Kokemuksia / 4.6.2021

Espoolainen Petri hankki aurinkopaneelit talonsa katolle: "Halusin varautua tulevaisuuteen"

Espoolainen Petri Nieminen päivitti kotinsa energiaratkaisut 2020-luvulle. Nyt kodin katolla tuottaa energiaa 20 aurinkopaneelia, joiden avulla voi myös viilentää kotia helteillä ja ladata sähköautoa. Sähköntuottoa ja -kulutusta Nieminen seuraa Oma Helen -sovelluksesta.

Teksti: Elina Jäntti Kuvat: Petri Mulari

Olisipa makeaa saada oman kodin kattoon muutama aurinkopaneeli, espoolainen Petri Nieminen pohti rakentaessaan omakotitaloaan vuonna 2008.

Nieminen ja hänen puolisonsa halusivat tehdä kodistaan ekologisesti kestävän. Talosta tuli matalaenergiatalo, johon valittiin lämmitysjärjestelmäksi maalämpö.

– Vielä kaksitoista vuotta sitten aurinkopaneelien hankkiminen ei ollut taloudellisesti järkevää. Myös ilmalämpöpumppu oli mietinnässä kodin jäähdytykseen, mutta pidin sitä vähän ekologisena mörkönä, Nieminen muistelee.

Ajatus aurinkopaneelien hankinnasta konkretisoitui uudestaan vasta hiljattain, kun Niemisen kollega hankki taloonsa aurinkosähköjärjestelmän kattoremontin yhteydessä. Nieminenkin alkoi ottaa selvää järjestelmistä.

– Olin jo Helenin sähköasiakas ja seuraillut Helenin innovatiivisia energiaratkaisuja mielenkiinnolla, joten pyysin yhteydenottoa Heleniltä.

Viimeistään asiantuntijan käynti paikan päällä vakuutti Niemisen valinnasta.

– Helenin ratkaisun helppous ja toimittajan luotettavuus ratkaisi. Asiantuntija pystyi saman tien antamaan arvion järjestelmän kustannuksista ja siitä, miltä asennus valmistuessaan näyttää satelliittikuvassa talostamme. Komponenttivalinnat, takuut ja kaikki muu tarpeellinen oli jo mietitty Helenin toimesta, Nieminen kiittelee.

Aurinkopaneelit asennuksesta käyttöön päivässä

Suunnittelukäynnin yhteydessä pohdittiin kotiin sopivankokoista järjestelmää ja myös tulevia sähkönkäyttötarpeita.

Nyt Petri Niemisen kodin katolla tuottaa sähköä oma, 20 aurinkopaneelin aurinkovoimala. Alun perin 12 paneelin kokoiseksi suunniteltu järjestelmä kasvoi, sillä Nieminen halusi liittää järjestelmään myös sähköauton latausaseman.

Aurinkopaneelit talon katolla


– Halusin varautua tulevaisuuteen hieman suuremmalla järjestelmällä. Meillä ei vielä ole sähköautoa, mutta se on seuraavaksi hankinnassa.

Järjestelmä asennettiin yhdessä päivässä huhtikuun lopulla.

– Asennus sujui mallikkaasti. Oli vähän yllätyskin, miten nopeasti se kävi: asentajat saapuivat aamulla ja jo iltapäivällä järjestelmä tuotti jo sähköä talon käyttöön.

Asennuksen yhteydessä kotiin saatiin myös ilmalämpöpumppu, joka toimii tehokkaasti parina paneelien kanssa.

– Nyt kotia voi viilentää aurinkosähköllä ja tehokkaimmin juuri silloin, kun aurinko paistaa eniten. Viilennystä tarvitaan, kun kesät kuumenevat ilmastomuutoksen myötä. Tätä on odotettu – kodin ilma tuntuu ihanan raikkaalta!

Pyykkikone pyörii ilmaiseksi aurinkosähköllä

Aurinkopaneelien myötä Petri Nieminen on kiinnostunut aiempaa enemmän kodin sähkönkulutuksesta. Hän seuraa paneelien sähköntuotantoa Oma Helen -sovelluksesta.

Sovellus näyttää jopa tuntikohtaisesti oman sähkön kulutuksen, sähkön tuotannon sekä ylituotannon eli tuotetun sähkön määrän, joka on myyty sähköyhtiölle.

– Oma Helen on aktiivisessa käytössä. On mielenkiintoista seurata sekä perheemme kokonaiskulutusta että sitä, miten oma tuotanto vastaa siihen eri päivinä. Kotona tulee usein laitettua kodinkoneet pyörimään silloin, kun aurinko paistaa ja tulee ilmaista sähköä.

Virtuaaliakun ansiosta ylituotantoa voi hyödyntää myös muina aikoina ja muissa osoitteissa.

– Halutessani voisin käyttää esimerkiksi kesämökin sähköä Virtuaaliakulla, mutta vielä en ole sitä tehnyt. Virtuaaliakku on todella mielenkiintoinen konsepti, ja seuraan suurin odotuksin se kehittämiseen liittyvää innovointia. Toivon mukaan voisin tulevaisuudessa käyttää tuottamaani sähköä vaikkapa laajasti eri autonlatauspisteissä ympäri Suomea, Nieminen sanoo.

Sovelluksesta Nieminen huomasi ilokseen myös, että aurinkopaneelit tuovat jo lyhyessä käyttöajassa rahallista säästöä.

– Tämän vuoden toukokuun sähkönkulutus jää meillä puoleen viime vuoden toukokuusta. Se on aika huikeaa. Myös Virtuaaliakkuun on jo jäänyt jonkin verran sähköä talteen.

Aurinkopaneelit nostavat kiinteistön arvoa

Niemisen nelihenkinen perhe on todella tyytyväinen ratkaisuunsa. Aurinkopaneelit ja ilmalämpöpumppu sekä sähköauton latauspiste päivittivät maalämmöllä lämpiävän matalaenergiatalon energiajärjestelmän 2020-luvulle.

– Kotimme lämmityskokonaisratkaisu on nyt mahdollisimman ekologinen. Minulle on tärkeää, että voin omalta osaltani tehdä kestäviä ratkaisuja ja parantaa maailmaa, Nieminen sanoo.

– Myös kodin arvo on päivitetty paremmalle tasolle ajatellen mahdollista myyntiä. Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa. Nykypäivänä myös sähköauton latausaseman voi ajatella kuuluvan omakotitalon vakiovarustukseen.

Petri Nieminen invertterin vieressä


Aurinkopaneelit avaimet käteen -ratkaisuna

Kaikki Helenin aurinkosähköjärjestelmien asennukset hoidetaan avaimet käteen -periaatteella.

Helenin aurinkosähköjärjestelmä koostuu aurinkopaneeleista, vaihtosuuntaajasta eli invertteristä ja paneelien kiinnitysjärjestelmästä. Lisäksi paneelien yhteydessä asennetaan esimerkiksi turvakytkin, sulakkeet ja kaapelit, kertoo Helenin tuoteasiantuntija Linda Kangasmaa.

– Aurinkopaneelit tuottavat sähköä auringon säteilystä. Paneeleilta tuleva sähkö on tasasähköä, joka muunnetaan vaihtosähköksi invertterillä, jotta sitä voi käyttää kodin sähkölaitteissa. Järjestelmä kytketään kodin sähkökeskukseen siten, että paneeleilta tuleva sähkö käytetään automaattisesti oman kodin sähkönkulutukseen.

Jos paneelit tuottavat enemmän kuin on kulutusta, voi ylimääräisen sähkön myydä sähköyhtiölle.

– Helenin aurinkopaneeliasiakas saa vuodeksi käyttöönsä ilmaisen ja rajattoman Virtuaaliakun, jonka avulla voi seurata omaa sähkönkulutusta ja -tuotantoa Oma Helen -sovelluksesta. Tietojen avulla omaa sähkön kulutusta voi optimoida niille ajoille, kun aurinkosähköä on saatavilla ja tällä tavalla maksimoida itse tuotetun sähkön käyttöä, Kangasmaa sanoo.

Helenin aurinkosähköjärjestelmiin on saatavilla myös latauslaite, jolla voi ladata sähkö- tai hybridiautoa kotona.

Kotona olevan lämmityksen rinnalle voi hankkia ilmalämpöpumpun, jolla voi myös viilentää asuntoa.

– Viilennystarve kohtaa hyvin aurinkopaneelien tuotannon kanssa, eli kun kesällä koti saattaa kaivata viilennystä, voidaan aurinkopaneelien tuottamaa sähköä käyttää pumpun sähkönkulutukseen.

Se helpoin tapa hankkia aurinkopaneelit

Aurinkosähköä kotiin omalta katolta? Aurinkosähkön tuottaminen todella yksinkertaista. Kääri hihat, tee tilaus ja valmistaudu ottamaan rennosti, kun Helen hoitaa hommat kuntoon.

Tutustu ja tilaa

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia Hiilineutraalisuus