Kokemuksia / 17.5.2021

”Nyt minulla on vain se, mitä oikeasti tarvitsen”

Minitalossa asuminen sopii Laura Santasen ekologiseen elämäntapaan. Pienet neliöt lämpiävät energiatehokkaasti, eikä turhaa tavaraakaan tule hankittua.

Teksti: Malla Murtomäki Kuvat: Essi Lyytikäinen

Luonnonläheisyys ja yksinkertaisuus.

Nuo sanat pyörivät Laura Santasen, 39, päässä, kun hän alkoi haaveilla uudesta kodista. Suositusta Urbaani viidakkoseikkailijatar -matkablogistaan tunnettu nainen on matkustellut paljon ja ihastunut reissuillaan simppeleihin bungalow-mökkeihin.

– Niissä isoimman vaikutuksen teki se, ettei sisä- ja ulkotilojen välillä ole suurta eroa. Voi tuntea olevansa luonnossa, vaikka onkin sisällä, Laura sanoo.

Lisäksi Laura on viettänyt elämänsä aikana runsaasti aikaa matkailuautossa.

– Se on saanut minut tajuamaan, kuinka vähän tilaa ja tavaraa ihminen oikeasti tarvitsee.

Idea hippialueen minikodeista

Laura matkusti muutamia vuosia sitten Kööpenhaminaan ja kierteli vapaakaupungiksi julistautunutta Christianian aluetta. Siellä hän törmäsi ensimmäistä kertaa elämässään asumuksiin, jotka näyttivät minikokoisilta omakotitaloilta.

– Niiden suloisuus teki lähtemättömän vaikutuksen.

Vuosi sitten Laura sai tietää, että talo, jossa hän asui kommuunissa, oli menossa myyntiin. Piti aloittaa uuden kodin metsästäminen. Lauraa suorastaan puistatti ajatus kerrostaloyksiöstä keskellä kaupunkia. Sitten Christianian minikodit palasivat mieleen.

– Silloin en edes tiennyt, että miniomakotitaloja oli oikeasti olemassa jo Suomessakin. Kun löysin tiny house -ryhmät sosiaalisesta mediasta, tajusin, että unelmani voisi toteutua.

Laura alkoi kysellä lähellä Helsinkiä sijaitsevia minitaloja. Hän pyörittää kampaamoa Helsingin keskustassa, eikä omista autoa, joten muutto kauas ytimestä ei ollut vaihtoehto.

– Sain huomata, etten ollut yksin unelmani kanssa. Jos miniomakotitalo vapautui, etenkin keskeiseltä sijainnilta, sille oli valtavasti kysyntää.

Laura alkoi tulla epätoivoiseksi, mutta päätti silti heittää toiveen haaveidensa kodista universumille. Hän lisäsi kuvan vihreästä minitalosta sosiaalisen median kanavilleen ja kertoi etsivänsä vastaavanlaista. Ei mennyt pitkään, kun tuttu vinkkasi pääkaupunkiseudulla sijaitsevasta minitaloalueesta.

– Muutaman välikäden kautta sain tietää, että yksi taloista oli vapautumassa. Kun menin katsomaan paikkaan, olin heti myyty. Ihastuin kaikkeen.


30-neliöiseen minitaloon oli saatu mahtumaan avaran oleskelutilan lisäksi parvi, keittiö, sauna ja takka. Tilantuntua lisäsivät valtavat ikkunat. Kaikkein parasta oli kuitenkin oma, pieni piha. Laurasta tuntui, että nurmikko jatkui heti siitä, mihin lattia loppui.

– Sitten tuli pelko, että mitä, jos en saakaan tätä. En pääsisi siitä ikinä yli!

Energiatehokkuutta pienillä neliöillä

Universumille heitetty toive oli kuitenkin kuultu.

Laura muutti unelmiensa minitaloon viime vuoden kesäkuussa. Kodista on muodostunut hänelle oma salainen piilopirtti, jonne pääsee pakoon kaupungin hektisyyttä ja melua. Muutto valtavasta talosta 30 neliöön on tuonut elämään pelkästään hyvää.

– Tavaraa piti karsia hirveästi, mutta nyt minulla on vain se, mitä oikeasti tarvitsen.

Minitaloasuminen sopii erinomaisesti Lauran ekologiseen ajatteluun ja elämäntapaan. Hän on ennenkin ollut harkitsevainen kuluttaja, mutta nyt jokaista hankintaa täytyy punnita pitkään. Uutta Laura ei osta juuri koskaan, vaan suosii kierrätystä.

– Pienissä neliöissä vanhat huonekalut on pitänyt miettiä uudella tavalla. Vanha sängynpatjani ja mattoni eivät mahtuneet tänne alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan, joten tein niistä ja eurolavoista sohvan.

Pieni talo on myös energiatehokas. Lämmitys toimii ilmalämpöpumpulla, mutta Laura käyttää sitäkin säästeliäästi. Talven kovilla pakkasillakin hän sulki pumpun yöksi.

– Pieni tupa lämpiää samalla, kun lämmittää saunan tai polttaa puita takassa. Ja jos teen ruokaa uunissa, jätän luukun auki sen jälkeen, kun olen laittanut virran kiinni. Hyödynnän näin jälkilämmön.


Laura toivoo, että minitaloalueelle tulisi enemmän yhteisöllisyyttä ja kiertotalousajattelua. Nyt talojen asukkailla on yhteinen pyykkitupa, mutta Lauran mielestä myös monet muut kodinkoneet voisivat olla yhteiskäytössä.

– Miksi jokainen tarvitsee oman imurin, saati ruohonleikkurin?

Haaveissa minitalo pyörien päällä

Luonto on läsnä kaikkialla Lauran kodissa.

Viherkasvien runsaus luo vaikutelman siitä, että luonto on levittäytynyt sisätiloihinkin. Isoista ikkunoista aukeaa näkymä pieneen pihaan, jossa on vuoden aikana näkynyt lintuja, kissoja, pupuja, peuroja ja siilikin.

– Rakastan seurata eri vuodenaikoja. Nyt keväällä on ollut ihanaa nähdä, kuinka luonto alkaa heräillä eloon.

Laura on kodissaan vuokralla, eikä ole toistaiseksi harkinnut oman minitalon ostamista. Hänelle omistaminen ei ole tärkeää. Laura sanoo olevansa liikkuvaista sorttia, joka kaipaa tasaisin väliajoin maisemanvaihdosta. Jos hän hankkisi jotain omakseen, niin minitalon pyörillä.

– Mutta juuri nyt minulla ei ole kuitenkaan kiire yhtään mihinkään täältä. Olen löytänyt kodin.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö