Artikkeli / 28.11.2019

Tiedätkö, mistä tuuli syntyy? – 10 tuulesta temmattua faktaa

Mikä on tuulen energianlähde? Voiko tuuli nostaa ihmisen ilmaan? Mikä on trombi? Lue tämä juttu, niin tiedät.

Teksti: Jouko Vuorela Kuvat: Getty Images

1. Tuulen energianlähde on…

…aurinko. Tuulet syntyvät, koska aurinko lämmittää maapalloa epätasaisesti. Seurauksena on lämpötila- ja ilmanpaine-eroja, joita ilmavirtaukset tasaavat. Lämmin ilma on kevyempää kuin kylmä. Auringon lämmittämä ilma alkaa nousta ja tilalle virrata raskaampaa, viileämpää ilmaa.

2. Puuskatuulen nopeudeksi Aapeli-myrskyssä mitattiin…

…41,6 m/s. Aapeli-myrsky katkoi puita Ahvenanmaalla 2. tammikuuta 2019. Poliisi kehotti ahvenanmaalaisia pysymään kotona. Ruotsin-laivat jättivät pysähtymättä Maarianhaminassa. Ahvenanmaan yleisradioyhtiö pimeni, samoin sähköt tuhansista kodeista.

3. Tuulivoimala käynnistyy, kun tuulen nopeus on vähintään…

…3,5 m/s. Voimalan teho lisääntyy tuulen nopeuden kasvaessa. Tuulivoimala pysäytetään yleensä yli 25 m/s:n tuulen nopeuksissa, jotta vältytään laitevaurioilta. Tuulivoimalan käyttöikä on 20–25 vuotta.

4. Suomen sähköntuotannosta vuonna 2018 tuli tuulivoimasta…

…9 prosenttia. Vuonna 2019 luku todennäköisesti kasvaa. Syynä on erityisen hyvä tuulivuosi. Tuulivoiman tuotanto on lisääntynyt 20–30 prosentilla viime vuoteen, joka oli matalatuulinen.

5. Suomessa havaitaan vuosittain trombeja keskimäärin…

…14 kertaa. Trombi on raju, paikallinen, suppea-alainen ja lyhytkestoinen pyörretuuli. Siinä ilma pyörii nopeasti pystyakselin ympäri vähintään 18 m/s:n nopeudella, ja se aiheuttaa usein tuhoja kulkureitillään. Lähes 70 prosenttia maalla syntyvistä trombeista esiintyy kello 15–21.

6. Ihminen voi lähteä lentoon, jos tuulen nopeus on…

…40–50 m/s. Jo 30 m/s:n puuskat irrottavat tavaroita, kuten kattoja. Myös sivusta tuleva voimakas tuulenpuuska voi kaataa ihmisen.

7. Hurjin maailmassa mitattu tuulenpuuska on noin nopeudeltaan…

…113 m/s. Se on mitattu miehittämättömällä sääasemalla Barrow Islandilla 50 kilometriä Australian luoteisrannikosta, kun Olivia-myrsky riehui siellä huhtikuun 10. päivä 1996.

8. Lumirulla on…

… tuulen pyörittämä lumipallo, joka kasvaa edetessään.

9. Auringosta maahan säteilevästä energiasta liike-energiaksi eli tuuleksi muuttuu…

…noin kahdesta kolmeen prosenttia. Määrä on noin 40-kertainen verrattuna koko maailman tämänhetkiseen energiankulutukseen.

10. Suomessa oli vuoden 2018 lopussa tuulivoimaloita yhteensä…

…698 kappaletta. Saksassa on noin 25 000 tuulivoimalaa, vaikka se on pinta-alaltaan vain hieman Suomea suurempi, joten täällä on vielä hyvinkin tilaa uusille tuulivoimaloille.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus