Artikkeli / 8.12.2020

Viisi kysymystä ja vastausta sähköauton latauksesta tien päällä – näin onnistut julkisella latauspisteellä

Sähköauton hankkiminen kiinnostaa yhä useampia, mutta latauksen hoituminen voi mietityttää. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten sähköauton lataus onnistuu tien päällä ja mitä lataaminen maksaa.

Teksti: Leena Seppinen Kuvat: Helen

1. Olen tien päällä ja huomaan sähköauton akun hupenevan. Miten löydän lähimmän vapaan latauspisteen?

Voit etsiä vapaan latauspisteen käyttämällä palveluntarjoajan omaa latauspalvelua, esimerkiksi Helen Latausta. Helen Latauksen asiakkaana löydät lähimmän latauspisteen kirjautumalla Helen Latauksen tunnuksilla Virta-mobiilisovellukseen. Voit käyttää myös julkisia sähköauton latauspisteiden karttoja, kuten esimerkiksi latauskartta.fi.

Pelkästään Helen tarjoaa sähköautoilijoille yli 300 julkista latauspistettä. Niitä löytyy kadunvarsilta, pysäköintialueilta, parkkihalleista sekä Helsingissä monen harrastuspaikan tuntumasta. Helen on lisännyt latauspisteitä helsinkiläisten liikuntapaikkojen läheisyyteen, kuten jääkiekkohallien edustoille.

Ladattava hybridi siirtyy käyttämään polttomoottoria, jos lataussähkö on kulutettu loppuun.

2. Latauskartassa pisteiden kohdalla on erilaisia kirjainyhdistelmiä. Mistä tiedän, mikä latauspiste sopii autolleni?

Julkisia latauspisteitä on kolmenlaisia:

  • Keskinopea, max 22 kW, lataus sopii kaikille, niin ladattaville hybrideille kuin täyssähköautoille. Latauskaapelin latauspisteeseen kytkettävän pistoke on mallia Type 2 ja autoon kytkettävän pistokkeen malli autosta riippuen joko Type 1 tai Type 2.
  • Pikalataus alle 100 kW, jossa autoon kytkettävän pistokkeen malli on autosta riippuen joko CCS tai CHAdeMO.
  • Suurteholataus max 200 kW, jossa autoon kytkettävän pistokkeen malli on CCS. 

Pika ja suurteholatauspisteet on tarkoitettu pääsääntöisesti täyssähköautojen lataamiseen. Markkinoilla on myös muutamia ladattavia hybridejä, joita voi pikaladata. Keskinopealla latauspisteellä sinun pitää käyttää auton omaa latausjohtoa, kun taas pikalatauksessa on kiinteä kaapeli kiinni latauslaitteessa.

Ennen kuin pysäköit autosi latauspisteelle, sinun pitää tietää, missä autossasi on latauspistokkeen paikka. Se vaihtelee automallin mukaan. Viime aikoina on tullut myös läpiajettavia latausruutuja eli vastaavia kuin huolto-asemilla. Pysäköinti vasemmalle puolelle katua on sallittua uuden tieliikennelain mukaan.

3. Latauspiste löytyi ja nyt on aika ladata! Miten sähköauto ladataan julkisella latauspisteellä?

  1. Kiinnitä ensin oma latauskaapelisi autoosi ja sitten latauslaitteeseen.
  2. Tunnistaudu latauspisteellä oman palveluntarjoajan lataustunnisteella tai mobiilisovelluksella.
  3. Anna latautua niin täyteen kuin haluat. Lataamiseen kuluvan ajan voit hyödyntää hoitamalla asioita, käymällä kahvilla tai harrastamassa.
  4. Lopeta lataus tunnistautumalla latauspisteellä jälleen latauskortilla tai mobiilisovelluksella.
  5. Tee kohteliaasti tilaa muille siirtämällä autosi pois latauspisteeltä.

Sähköauton lataus hoituu pikalatauslaitteella lähes samalla tavalla, poikkeuksena on, että kiinnität latauslaitteessa kiinni olevan kaapelin autoosi. Toimit siis hieman samalla tavalla kuin huolto-asemalla tankatessa. Et tarvitse pikalatauksessa omaa latauskaapeliasi.

4. Sähköauton akku on nyt täynnä. Mitä sähköauton lataus maksaa ja miten maksu hoituu?

Sähköauton käyttökustannukset ovat bensa-autoa edullisemmat: julkisella latauspisteellä sähköauton lataamisen hinta on noin 5–8 euroa per 100 kilometriä, seitsemän litraa satasella kuluttavan bensa-auton vastaava tankkauskulu on noin 15 euroa.

Hinnoittelu julkisissa latauspisteissä on vaihtelevaa, ja hinnat voi tarkistaa palveluntarjoajan verkkosivuilta.

Julkisilla latauspisteillä latauksesta maksetaan yleensä rekisteröitymällä sähköauton latauspalveluun. Tällöin yksittäistä lataustapahtumaa ei makseta pankkikortilla latauspisteellä, vaan yleensä kuukauden aikana kertyneet lataustapahtumat veloitetaan asiakkaalta kerralla. Helen Latauksessa asiakas maksaa ainoastaan toteutuneista latauksista ilman erillistä kuukausimaksua.

5. Pitääkö sähköauton latauspisteellä maksaa myös parkkimaksu?

Julkisella latauspisteellä parkkimaksu voidaan veloittaa latauksen yhteydessä tai se pitää maksaa erikseen. Tarkista asia pysäköintiin viittaavasta liikennemerkistä.

Huomaa, että kauppakeskuksien parkkihalleissa olevat sähköautojen latauspisteet eivät aina ole ilmaisia. Osassa maksat sekä parkkipaikasta että latauksesta, osassa parkkipaikka voi olla ilmainen tietyn tuntimäärän.

Kaiken kaikkiaan sähköauton lataus julkisella latauspisteellä sujuu helposti parin harjoituskerran jälkeen. Suurin osa sähköautojen latauksista tapahtuu kuitenkin kotona tai työpaikalla, joten sähköautoilussa pääsee hyvin alkuun hankkimalla latauspisteen kotiin tai ehdottamalla latauspisteen hankintaa työpaikalle.

Lue lisää aiheesta

Sähköinen liikenne