verkkosivuilta. Se kertoo, kuinka monta latauspistettä kiinteistöön voi asentaa turvallisesti.

Helenin edustaja voi myös tulla paikan päälle selvittämään, miten latauslaitteiden asennus onnistuisi, mitkä laitteet olisivat sopivimmat ja mihin ne voisi sijoittaa.

2. Tarjous ja asennussuunnitelma

Taloyhtiö saa tarjouksen, jossa on mukana asennussuunnitelma aikatauluineen.

3. Yhtiökokouksen päätös

Yhtiökokous käsittelee latauslaitteiden hankintaa ja tekee asiasta päätöksen. Jos taloyhtiöön on tulossa maarakennustöitä vaativa remontti, kannattaa sen yhteydessä ainakin pohtia latausjärjestelmän valmiuden rakentamista, varsinkin jos autopaikat ovat ulkona.

4. Latauslaitteiden tilaus

Taloyhtiön edustaja tilaa latauslaitteet ja asennustyön Helenin yhteyshenkilöltä. Samalla sovitaan laitteiden toimituksesta ja asennusaikataulusta.

5. Asennukseen valmistautuminen

Isännöitsijän kannattaa ajoissa ilmoittaa asukkaille siitä, mihin ja milloin latauslaitteet asennetaan. Kun autot ovat poissa tieltä, pääsevät asentajat tekemään työnsä sovitussa aikataulussa.

6. Latauslaitteiden toimitus

Helen toimittaa latauslaitteet ja rakentaa latausjärjestelmän (sähkökeskuksen muutokset, kaapeloinnin, kaapelihyllyt, latauskeskukset ym.). Latauslaitteet asennetaan yleensä paikoitustilan seinään tai erilliseen tolppaan.

7. Laskutus kuntoon

Sähköautoilevat asukkaat kirjautuvat Helen Lataus -palvelun käyttäjiksi. Helen Lataus -palvelu laskuttaa suoraan sähköauton käyttäjää, joten rahaliikenteen hallinnasta ei koidu taloyhtiölle lisävaivaa.

8. Käyttövalmis latauspiste

Nyt asukkaat voivat ladata sähköautonsa helposti ja turvallisesti. Autonvaihtoa harkitsevan on helpompi tehdä päätös sähköauton hankkimisesta, kun lataus onnistuu omalla pihalla.

Avustusta latauspisteiden hankintaan

Asumisen ja rahoituksen kehittämiskeskus ARA myöntää avustusta sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmiin kohdistuviin muutoksiin. Avustusta myönnetään enintään 35 % hyväksytyistä, toteutuneista kustannuksista.

Avustuksen voi saada korotettuna, jos vähintään puolella avustuksella toteutettavista latauspisteistä voi ladata vähintään 11 kW:n teholla.  Avustusta voivat hakea taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt ja niiden omistamat pysäköintiyhtiöt.

Lue lisää aiheesta

Taloyhtiöt Sähköinen liikenne