Artikkeli / 10.8.2022

Usein kysyttyä aurinkopaneeleista - TOP 7 kysymystä

Mietityttääkö aurinkopaneelien toimivuus Suomessa? Entäpä vaativatko paneelit huoltoa? Vastaamme nyt näihin ja muihin usein kysyttyihin kysymyksiin aurinkopaneeleista!

1. Kannattaako aurinkopaneelien hankinta Suomessa?

Meillä on kesäisin todella pitkät päivät, jolloin aurinkopaneelit tuottavat sähköä varhaisesta aamusta myöhään iltaan, pohjoisessa lähes ympäri vuorokauden. Suomessa on myös viileämpää kuin eteläisemmässä Euroopassa, joten paneelit toimivat meillä paremmalla hyötysuhteella kuin kuumissa maissa.

On myös hyvä muistaa, että toimiakseen aurinkopaneeli ei tarvitse suoraa auringonpaistetta, sillä se kehittää sähköä myös pilvisenä päivänä.

2. Kuinka kauan menee, että aurinkopaneeli maksaa itsensä takaisin?

Voimalan käyttöikä on 25–30 vuotta ja takaisinmaksuaika usein vain noin 8–12 vuotta. Eli se tuottaa ilmaista sähköä pitkään sen jälkeen, kun investointi on maksanut itsensä takaisin.

Nykyään taloyhtiö saa jakaa tuottamaansa sähköä myös asuntojen käyttöön, jolloin voimalan kokoa kannattaa kasvattaa. Näin myös takaisinmaksuaika on yleensä lyhyempi.

3. Kannattaako odottaa aurinkopaneelien kehittymistä sekä hintojen laskua ja tehdä hankinta vasta sitten?

Nyt on otollinen aika tehdä päätös aurinkovoimalan hankinnasta, joten odottelu ei kannata. Paneelien hinnat ovat laskeneet 2000-luvun tasosta yli 90 prosenttia, mutta lähiaikoina ei ole odotettavissa hintojen laskua. Kiinnitä huomiota myös aurinkovoimaloiden parantuneeseen tehoon, koska yksi paneeli tuottaa entistä enemmän sähköä.

4. Vaativatko aurinkopaneelit huoltoa?

Suomessa on puhdas ilma ja sadevesi, joka huuhtoo paneelit riittävän hyvin. Myöskään lumen poistaminen paneelien päältä ei ole suotavaa, koska talven tuotanto on hyvin vähäistä ja lumenpoistovälineet voivat aiheuttaa paneeleihin pieniä mikrohalkeamia.

Suomessa käytettävät paneelit ja kiinnitysjärjestelmät on valmistettu laadukkaista komponenteista, joten ne kestävät jäätymistä ja sulamista.

5. Ovatko aurinkopaneelit ympäristöystävällisiä?

Aurinkopaneelit vähentävät sähkön tuotannon päästöjä ja pienentävät siten omistajansa hiilijalanjälkeä. On myös laskettu, että aurinkopaneelien valmistuksesta aiheutuneet päästöt on kuoletettu keskimäärin kolmessa vuodessa. Käytöstä poistetuista paneeleista voidaan erotella eri materiaalit kierrätykseen.

6. Voinko saada kotitalousvähennystä aurinkosähköjärjestelmästä?

Kyllä, voit vähentää aurinkosähköpakettisi asennustyön osuuden verotuksessa. Laskussamme on valmiiksi eriteltynä kotitalousvähennyskelpoinen osuus. Lisätietoja kotitalousvähennyksestä löydät Verohallinnon nettisivuilta.

7. Kuinka paljon voin säästää aurinkopaneeleilla vuositasolla? 

Otetaan esimerkkinä nelihenkisen perheen sähkölämmitteinen 120 m2 omakotitalo, jonka sähkönkulutus on keskimäärin 18 000 kWh. Perheen katolle asennetut 18 aurinkopaneelia tuottavat vuodessa arviolta 6 800 kWh. Aurinkopaneeleiden tuotanto ja kodin sähkönkulutus eivät aina kohtaa, joten perhe saa käyttöönsä 85 % aurinkopaneelien tuotannosta. Näin heidän vuosittainen säästönsä sähkölaskussa on 870 €. Loput 15 % tuotannosta perhe myy sähköverkkoon ja saa tuotannostaan hinnan 5 c/kWh hyvityksenä sähkölaskullaan, jonka suuruus vuodessa on noin 50 €.

Rahanarvoista säästöä syntyy siis vuodessa yhteensä 920 €.

Paljonko kattosi tuottaisi aurinkoenergiaa?

Voit selvittää Helenin aurinkolaskurilla, kuinka paljon juuri sinun kiinteistösi tuottaisi aurinkoenergiaa.

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia