Artikkeli / 12.10.2021

Vedyn ytimessä

”Vedyssä on mehevän lihapiirakan välissä keitetty kananmuna sekä keitto- tai savukinkkua”, sanoo vetykauppias Antti Pyysing .

Teksti: Jussi Eskola Kuvat: Jussi Eskola

”Terve taas. Otetaan perinteinen, savukinkulla."

Täällä Lappeenrannan kauppatorilla kun ollaan, perinteinen tarkoittaa tietenkin vetyä, keitetyllä kananmunalla, kinkulla ja mausteilla höystettyä lihapiirakkaa.

Mummini Sirkka aloitti tämän. Vanhin vetykioski on 54 vuotta yhtäjaksoisesti toiminut Kahvikioski Sirkka Peitsoma. Myö ollaan kolmas polvi nyt.

Kuusivuotiaana olen ollut täällä ensimmäistä kertaa pöytiä siivoamassa, eli onhan tässä joku vuosi tullut jo oltua. Kiinni myö ollaan vain joulu- ja juhannuspäivinä.

Ennen vetyä oli atomi. Viisikymmentäluvulla eräs lappeenrantalainen toriyrittäjä teki lapsilleen lihapiirakkaa kananmunan kanssa. Kioskissaan hän alkoi myydä niitä nimellä atomipommi.

Joku asiakas sanoi, että laitetaan väliin myös kinkkua. No, mikäs tämä on? Tämä on sitten vetypommi.

Tämä oli sen ajan pikaruokaa. Ei ollut pizza- tai hampurilaispaikkoja.

Tuotekehitystäkin on tapahtunut. Nykyään meidän valikoimissa on kasvis- ja lohiversiot sekä gluteeniton vety. Peruskonsepti on kuitenkin sama kuin jo Sirkan aikoina. Lihapiirakat tulevat samasta leipomosta, ja yhteensä niitä valmistetaan vuosittain yli miljoona.

Vetyjä on myyty 65 vuotta, ja edelleen se pitää pystyssä seitsemää torikioskia. Helsinkiläiset asiakkaamme kyselevät, koska tulen Helsinkiin. Ehkä jonain päivänä.

Raaka-aineiden on oltava priimaa.

Kun olen töissä, mie syön itsekin yhden joka päivä. Mikä siinä on, ettei tähän kyllästy?”