Artikkeli / 10.8.2020

Aurinkopaneelien asennuksessa ilmansuunnalla on väliä

Etelään suunnattu kalteva harjakatto on ihanteellinen paikka aurinkopaneeleille, mutta paneelit tuottavat sähköä hyvin myös muun tyyppisillä katoilla. Lue asiantuntijan suositukset aurinkopaneelien hankintaan erilaisille katoille ja katso esimerkit Helenin asentamista aurinkosähköjärjestelmistä.

Teksti: Susanna Cygnel

Tärkeää tietää aurinkopaneelien asennuksesta:

  • Paneelit hyödyntävät tehokkaimmin kohtisuoraan tulevat auringonsäteet.
  • Aurinkopaneelit on hyvä suunnata etelään, itään tai länteen.
  • Aurinkopaneelityyppejä on erilaisia.
  • Paneelien sopiva määrä katsotaan kulutuksen mukaan.
  • Asiantuntijat auttavat aurinkopaneelien hankinnassa.

Aurinkopaneelit hyödyntävät tehokkaimmin kohtisuoraan tulevat auringonsäteet. Suomessa tyypilllisen harjakaton 45 asteen kaltevuus on otollinen aurinkopaneeleille, sillä aurinko paistaa näillä leveyksillä suuren osan ajasta vinosti.

Järjestelmän tehokkuus ei ole kuitenkaan muutamista asteista kiinni, joten loivemmallekin harjakatolle paneelit voidaan asentaa katon pinnan suuntaisesti. Näin aurinkosähköjärjestelmän asennuskustannukset pysyvät järkevinä suhteessa paneelien tuotantoon.

Tasakatolle aurinkopaneelit asennetaan noin 15 asteen kulmaan, joka on mallinnusten perusteella paras asennuskulma vuosituotannon näkökulmasta. Paneeleiden telineisiin lisätään painoja, jotta ne pysyvät varmasti paikoillaan myös tuulisessa säässä. Painojen ansiosta tasakattoon ei tarvitse porata reikiä, vaan voidaan tehdä niin sanottu kelluva asennus.

Paritalon tasahuopakatolle asennettiin 30 yksikidepaneelia. Verrattain suuri määrä paneeleita tarvitaan kattamaan sähkölämmitteisen paritalon sähkönkulutusta. (Kohde 2, katso tarkemmat tiedot taulukosta)

Aurinkopaneelit suunnataan etelään, itään tai länteen

Katon kaltevuutta enemmän merkitystä on sillä, että paneelit saadaan asennettua osoittamaan etelään, itään tai länteen.

– Aurinkosähkön määrän kannalta etelä on aina paras mahdollinen suunta, koska sieltä paistaa eniten, kertoo aurinkosähköjärjestelmien tuoteryhmäpäällikkö Krista Jaatinen Heleniltä.

Ilmansuunnista itä ja länsi kelpaavat myös hyvin. Paneelit tuottavat aurinkosähköä tehokkaasti idästä nousevan aamuauringon ja länteen laskevan ilta-auringon aikaan – siis samoihin aikoihin, jolloin kotona käytetään yleensä eniten sähköä.

"Aurinkosähkön määrän kannalta etelä on aina paras mahdollinen suunta, koska sieltä paistaa eniten."

– Aurinkosähkön kannattavuushan perustuu siihen, että aurinkosähkö saadaan omaan käyttöön, Jaatinen sanoo.

Paneelien määrä kulutuksen mukaan

Aurinkosähkö hankitaan usein kotitalouksiin, joissa lämmitetään sähköllä ja sähkönkulutus on suurta. Tyypillisesti aurinkopaneeleita asennetaan omakotitalon katolle 16–18 kappaletta, mutta moni asia vaikuttaa lopulliseen määrään.

– Järjestelmän koko mitoitetaan kesäpäivän sähkönkulutuksen perusteella. Kannattaa toki hieman huomioida tulevaa ja miettiä, onko taloon esimerkiksi tulossa lämpöpumppu tai sähköauton latauspiste lisäämään sähkön tarvetta, Jaatinen vinkkaa.

Kaikki aurinkosähköjärjestelmän yksityiskohdat, kuten myös sopiva paneeleiden määrä, arvioidaan kotikäynnillä ennen hankintapäätöstä. Kaupat lähtevät liikkeelle siitä, että Helenin asiantuntija tulee käymään. Voit nyt jo katsoa aurinkolaskurimme avulla, miten paljon kiinteistösi voisi tuottaa aurinkosähköä. 

Yksikide, monikide vai half cell?

Aurinkopaneelityyppejä on erilaisia. Monikidepaneeli on perinteisin ja tällä hetkellä vielä yleisin paneeli suomalaisilla katoilla.

Tehokkaampi yksikidepaneeli alkaa kuitenkin yleistyä, koska teknologian kehitys on mahdollistanut sille kilpailukykyisemmän hinnan.

Markkinoiden uusin aurinkopaneelityyppi on tehokas half cell, joka häiriintyy varjoista vähemmän kuin muut paneelityypit. Jos katolle mahtuu vain esimerkiksi 10 paneelia tai katolle osuu pieniä varjoja päivän aikana, half cell on hyvä valinta.

– Mikäli katto kuitenkin on pääosan päivästä varjossa, kannattaa aurinkopaneelit asentaa vasta, kun kattoa varjostavat puut on kaadettu, Jaatinen suosittelee.

Ensin kattoremontti, sitten vasta paneelit

Jos talossa on vanha katto, se kannattaa ensin tutkituttaa kattoammattilaisella. Mikäli kattoremontti on edessä lähivuosina, paneelien asentamista kannattaa lykätä.

– Paneelien käyttöikä voi olla jopa 40 vuotta, joten ensin korjataan tai huolletaan katto ja sitten vasta asennetaan aurinkopaneelit, Jaatinen neuvoo.

Konesaumakatolle asennettiin 20 yksikiteistä full black -paneelia. Täysin musta paneelityyppi ei erotu mustasta katosta juuri lainkaan. Hintaero perinteiseen hopeanvärisen kehyksen paneeliin ei ole kovin suuri. Jopa viidennes aurinkopaneeleista onkin näitä tyylikkäitä täysin mustia paneeleita. (Kohde 5, katso tarkemmat tiedot taulukosta)

Paras lopputulos syntyy asiantuntijan avulla

Joskus asennuksessa on tarpeen tehdä kompromisseja. Paras paikka paneeleille saattaa olla esimerkiksi autotallin katto, mutta jos sähkökeskus sijaitsee ainoastaan päätalon kellarissa, kaapelit pitäisi vetää aurinkopaneeleista sähkökeskukseen joko maan alla tai ilmassa.

– Silloin usein päädytään asentamaan paneelit päätalon katolle, koska maakaapelointi on kallista ja asiakas harvoin haluaa kaapeleiden ilmavetoja. Järjestelmä suunnitellaan aina parhaalla mahdollisella tavalla kohteen mukaan, Jaatinen kertoo.

Tiilikuvioidulle peltikatolle asennettiin 22 yksikidepaneelia. Asennus tällekin kattomateriaalille onnistuu kuten muillekin katoille. Mikään kattomateriaali ei siis ole este oman aurinkosähköjärjestelmän hankkimiselle. (Kohde 6, katso tarkemmat tiedot taulukosta)

Lisätietoja esimerkkikohteista

Kohde Arvio kiinteistön vuosikulutuksesta (kWh) Paneelien määrä Paneeli-tyyppi Ilman-suunta Teho (kWp) Vuosituotanto-arvio (kWh) Esimerkki-hinta Kotitalous-vähennyksen jälkeen Osuus suomalaisen vuosittaisesta päästövähennystavoitteesta
1 25 000 16 Yksikide Lounas 5 4 200 8 200 € * 6 660 € 53 %
2 25 000 30 Yksikide Etelä 10,03 8 600 14 800 € ** 12 550 € 109 %
3 10 000 12 Monikide Etelä 3,3 2 800 6 600 € *,** 5 460 € 36 %
4 30 000 26 Half cell, yksikide Etelä 8,84 7 600 12 700 € 10 450 € 96 %
5 15 000 20 Full black, yksikide Lounas 6,3 5 300 9 400 € 7620 € 67 %
6 20 000 22 Yksikide Kaakko 6,93 5 800 10 600 € 8 580 € 73 %

* Sisältää nosturin vuokran
** Sisältää tasakattolisän

Koska kohteeseen soveltuvan järjestelmän mitoitus tehdään kesäpäivänä toteutuneeseen, tuntikohtaiseen sähkönkulutukseen perustuen, paneelimäärät voivat olla erisuuruiset kohteissa, joissa vuosikulutus on kuitenkin sama. Vuosikulutus ei siis ole paras mahdollinen peruste järjestelmän mitoitukseen.

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia