Artikkeli / 14.6.2022

Sinunkin taloyhtiöösi aurinkovoimala? – Näin voit perustella sen hankintaa

Aurinkopaneelien hankinta taloyhtiöön on fiksu ympäristöteko, joka tuo selkeitä säästöjä sekä asukkaan että taloyhtiön sähkölaskuun. Juuri nyt on paras aika tehdä päätös aurinkovoimalan hankinnasta.

Teksti: Marjukka Puolakka

Aurinko paistaa ja paneelit katolla tuottavat sen säteilystä edullista ja ympäristöystävällistä sähköä kiinteistön tarpeisiin. Miksei myös sinun taloyhtiössäsi? Toimi näin, kun haluat perustella aurinkovoimalan hankintaa omassa taloyhtiössäsi.

Ota asia esille yhtiökokouksessa ja kerro, että nyt aurinkovoimalan hankinta on entistä kannattavampaa. Vuonna 2021 tuli nimittäin voimaan lakimuutos, jonka myötä taloyhtiö saa jakaa tuottamaansa sähköä myös asuntojen käyttöön.

”Aiemmin aurinkopaneelien teho mitoitettiin kiinteistösähkön, eli esimerkiksi yhteisten tilojen ilmanvaihdon, hissien ja valaistuksen tarpeisiin. Nyt aurinkosähköä voidaan jyvittää myös asukkaille, mikä tuo selkeitä säästöjä heidän sähkölaskunsa energia-, sähkönsiirto- ja verokuluihin. Taloyhtiötasolla säästöt voivat olla voimalan koosta riippuen satoja tai jopa muutamia tuhansia euroja vuodessa”, kertoo Helenin aurinkosähköjärjestelmien tuoteasiantuntija Anna Saarenhovi.

Anna-Saarenhovi---aurinpaneelit-artikkeli.png

Kannattaa myös painottaa, että aurinkovoimala on pitkäikäinen investointi.

”Voimalan käyttöikä on 25–30 vuotta ja takaisinmaksuaika usein alle 10 vuotta. Eli se tuottaa ilmaista sähköä pitkään sen jälkeen, kun investointi on maksanut itsensä takaisin. Ja koska aurinkosähköä voidaan nyt jakaa myös asuntoihin, kannattaa voimalan kokoa kasvattaa, jolloin takaisinmaksuaika on yleensä lyhyempi.”

Tuo myös esille, että nyt on otollinen aika tehdä päätös aurinkovoimalan hankinnasta. Paneelien hinnat ovat laskeneet 2000-luvun tasosta yli 90 prosenttia, mutta lähiaikoina ei ole odotettavissa hintojen laskua. Kiinnitä huomiota myös aurinkovoimaloiden parantuneeseen tehoon, koska yksi paneeli tuottaa entistä enemmän sähköä.

Energiakulujen ennakointi helpottuu 

Voit myös muistuttaa taloyhtiön päättäjiä ja osakkaita siitä, että Suomen ilmasto sopii hyvin aurinkoenergian tuotantoon. Paneelit toimivat tehokkaimmin viileässä, ja kesäpäivät ovat meillä pitkiä. Tuotanto on Suomessa yhtä tehokasta kuin esimerkiksi Pohjois-Saksassa.

Perustele hankintaa myös sillä, että aurinkovoimala lisää taloyhtiönne energiaomavaraisuutta.

aurinkopaneelit-arabianranta-2.png


”Viime aikoina energian hinnat ovat vaihdelleet suuresti. Kun taloyhtiö tuottaa osan omasta energiastaan, on energiakulujen ennakointi helpompaa, koska aurinkopaneelien tuomat kuukausi- ja vuosisäästöt sähkölaskussa voidaan arvioida etukäteen.”

Voit vielä muistuttaa, että aurinkovoimala nostaa kiinteistön arvoa ja kiinnostusta taloyhtiötänne kohtaan. Se on mahdollista asentaa monenlaisille kattotyypeille ja markkinoilta löytyy erilaisia kiinnikeratkaisuja. Kesähelteillä paneelit vähentävät asuntojen lämpökuormaa ja jäähdytystarvetta.

Helen hoitaa toimituksen alusta loppuun 

Kannattaa myös kertoa, ettei taloyhtiön tai isännöitsijän tarvitse stressata aurinkovoimalan hankinnasta, sillä Helen hoitaa toimituksen avaimet käteen -periaatteella. Helenin asiantuntijat tulevat paikan päälle tekemään alkukartoituksen. Siitä asiat lähtevät rullaamaan suunnittelun ja asennuksen kautta käyttöönottoon.

”Helen on pitkäaikainen energia-alan toimija, ja taloyhtiö voi luottaa siihen, että olemme täällä auttamassa kaikessa aurinkovoimalaan liittyvässä sen koko käyttöajan – ja sen jälkeenkin.”

Saarenhovi muistuttaa, että aurinkoenergian suuresta suosiosta johtuen päätös voimalan hankinnasta kannattaa tehdä ajoissa.

”Suosittelen lämpimästi taloyhtiöitä tekemään päätöksen ensi syksyn kokouksissaan. Tällöin asia saadaan käyntiin ja oman voimalan hyödyt käyttöön heti kun aurinko alkaa alkukeväällä toden teolla paistamaan.”

Lisää tietoa aurinkovoimalan hankinnasta löydät täältä.

Aurinkovoimalan hankinta taloyhtiöön kannattaa, koska se:

  • vähentää verkosta ostetun sähkön tarvetta ja pienentää sähkölaskua
  • tuottaa puhdasta sähköä ja pienentää hiilijalanjälkeä
  • lisää energiaomavaraisuutta ja helpottaa energiakulujen ennakointia
  • on kannattava investointi juuri nyt
  • nostaa kiinteistön arvoa
  • on vaivaton hankkia Helenin avaimet käteen -toimituksena