Artikkeli / 28.1.2022

Tuulivoiman käyttö kautta aikojen

Tuulivoimaa on hyödynnetty vuosisatojen ajan muun muassa liikkumiseen, ruuantuotantoon ja vesipumppujen voimanlähteenä. 

5000 eaa.

Egyptiläiset rakensivat ruo’oista veneitä, joissa oli purjeet ja masto. He purjehtivat niillä pitkin Niili-jokea.

450 eaa.

Kiinalaiset filosofit Mozi ja Lu Ban rakensivat leijan prototyypin. Se oli johdon päähän kiinnitetty puinen lintu.

200 eaa.

Kiinassa vesipumput toimivat tuulivoimalla, ja Persiassa jauhettiin viljaa tuulimyllyillä, joiden siivet oli kudottu ruo’oista.

1450

Italialainen renessanssinero Leon Battista Alberti keksi mekaanisen tuulimittarin. Se oli kohtisuoraan tuulta asennettu levy, jonka kallistuskulman muutos näytti tuulen voimakkuuden.

1853

Brittiläinen insinööri Sir George Cayley rakensi purjelentokoneen, jolla hän sai houkutelluksi yhden apulaisensa liitämään Bromptonin laakson yli.

1887

Skotlantilainen sähköinsinööri James Blyth rakensi mökkinsä puutarhaan tuulivoimalan, jonka siivet olivat purjekankaasta. Hän latasi voimalallaan akkuja, joita käytti mökkinsä lamppujen virranlähteenä.

1891

Saksalainen keksijä Otto Lilienthal lensi yli 25 metriä kehittämällään riippuliitimellä. Kuvat hänen lennoistaan levisivät ympäri maailman lehdissä ja enteilivät lentämisen aikakauden alkua.

1965

Amerikkalainen keksijä S. Newman Darby surffasi purjelaudalla. Hän piti käsillään kiinni laudan rikistä, johon purje oli levitetty.

1998

Perustettiin Suomen Hyötytuuli Oy, jossa Helen on osakkaana. Sillä on Suomessa kuusi tuulipuistoa, ja useita uusia hankkeita suunnitteilla.

2020

Suomen tuulivoimalat tuottivat vuonna 2020 sähköä 7,8 TWh, mikä vastasi Suomen sähkönkulutuksesta vajaata 10 prosenttia. Maailmanlaajuisesti tuulisähkön osuus sähköntuotannosta oli 5,9 %.

2022

Helenin tuulivoimatuotanto viisinkertaistuu, ja se kasvaa 430 GWh:iin vuodessa. Tuulivoimaa tarvitaan lisää matkalla kohti hiilineutraaliutta.

2024

Fortum ja Helenin yhteistyössä Pohjanmaalle rakentamat 56 tuulivoimalaa otetaan käyttöön. Hanke kolminkertaistaa Helenin tuulivoimatuotannon ja investoinnin jälkeen Helen tuottaa tuulisähköä peräti terawattitunnin vuodessa, mikä vastaa neljännestä Helsingin sähkönkulutuksesta.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus