Kokemuksia / 23.5.2022

Vapaa-ajan asunnon aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös kaupunkikotiin

Kemiönsaaren rannalla seisoo tyylikäs vapaa-ajan asunto, jonka isot ikkunat avautuvat suoraan merelle. Asunnon katolla on yhteensä 30 Helenin aurinkopaneelia, jotka tuottavat sähköä vapaa-ajan asunnon lisäksi myös omistajansa kerrostalokodin käyttöön. Päästöttömästi tuotettu sähkö on yksi osa muutenkin energiatehokasta asuntokokonaisuutta.

Eläkkeellä oleva arkkitehti Mika Päivärinne seisoo vapaa-ajan asuntonsa terassilla ja katselee merelle. 

– Olemme Lounais-Suomessa Kemiönsaaressa, aivan ulkosaariston rajalla, oikeastaan ihan Suomen eteläisimmässä kärjessä, missä terminen kesä kestää pisimpään Suomessa, Päivärinne kertoo.

Päivärinne on suunnitellut vuonna 2005 valmistuneen vapaa-ajan asuntonsa. Rinnetontti laskee ja suuntautuu juuri sopivasti etelä-lounaaseen. Rakennettu päärakennus on rannan puolelta hyvin avara. Ikkunat ovat isot ja huoneet korkeat.

– Päärakennuksen lisäksi tontilla on kaksi muuta ympärivuotisessa käytössä olevaa rakennusta; vierastalo ja saunarakennus, Päivärinne sanoo.


Rakennusvaiheessa aurinkopaneeleita ei ajateltu ollenkaan, koska vastaavia pienvoimaloita ei ollut silloin vielä markkinoilla. Rinnetontilla rakennusten maisemaan sovittamiseen hyvä valinta oli tehdä taloihin meren suuntaan laskevat pulpettikatot. Tuollaiset laajat, kaltevat katot soveltuvat aurinkopaneeleille erinomaisesti. Kun Päivärinne alkoi ideoida aurinkovoimalan perustamista ja sai asiaan kuuluvia teknisiä ja taloudellisia selvityksiä, oli päätös lopulta helppo tehdä. Asennus toteutettiin alkuvuodesta 2021.

– Voimalan suunnittelu ja tehokkuuslaskelmat saatiin Heleniltä asiantuntevana palveluna. Tilaus ja asennus kävivät helposti. Asennus kesti vain vajaan päivän hieman talvisista olosuhteista huolimatta. Hyvät ammattimiehet hyvillä apuvälineillä varustettuna tekivät sen todella mukavasti, Päivärinne kiittelee.

Tuottokyky yllätti

Helenin valintaan vaikuttivat erityisesti kaksi seikkaa – palvelun laatu sekä niin kutsuttu virtuaaliakku. Järjestelmään kuuluvana toimintona Helenin hoitamaan virtuaaliakkuun ladataan itse tuotettua sähköenergiaa esimerkiksi kevään, kesän ja syksyn aikoina. Sitä hyödynnetään tarvittaessa kylmempien aikojen energiatarpeeseen. Oman aurinkovoimalan tuotantoa voi hyödyntää myös esimerkiksi Päivärinteen omistamassa kaupunkiasunnossa. 30 paneelia tuottavat sähköä varsin hyvin, joten tuottoa voidaan hyvin käyttää muuallakin.

– Paneeleita on eri laatuisia. Helenilläkin on niin kutsuttuja normaalipaneeleita. Me otimme hieman viritetyt paneelit, jotka tuottavat sähköä enemmän. Luvatut tuotot ovat myös toteutuneet, Päivärinne hymyilee.

– Paneeleiden tuottokyky on niin yllättävän iso, että sillä on oikeasti merkitystä tavalliselle kuluttaja-asiakkaalle. Arvioidaan, että aurinkovoimalan takaisinmaksuaika on noin 4-5 vuotta ja paneeleiden käyttöikä vähintään 20 vuotta, Päivärinne summaa.

Käytännössä paneelit tuottavat suoraan päästötöntä energiaa. Energiatehokkuus ja vähäpäästöisyys ovat olleet tärkeitä arvoja myös muita vapaa-ajan asuntoon liittyviä valintoja tehdessä. Rakennusten lämmöneristävyys on selvästi parempi kuin mitä nykystandardit edellyttävät. Talossa on varaava takka-leivinuuni ja tiloissa varaava, sähköllä toimiva lattialämmitys.

– Mahdollisuus tuottaa edullisesti päästötöntä energiaa oli tärkeä syy hankintaa tehdessä. Se on meiltä yksi pieni hiukkanen osaksi ilmastonmuutoksen torjuntaa, Päivärinne sanoo.

– Heti alusta asti olimme tyytyväisiä Helenin toimintaan. Jos meillä on ollut kysymyksiä missä hankinnan vaiheessa tahansa, niin olemme saaneet niihin oikein mukavasti vastauksia ja kommentteja, Päivärinne kiteyttää.

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia