Artikkeli / 11.3.2022

Kolme tapaa pienentää taloyhtiön hiilijalanjälkeä ja kasvattaa asuntojen arvoa

Vaikuttavimmat tavat taloyhtiön hiilijalanjäljen pienentämiseen liittyvät energiaan. Hiilijalanjälki kulkee käsi kädessä niin uusiutuvan energian kuin energiatehokkuuden kanssa. Tässä artikkelissa asiantuntija kertoo kolme tapaa, joilla taloyhtiö voi pienentää hiilijalanjälkeään ja kasvattaa asuntojen arvoa energiavalintojen kautta. Energiaremontti on yhdistelmä eri tavoista – parhaat vaihtoehdot löytyvät taloyhtiökohtaisesti.

Teksti: Mia Virolainen

1. Lämpöä kannattaa käyttää fiksusti ja harkita uusiutuviin energiamuotoihin siirtymistä

Suomalaisen hiilijalanjälkeen eniten vaikuttava asia on kodin lämmitys.

- Tapoja taloyhtiön lämmityksen hiilijalanjäljen pienentämiseen on monia, mutta ensisijainen keino on kiinnittää huomiota taloyhtiön käyttämän lämpöenergian määrään, sanoo tuotekehityspäällikkö Minna Hellström Helenistä.

Lämpöenergian määrään voidaan vaikuttaa taloyhtiön energiatehokkuuden kautta. Energiatehokkuutta voidaan parantaa pienilläkin teoilla kuten parantamalla ikkunoiden tiivistyksiä tai tasapainottamalla patteriverkosto. Suurempaa ilmasto- ja kustannusvaikutusta tavoitellessa taloyhtiön kannattaa selvittää mahdollisuutta poistoilmalämpöpumpun hankintaan.

- Poistoilmalämpöpumppu kierrättää ilmanvaihdosta talteen otetun lämmön takaisin taloyhtiön käyttöön. Näin arvokas lämpöenergia ei karkaa ilmanvaihdon mukana harakoille. Tämä on energiatehokkuutta parhaimmillaan, Hellström sanoo.

Toisena tärkeänä keinona hiilijalanjäljen pienentämiseen on vaihtaa taloyhtiön lämmönlähde uusiutuvaan. Käytännössä tämä tarkoittaa joko uusiutuvaa kaukolämpöä tai maalämpöä. Mikäli maalämpö soveltuu hyödynnettäväksi, tarjoaa se taloyhtiölle merkittävän energiakustannusten säästön uusiutuvaa energiaa ja mahdollisuuden kasvattaa asumismukavuutta viilennyksellä.

- Taloyhtiön lämmitystavan vaihtoa harkittaessa kannattaa olla aikaisessa vaiheessa yhteydessä Helenin asiantuntijoihin. Samalla voidaan katsoa taloyhtiön energia-asioita kokonaisuutena ja valita toisiaan tukevia ratkaisuita, Hellström kertoo.

2. Taloyhtiö saa uusiutuvaa sähköä omasta aurinkovoimalasta edullisemmin kuin verkosta

Sähkönkäytön osuus suomalaisen hiilijalanjäljestä on vajaa 10 %. Helpoin tapa sähkönkäytön hiilijalanjäljen nollaukseen on valita asuntoihin ja taloyhtiöön uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkösopimus. Taloyhtiössä kannattaa kuitenkin harkita myös oman aurinkovoimalan asentamista.

Aurinkosähkö on verkosta ostettua sähköä edullisempaa. Vaikkei aurinko aina paistakaan, vuosituotanto tekee investoinnin kannattavaksi.

- Takaisinmaksuaika asunto-osakeyhtiön aurinkovoimaloissa on tyypillisesti 10–15 vuotta kun aurinkovoimalan käyttöikä on vähintään 25 vuotta, Hellström kertoo.

Helen Sähköverkon ja Carunan alueilla taloyhtiön aurinkovoimalan tuottamaa sähköä voidaan käyttää taloyhtiön yleisten tilojen lisäksi myös asunnoissa ilman siirtomaksujen tai verojen veloitusta.

- Taloyhtiön aurinkovoimala voi tuottaa siis uusiutuvaa ja edullista sähköä niin yleisiin tiloihin, lämpöpumpuille, sähköauton lataukseen kuin asuntoihin, Hellström sanoo.

3. Sähköautojen latauspisteet mahdollistavat asukkaiden hiilijalanjäljen pienentämisen

Liikkuminen muodostaa keskimäärin noin 20 % suomalaisen hiilijalanjäljestä. Samaan aikaan sähköautoilu yleistyy kovaa vauhtia, ja arvioiden mukaan vuoteen 2030 mennessä joka neljäs auto Suomessa on sähköauto.

- Suurin osa sähköauton latauksesta tapahtuu kotona, ja sähköautojen yleistyessä latauspisteitä asennetaan kiihtyvää vauhtia taloyhtiöiden parkkipaikoille, Hellström kertoo.

Yhä useammat asunnonostajan kriteereissä on sähköauton latausmahdollisuus. Latauspisteiden puuttuminen voi olla joillekin ostajille jopa kaupan este.

- Sähköautojen latauspisteiden asentaminen on paitsi kannanotto päästöttömän liikkumisen puolesta, se myös nostaa taloyhtiön arvoa asuntomarkkinoilla, Hellström summaa.

 

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Asiantuntijamme suosittelevat teidän taloyhtiöönne parhaiten sopivan kokonaisuuden. Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Ota yhteyttä

Energiaremontti on suurin yksittäinen ilmastoteko, jonka taloyhtiö voi tehdä. Sen avulla hoidat taloyhtiön energia-asiat kerralla kuntoon vaivattomasti avaimet käteen -palvelulla.

Tunnemme taloyhtiösi ja kerromme juuri teille soveltuvat mahdollisuudet lämmitykseen, aurinkovoimaloihin sekä sähköautojen latausratkaisuihin.​ Energiaremontilla säästät kustannuksissa ja kasvatat taloyhtiön arvoa.​

Lataa Energiaremontin ostajan opas