Kokemuksia / 18.2.2020

Pinja Rautio pienentää hiilijalanjälkeään nautiskellen

Tuotantokoordinaattori ja laulaja Pinja Rautio panostaa kasvispainotteiseen ruokaan, ajaa kaasuhybridillä ja lomailee kotimaassa.

Teksti: Ani Kellomäki Kuvat: Milka Alanen

"Julkinen keskustelu ilmastokysymyksistä havahdutti minut pari vuotta sitten toimimaan tietoisemmin hiilijalanjälkeni pienentämiseksi. Halusin nähdä, millaisia muutoksia saamme perheessä aikaan.

Ensin aloimme panostaa kasvispainotteiseen ruokaan. Etsimme kivoja uusia tuotteita kokeiltaviksi, ja kasvisruokien määrä pöydässämme kasvoi huikeasti. Tykkään myös käyttää suomalaista järvikalaa, kuten muikkuja.

Rakastan autoilua, mikä on painanut mieltäni. Kun auton vaihtaminen tuli ajankohtaiseksi, valitsimme kaasuhybridin. Se oli edellistä autoamme edullisempi! Tankkaus- ja latausverkosto kaasu- ja sähköautoille laajenee jatkuvasti, ja siihen voi vaikuttaa kysyntää lisäämällä.

Meillä on ollut tapana lentää kerran vuodessa ulkomaille, mutta havahduimme huomaamaan, miten paljon upeita kohteita löytyy kotimaastakin. Nyt nautin eniten siitä, että törmään johonkin kivaan yllätykseen, kuten pikkukahvilaan järvenrannalla. Oman lähihistoriamme tutkiminenkin on tosi kiehtovaa.

Olen esteetikko ja lisäksi esiinnyn työkseni. Rakastan kauniita vaatteita. Tuhlaan aikaa kestävään laatuun pikamuodin sijasta. Tykkään kierrellä kirpputoreja ja myyn, lahjoitan ja kierrätän omia vaatteitani. Laitan kertyvät roposet talteen, jotta voin ostaa vaikka laadukkaan kotimaisen takin. Luonnonkosmetiikkaan panostaminen on helpottanut mikromuoviahdistusta.

Hiilijalanjälki pienentyy meillä hyvä elämä edellä ja nautiskellen. En ajattele luopuvani asioista, vaan saavani parempia vaihtoehtoja tilalle. Muutoksesta tekee helpomman, jos ajattelee saavansa myös parempaa elämänlaatua."

Pinjan vinkit: näin pienennät hiilijalanjälkeäsi helposti

  1. Valitse uusiutuva energia.
  2. Laske kodin lämpötilaa parilla asteella.
  3. Tiivistä ikkunat, niin lämpö ei karkaa.
  4. Lyhennä aamun suihkuhetkeä.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö