Artikkeli / 8.1.2020

Näistä syistä sähköauto on monelle sopiva menopeli

Sähköautoilu yleistyy vauhdilla. Suomen teillä huristelee jo noin 25 000 sähköautoa. Voisiko sähköauto sopia sinullekin?

Sähköauton toimintasäde riittää pitkiinkin matkoihin

Sähköautojen toimintasäde on nykyisin varsin hyvällä tasolla. Kertalataus riittää useimmilla malleilla 300-500 kilometrin ajoon, ja latauspisteitä löytyy tänä päivänä kattavasti ympäri maan. 

Sähköautoilu on alkuinvestoinnin jälkeen edullista

Sähköauto on vielä hankintahinnaltaan usein kalliimpi vaihtoehto, mutta sen käyttökustannukset ovat vain viidenneksen polttomoottoriauton vastaavista. Sähköautolla ajo maksaa noin 2 €/100 km, joten paljon autoilevalle säästöä syntyy nopeasti.

Huoltokustannukset ovat merkittävästi pienemmät, sillä vaihdettavia nesteitä tai kuluvia moottorin osia ei konepellin alta löydy.

Sähköauton lataa kätevästi kotipihassa ja tien päällä

Sähköauton lataaminen on helppoa, erityisesti jos taloyhtiön pihasta löytyy oma latauspiste. Auton voi jättää laturiin yön ajaksi, jolloin esimerkiksi keskinopean latauspisteen latausnopeus riittää oikein hyvin akun täyteen latautumiseen.

Sähköautojen latausverkosto on kattava. Suomessa on jo lähes 3000 sähköautojen latauspistettä.

Sähköauto kestää hyvin Suomen pakkasia

Pakkaset eivät ujostuta sähköautoa. Suomessa myytävissä sähköautoissa on yleensä akulle erillinen lämmitysjärjestelmä. Toimintasäde voi heiketä kovalla pakkasella 10-30 % matkustamon lämmittämisestä ja keliolosuhteista johtuen, mutta toisaalta talven alhaisemmat nopeusrajoitukset tasoittavat sähkönkulutusta.

Helen on sähköautoilun edelläkävijä Suomessa

Helen asensi maan ensimmäisen julkisen sähköauton latauspisteen Helsinkiin Runeberginkadulle vuonna 2009, joten kokemusta latauspisteistä on kertynyt Helenille jo yli kymmenen vuotta.

Tällä hetkellä Helsingistä löytyy jo 200 Helenin julkista latauspistettä, ja Helen toimittaa sähköauton latauspisteitä taloyhtiöille ja yrityksille.

Lue lisää aiheesta

Sähköinen liikenne