Artikkeli / 27.8.2021

Kodin energiankäyttöä kannattaa seurata – Oma Helenin avulla se on helppoa

Tiedätkö, minä viikonpäivänä tai kuukautena suomalaiset käyttävät eniten sähköä? Entä paljonko aurinkopaneelisi tuottavat energiaa? Oma Helen -sovelluksen avulla seuraat näppärästi omaa energiankulutustasi ja –tuotantoasi. 

Teksti: Marjukka Puolakka

Sähkömittari raksuttaa kilowattitunteja, kodin laitteisiin virtaa sähköä ja maksat laskun. Kodin sähkönkäyttö on myös paljon muuta. Omaa energiankulutustasi ja –tuotantoasi kannattaa seurata, sillä sähkönkulutus vaihtelee paljon tunnista, päivästä ja kuukaudesta toiseen. Näin pysyt ajan tasalla energia-asioistasi ja voit säästää sähkölaskuissa. 

Oma Helen -sovellus antaa paljon tietoa suomalaisten sähkönkulutuksesta. Päivittäinen kulutus riippuu paljon lämmitysmuodosta: jos se on kaukolämpö, sähköä kuluu keskimäärin 9 kWh päivässä. Sähkölämmittäjillä vastaava lukema on 38 kWh. Kaukolämmittäjät kuluttajat sähköstään keskimäärin 26 % yöllä, sähkölämmittäjät 39 %.

Suomalalaiskodeissa sähköä kuluu eniten sunnuntaisin ja lauantaisin. Arkipäivistä pienin kulutus osuu maanantaille ja suurin perjantaille. Kuukausitasolla käyttö on huipussaan tyypillisesti tammi- tai helmikuussa ja pienimmillään heinäkuussa, mutta ajoittain myös kesä ja -elokuussa.

Energiankulutuksessa iso merkitys on käyttötottumuksilla: kuinka usein pesukone pyörittää pyykkiä, onko keittiö ahkerassa kokkauskäytössä, viilentääkö ilmalämpöpumppu huoneilmaa tai miten usein sauna lämpiää. Myös kodinkoneiden iällä on vaikutusta – vanha astianpesukone kuluttaa enemmän sähköä kuin moderni ja energiatehokkaampi malli.

Omaa energiankäyttöä kannattaa tarkkailla, on tavoitteena sitten mahdollisimman pieni sähkölasku tai asumisen hiilijalanjäljen pienentäminen. Kun kulutuksen tuntee paremmin, on sitä helpompi optimoida, jolloin säästyy sekä rahaa että energiaa. Suomalaisten päämotiivit sähkönkulutuksen tarkkailuun ovat halu pienentää sähkölaskua ja hiilijalanjälkeä. Kiinnostavimmat energiakulutukseen liittyvät teemat ovat taas säästövinkit ja energiatehokkuus. 

Oma Helen on avain fiksuun energiankäyttöön

”Oma Helen -sovelluksen avulla seuraat näppärästi omaa energiankäyttöäsi jopa tunti- ja päivätasolla. Palvelun avulla saat selkeän kokonaiskuvan kodin sähkönkäytöstä sekä hyödyn aurinkopaneelien tuotannosta ja pysyt kaikin puolin kartalla energia-asioista”, kertoo Helenin Oma Helen -sovelluksen tuoteomistaja Jonni Rahko.

Oma Helen -sovellus raportoi selkeiden graafien ja lukujen avulla, kuinka oman kodin sähkönkäyttö vaihtelee vuorokauden aikana tuntitasolla ja edelleen viikoittain, kuukausittain ja vuosittain.

”Sovelluksen etusivu kertoo kodin sähkönkulutuksen kuluvana kuukautena. Klikkaus eteenpäin vie tarkempiin tietoihin, kuten kuukauden keskimääräinen päivittäinen kulutus viimeiseltä vuodelta ja mikä osuus siitä on tapahtunut yöaikana. Näkymä kertoo myös minä viikonpäivinä sähköä kuluu eniten ja vähiten sekä minimi- ja maksimikulutusten päivämäärät.”

Energiankäytön kulutuslukemia vertailemalla näet esimerkiksi, onko pakastimen tai kiukaan vaihto uuteen vaikuttanut sähkölaskuun. Tai minkä verran keväällä hankittu ilmalämpöpumppu näkyy kulutuksessa, kun se on pitänyt kodin viileänä koko helteisen kesän.

Oma Helen -sovelluksen avulla saat kaiken hyödyn irti aurinkopaneeleistasi ja voit nähdä riippuen sopimustyypistäsi esimerkiksi, että milloin on järkevintä pestä koneellinen pyykkiä.

”Näet myös verkosta ostetun sähkön määrän ja siten kodin energian omavaraisuusasteen eri kuukausina.”

Oma Helen antaa oivalluksia energiankäytöstä. Saat huomioita ja vinkkejä energiankulutuksestasi ja sen ympäristövaikutuksista sekä lisäksi hauskaa vertailutietoa, kuten vaikkapa kuinka monta pullaa kuukauden sähkölläsi voisi paistaa. Sovelluksen avulla pysyt myös ajan tasalla siitä, mistä sähkösi tulee ja kuinka monta prosenttia siitä on esimerkiksi tuuli-, vesi- ja aurinkovoimaa.

Mielenrauhaa ja helppoa asiointia

Oma Helen -sovelluksen avulla kaikki kodin energia-asiat hoituvat kätevästi samasta paikasta. Se sisältää kaikki sopimus- ja laskutustiedot, ja kertoo muistitko maksaa sähkölaskun. Kun edessä on muutto uuteen kotiin, hoituu sähkösopimuksen teko Oma Helenissä. Sen kautta saat myös suoran yhteyden Helenin asiakaspalveluun, joka auttaa energia-asioissa ja pulmatilanteissa.

”Oma Helen -sovellukseen kirjaudutaan ensimmäisellä käyttökerralla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tämän jälkeen se on aina helposti käytettävissä. Kehitämme sovellusta jatkuvasti ja tuomme siihen uusia ominaisuuksia.”

Lataa ilmainen Oma Helen -sovellus helposti

Oma Helen -sovelluksen voit ladata ilmaiseksi App Storesta (IOS) tai Google Playsta (Android). Lisää tietoa Oma Helen -sovelluksesta löydät täältä. Oma Helen -selainversioon pääsee kirjautumalla sisään Helen.fi-asiointipalveluihin.