Artikkeli / 2.10.2020

Energiamerkintä kodinkoneessa – kehtaanko ostaa muun kuin parhaan energialuokan laitteen?

Pitääkö uuden kodinkoneen olla A+++-energialuokkaa? Entä jos omaan budjettiin sopisi edullisempi laite, joka ei yllä parhaimpaan energialuokkaan? Energia-asiantuntija Sari Loukasmäki kertoo, mitä energiamerkinnöistä ja sähkön säästöstä on hyvä tietää ennen ostopäätöstä. Katso myös vertailutaulukot kolmesta eri kodinkoneryhmästä.

Teksti: Katarina Cygnel-Nuortie Kuvat: Getty Images

Energiamerkintä antaa vertailukelpoista tietoa saman tuoteryhmän laitteiden energiankulutuksesta. Siksi siihen kannattaa kiinnittää huomiota uutta laitetta ostettaessa. Energiamerkintä ja sähkön säästö ei kuitenkaan ole ainoa autuaaksi tekevä asia, vaan yksi valintakriteeri muiden joukossa. Omaa sähkönkulutusta kannattaa myös seurata energiankäyttöä seuraavien palvelujen avulla, kuten Helenin tarjoaman Oma Helen -sovelluksen avulla. Näin sanoo Sari Loukasmäki, joka työkseen neuvoo Helenin asiakkaita energia-asioissa.

– Hyvä energialuokka on plussaa, mutta pelkästään energiamerkintää tuijottamalla ei välttämättä päädy itselle parhaaseen lopputulokseen. Oma budjetti on hyvä lähtökohta. Energiatehokkuuden toteutumisen kannalta tärkeää on se, että laitteen koko vastaa oman talouden käyttötarvetta. Arjen sujuvuuden kannalta tärkeitä ovat laitteen helppokäyttöisyys ja -hoitoisuus sekä selkeät käyttöohjeet, Loukasmäki sanoo.

Energiamerkinnässä annetut energiankulutustiedot on mitattu vakioiduissa testiolosuhteissa – ei arkikäytössä. Siksi energiamerkinnän vuosikulutustietoa voi pitää ainoastaan suuntaa antavana. Käyttäjä lopulta ratkaisee laitteen kotona toteutuvan energiatehokkuuden.

Taulukko 1*, televisiot: Sama energialuokka, eri ruutukoko – vaikutus energiankulutukseen

Laite Ruutu-koko Energia-luokka Energian-kulutus, kWh/vuosi** Energian-kulutus, €/vuosi** Hinta-luokka
Samsung 32'' Full HD Smart TV Pieni A+ 50 kWh 7 € 400 €
Samsung 55' 4K UHD Smart TV Keski-kokoinen A+ 120 kWh 18 € 500 €
Samsung 75'' 4K UHD QLED Smart TV Suuri A+ 210 kWh 31 € 1300 €

*Artikkelissa oleviin vertailutaulukoihin on valittu tuotteita eri verkkokauppojen (Gigantti.fi, Verkkokauppa.com, Power.fi) valikoimista.

**Vuotuinen energiankulutus perustuu televisioon, joka on päivittäin käytössä 4 tuntia vuoden ajan. Eri laitteiden sähkönkäytön vuosikustannusta voi vertailla euroissa, kun kertoo vuosikulutuksen (kWh/vuosi) kilowattitunnin hinnalla, esimerkiksi 46 kWh x 0,15 €/kWh (sähkön keskimääräinen kokonaishinta).

Jos televisio on päivittäin päällä kahdeksan tuntia, energiamerkinnän vuosikulutus toteutuu kotona tuplana. Esimerkin suurimman television sähkönkäytön vuosikulutus olisi tällöin 2 x 209 kWh = 418 kWh ja sähkön vuosikustannus noin 63 euroa, Sari Loukasmäki kommentoi.

Missä laitteissa energialuokka vaikuttaa eniten sähkön säästöön?

Energiatehokkuusvaatimusten kiristymisen myötä energiamerkintään on lähes kaikissa laiteryhmissä otettu käyttöön A+, A++ ja A+++ -luokat. Uusi laite on aina lähtökohtaisesti vähemmän energiaa kuluttava kuin käyttöikänsä päässä oleva vanha laite. Esimerkiksi tällä hetkellä myynnissä olevien astianpesukoneiden, pyykinpesukoneiden ja jääkaappipakastinten täytyy olla vähintään A +-luokassa, ja hyvin harvassa laiteryhmässä on enää muita kuin A-luokan eri versioita.

Sähkön säästön näkökulmasta energialuokalla on eniten merkitystä laitteissa, joita käytetään paljon tai jotka ovat jatkuvasti päällä. Tärkeintä on, että käyttää laitetta oikein.

– Paraskin energialuokka vesittyy, jos pesee aina vajaita koneellisia, sijoittaa kylmälaitteen liian tiiviisti huomioimatta ilmankiertotilaa, pakastaa jäähdyttämättömiä tuotteita ja pitää uunia päällä turhaan, sanoo Sari Loukasmäki

Taulukko 2, jääkaappipakastimet: Isoin tilavuus, isoin hintalappu ja pienin energiankulutus

Laite Tilavuus jääkaappi/ pakastinosa Energia-luokka Energian-kulutus, kWh/vuosi Energian-kulutus, €/vuosi Hinta-luokka
Whirlpool W5711EW 197 / 111 l A+ 300 kWh 45 € 300 €
Gorenje NRKE62W 203 / 99 l A++ 240 kWh 36 € 450 €
LG GBB72PZDFN 277 /107 l A+++ 190 kWh 29 € yli 1000 €

Vertailun A+++-luokan jääkaappipakastimen ja kooltaan lähes vastaavan A+-luokan laitteen sähkönkulutuksen ero vuodessa on noin 100 kWh eli rahassa 15 €. Kotikäytössä toteutuva vuosikulutus on toki jonkin verran suurempi kuin energiamerkinnän testiolosuhteissa mitattu, Sari Loukasmäki kommentoi.

Maksaako kallis laite itsensä takaisin sähkön säästössä tai käyttöiässä?

Kodinkone voi maksaa muutamia satasia – tai tonneja. Loukasmäen mukaan kalliimpiin laitteisiin on todennäköisesti käytetty kestävämpiä materiaaleja sekä uusinta tekniikkaa, ja niissä on enemmän ominaisuuksia. Energialuokan suhteen markkinoiden heikoimman ja parhaimman energialuokan laitteiden sähkönkulutuksen ero ei kuitenkaan ole niin suuri, että laitteen käyttöiän aikana saisi tienattua kalliimman laitteen hinnan sähkön säästöllä.

– Ennen ostopäätöstä kannattaa miettiä, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä ja mitä ei tarvitse. Jos toteaa, ettei erikoisominaisuuksilla ole itselle käyttöä, voi hyvin ostaa edullisen perusmallin, joka ei välttämättä yllä ihan korkeimpaan energialuokkaan.

Moni toivoo kodinkoneeltaan mahdollisimman pitkää käyttöikää, mutta energiamerkintä ei ota kantaa siihen. Myöskään laitteen hankintahinta ei ole tae käyttöiästä. Käyttäjä voi osaltaan vaikuttaa käyttöikään hyvällä hoidolla ja fiksulla käytöllä. Löytyykö esimerkiksi pesukoneesta omaan käyttöön sopivat valmiit pesuohjelmat?

– Pesukoneiden pesuohjelmat ovat pidentyneet. Moni arvostaa ajansäästöä ja käyttää useista pesukoneista löytyvää ohjelma-aikaa lyhentävää valitsinta tai erillistä tehopesuohjelmaa, joilla saa korkeammankin lämpötilan ohjelman pestyä noin tunnissa.

Taulukko 3, pyykinpesukoneet: Eri täyttömäärä, eri energialuokka – energiankulutuksessa ei isoja eroja

Laite Täyttö-määrä Energia-luokka Energian-kulutus, kWh/vuosi Energian-kulutus, €/vuosi Veden-kulutus, l/vuosi Hinta-luokka
WhiteWash WM2510/WH 5 kg A+ 170 kWh 25 € 8250 l alle 200 €
Whirlpool FWL71452W 7 kg A++ 200 kWh 30 € 10 l630 ll 250 €
Bosch WAWH26B9SN Serie 8 9 kg A+++ 150 kWh 23 € 11 l220 ll 1000 €

Kapasiteetiltaan lähes puolta pienemmän A+-luokan pesukoneen energiamerkinässä vuosikulutus on jopa suurempi kuin vertailun suurimman A+++-luokan laitteen. Silti pyykinpesukone kannattaa valita perheen koon mukaan niin, että voit pestä pääasiassa täysiä koneellisia. Todellinen energiankulutus toteutuu käyttötapojen, valittavien pesuohjelmien ja toteutuvien pesukertojen mukaan, Sari Loukasmäki kommentoi.

Onko nykyisessä A+++-energiamerkintäluokittelussa enää järkeä?

Energiamerkinnästä säädetään sekä EU:n tasolla energiamerkintäasetuksessa että kansallisella tasolla ekosuunnittelulaissa. Tarkoitus on ollut, että energiamerkinnät ulottuvat A:sta G:hen, mutta käytännössä koko skaala ei ole enää käytössä, ja energiatehokkaimpaan päähän on lisätty A+, A++ ja A+++-merkinnät. Energiamerkintöjä ollaankin nyt tuomassa takaisin alkuperäiselle A–G-asteikolle.

– Energiamerkintä on mahtava juttu, ja sen olemassaolon vuosikymmenien aikana kodinkoneiden energiatehokkuus on parantunut valtavasti. Tämänhetkinen luokitus on kuitenkin aikansa elänyt. Kun lähes kaikki laitteet ovat A-luokan eri versioissa, on laitteiden välisiä eroja sähkön säästössä vaikea hahmottaa. Todennäköisesti ihmiset mieltävät A-luokkien väliset erot pienimmiksi, kuin jos luokituksen koko kirjainskaala olisi käytössä. Uskon, että tekeillä oleva muutos selkiyttää energiamerkinnän infoarvoa kuluttajan kannalta, sanoo Sari Loukasmäki.

Uusimmat energiamerkinnät tulivat näkyviin kivijalka- ja verkkokaupoissa maaliskuussa vuonna 2021.

Seuraa sähkönkulutustasi

Helenin asiakkaana voit seurata omaa energiankäyttöäsi Oma Helen -sovelluksesta. Näet, miten kotisi laitteiden käyttö ja säädöt vaikuttavat sähkönkulutukseen.

Tutustu Oma Heleniin

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö