Artikkeli / 19.4.2021

Aurinkopaneelit vapaa-ajan asunnolle? Ota nämä seikat huomioon

Helenin aurinkopaneelit tuottavat ympäristöystävällistä aurinkosähköä vapaa-ajan asunnolla. Virtuaaliakun avulla ylimääräisen aurinkosähkön voi hyödyntää kaupunkiasunnossa.

Teksti: Elina Jäntti Kuvat: Helen

Aurinkoiset kelit lisääntyvät ja mökkikauden alku on käsillä. Yhä useampi vapaa-ajan asunnon omistaja pohtiikin, kannattaisiko auringon energia valjastaa omaan hyötykäyttöön.

Aurinkopaneelien hankinta voi kuitenkin tuntua hankalalta, sillä paneeleita myy moni eri toimija ja niiden käyttö voi olla vierasta. Mistä lähteä liikkeelle?

– Aurinkopaneelien hankinnassa on paljon huomioitavia asioita, mutta tarvittavat asiat kannattaa käydä läpi asiantuntijan kanssa, sanoo asiakkuuspäällikkö Ville Hyvärinen Heleniltä.

Aurinkosähköstä kiinnostuneiden kannattaa aloittaa täyttämällä yhteydenottopyyntö Helenin verkkosivuilla.

– Asiantuntijamme ottaa yhteyttä ja kartoittaa kohteen sekä asiakkaan sähkönkulutuksen. Tietojen perusteella räätälöidään asiakkaan tarpeisiin sopiva aurinkosähköjärjestelmä, Hyvärinen sanoo.

Kesämökkien tiedot voidaan selvittää pääsääntöisesti puhelimitse, ja tarvittaessa pyydetään valokuvia kohteesta.

Kartoituksen perusteella tehtävä tarjous ei sido asiakasta vielä mihinkään, vaan ostopäätöksen voi tehdä rauhassa.

Paneelien valintaan vaikuttavat katto ja kulutus

Aurinkosähköjärjestelmän valintaan vaikuttavat esimerkiksi kattotyyppi ja asiakkaan sähkönkulutus.

– Esimerkiksi mustalle peltikatolle voivat ulkonäön puolesta sopia kokomustat paneelit, jos asiakas niin toivoo. Toki muunkin väriset ovat sopivat ja toimivat, Ville Hyvärinen sanoo.

Myös tämänhetkiset ja tulevaisuuden sähkönkulutustarpeet kannattaa ottaa huomioon.

Järjestelmä mitoitetaan asiakkaan tarpeisiin

Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa hankkia pitkäikäiseltä ja vakavaraiselta yritykseltä, jotta investointi on varmasti tehokas ja turvallinen.

Helen on vastuullinen yritys, joka on toiminut Suomessa jo yli sadan vuoden ajan.

– Vastuullisen toimijan valinta tuo aurinkopaneelien hankintaan luotettavuutta ja turvaa. Me emme myy ylimitoitettuja aurinkosähköjärjestelmiä, vaan mitoitamme järjestelmän aidosti asiakkaan tarpeisiin sopivaksi, Ville Hyvärinen sanoo.

– Markkinoilla on uusia yrityksiä, joita ei välttämättä ole enää olemassa parin vuoden päästä, jolloin ei ole ketään, kenen puoleen kääntyä tarvittaessa. Meillä aurinkopaneelien tehontuottotakuu on 25 vuotta, ja meiltä löytyy tarvittaessa asiantuntijuutta ja apua myös seuraavat 25 vuotta.

Paneelien 25 vuoden tehontuottotakuu tarkoittaa, että tänä vuonna ostettujen paneelien täydestä tehosta pitää olla vuonna 2046 jäljellä vielä ainakin 80 prosenttia.

Kun aurinkosähköjärjestelmä on suunniteltu huolella ja asennettu ammattimaisesti, se on käytössä hyvin huoleton.

– Aurinkopaneelit ovat hyvin huoltovapaat. Jos ne likaantuvat kovasti, niille riittää huolto-ohjeiden mukainen huolto, mutta muita toimenpiteitä ei tarvita.

Pitkäaikaista sähköä kertainvestoinnilla

Helen toimittaa aurinkosähköjärjestelmiä koteihin, vapaa-ajan asuntoihin, taloyhtiöihin ja yrityksiin koko Suomen alueella.

Ville Hyvärinen muistuttaa, että aurinkosähkö on paitsi hyvin ilmastoystävällistä myös edullista.

– Yhdellä kertainvestoinnilla asiakas saa omakseen aurinkovoimalan, joka tuottaa sähköä investoinnin jälkeen käytännössä ilmaiseksi ja tehokkaasti hyvin pitkään, Hyvärinen sanoo.

Vapaa-ajan asunnon aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös kaupunkikotiin

Eläkkeellä olevan arkkitehti Mika Päivärinteen vapaa-ajan asunnon katolle asennettiin yhteensä 30 Helenin aurinkopaneelia. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä vapaa-ajan asunnon lisäksi myös omistajansa kerrostalokodin käyttöön.

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia