Artikkeli / 6.9.2022

Pörssisähkö – mitä se on?

Miten Pörssisähkön hinta muodostuu? Miten voin seurata omaa sähkönkulutustani? Lue, mitä Pörssisähköllä tarkoitetaan ja opi miten voit omilla kulutustottumuksillasi pienentää sähkölaskuasi.

Pörssisähkö on sähkösopimus, jossa sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin markkinahinnan mukaan. Tämän kautta Pörssisähkön hinta on aina kilpailutettu ja ajan tasalla. Pörssisähkön hinnat ovat tyypillisesti edulliset myöhäisillasta, öisin ja viikonloppuisin, joten omaa sähkönkulutusta ohjaamalla voit suoraan vaikuttaa maksamaasi sähkön hintaan. Seuraavan päivän tuntihinnat ovat tiedossa edeltävänä päivänä kello 15.00 mennessä, joten voit suunnitella tulevan päivän sähkönkulutustasi ennakkoon. Pörssisähkö on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jonka voit halutessasi irtisanoa 14 päivän irtisanomisajalla.

Miten Pörssisähkön hinta muodostuu?

Pörssisähkö-sopimuksessa hinta muodostuu energiahinnasta ja sähkösopimuksen perusmaksusta.

Energiahinta muodostuu tunneittain toteutuneesta sähköpörssin tuntihinnasta, johon lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero ja marginaali. Energiahinta määräytyy jokaiselle vuorokauden tunnille erikseen, joten laskutettava hinta perustuu energiankulutukseesi kyseisen tunnin aikana. Voit vaikuttaa oman sähkölaskusi suuruuteen siirtämällä kulutusta niille vuorokauden tunneille, jolloin energian hinta on alhaisempi.

Sähkösopimuksen perusmaksu on kiinteä kuukausimaksu, joka ei ole riippuvainen sähkönkulutuksen määrästä. Näet kulloisenkin voimassa olevan perusmaksun hinnan sähkölaskultasi.

Koska Pörssisähkön kokonaishinta perustuu kuukauden jokaisen tunnin energiankulutukseen ja kyseisen tunnin energiahintaan, laskulla esitetään kuluneen kuukauden keskihinta toteutuneiden tuntihintojen ja kyseisen tunnin energiankulutuksen mukaan.

Tutustu Pörssisähköön ja tarkista ajantasaiset hintatiedot Pörssisähkö-sopimukselle.

Tilaa Pörssisähkö

Miten voin seurata omaa sähkönkulutustani?

Helpoiten seuraat omaa sähkönkulutustasi sekä pörssisähkön tuntihintoja Oma Helen -sovelluksella.

Oma Helen -sovellus palvelee sinua ympäri vuorokauden juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Sovelluksessa hoidat itse helposti sopimustasi koskevan asioinnin sekä seuraat pörssisähkön hintaa. Hintatietojen avulla voit vähentää sähkönkäyttöäsi silloin, kun sähkö on kalliimpaa ja hyödyntää halvimmat tunnit.

Oma Helen kertoo myös kattavasti energiankäytöstäsi ja -tuotannostasi jopa tuntitasolla. Palvelu on käytettävissä ilmaiseksi.

Lataa App Storesta

Lataa Google Playsta

Kirjaudu Oma Heleniin selaimella 

Vinkkejä Pörssisähkön asiakkaille

  • Selvitä tämänhetkiset kulutustietosi, ja tarkastele tuntikohtaisia kulutustottumuksiasi. Oikeat kulutustiedot auttavat tekemään järkeviä energiatehokkuustoimia, ja jo pienillä toimilla voit vähentää energiankulutusta merkittävästi.

  • Seuraa energiankulutustasi Oma Helen -sovelluksessa, ja suunnittele energiankäyttöäsi ennakkoon: seuraavan päivän tuntihinnat ovat tiedossa edeltävänä päivänä kello 15.00 mennessä.

  • Pörssisähkön avulla voit hyötyä edullisista tuntihinnoista omaa kulutusta optimoimalla. Ajoita paljon energiaa kuluttavat toiminnot, kuten pyykinpesu, saunominen. sähköauton lataus tai sähkölämmitys, mahdollisuuksien mukaan myöhäisiltoihin, öihin ja viikonloppuihin, jolloin Pörssisähkö on edullisempaa.

  • Tuntihinnat voivat ajoittain olla korkeita, tyypillisesti arkisin kello 6–22 välillä. Tähän aikaan oma sähkönkulutus kannattaa pitää mahdollisimman pienenä mahdollisuuksien mukaan. Kulutuksen ajoituksessa auttaa helppokäyttöinen Fingridin Tuntihinta-sovellus, jonne voit asettaa hintahälytyksiä sekä seurata niin kuluvan kuin seuraavankin päivän tuntihintoja.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö