Artikkeli / 18.2.2020

Tarkista nämä asiat, kun valitset terassilämmitintä

Sopiiko terassillesi parhaiten infrapuna-, kaasu- vai kvartsilämmitin?

Teksti: Jouko Vuorela Kuvat: Antti Raatikainen

Kumpi on parempi, sähkö- vai kaasulämmitin?

Parvekkeelle tai pienelle terassille sopii esimerkiksi 1 000 W:n sähköllä toimiva infrapunalämmitin. Isolle terassille kannattaa valita esimerkiksi 9 000 W:n kaasulämmitin. Suurempiin tiloihin sopivat myös sähköllä toimivat kvartsilämmittimet.

Kuinka paljon hyvä lämmitin maksaa?

Se riippuu tietysti siitä, miten isoa tilaa pitää lämmittää. Lämmittimien hinnat vaihtelevat noin 60 eurosta yli 2 000 euroon, mutta 200–400 eurolla saa jo melko tehokkaan ja laadukkaan parveke- tai terassilämmittimen. Lämmittimien teho vaihtelee 300 W:n ja jopa 19 500 W:n välillä, ja suuritehoiset lämmittimet maksavat enemmän kuin pienitehoiset.

Mitä lämmittimen käyttäminen maksaa?

Jos käytät 1 000 W:n infrapunalämmitintä kuukauden ajan 3 tuntia päivässä, kasvaa sähkölaskusi noin 13 € kuukaudessa. Jos lämmitin sattuisi jäämään päälle koko kuukaudeksi, on kustannus 100 €. Käytä siksi varmuuden vuoksi virran katkaisuun ajastinta. Tehokkaan kaasulämmittimen käyttäminen maksaa enemmän kuin infrapunalämmittimen.

”Jos infrapunalämmittimen liitäntäteho on yli 2 300 W, tarvitaan 16 A:n sulake. Tarkista, että terassilla tai parvekkeella on pistorasia, ja huomioi suojaetäisyys. Kaasulämmitintä käytettäessä pitää huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta.”

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö Lämpö