Artikkeli / 1.12.2023

Käytä kylpyhuoneen lattia­lämmitystä oikein

Tiesitkö, että lämmitys vie suurimman osan kodin energiankulutuksesta? Lattialämmitys parantaa asumismukavuutta, mutta se voi olla yksi kodin yllättävistä energiasyöpöistä. Näin käytät fiksusti kylpyhuoneen lattialämmitystä ja säästät energiakustannuksissa.

Kuvat: Lauri Eriksson

Käytä lattialämmitystä fiksusti ja säästä

  • Kylpyhuoneen lattialämmitys kannattaa säätää maltilliselle tasolle ja pitää ovi kiinni.
  • Lattialämmitys on energiatehokkainta toteuttaa vesikiertoisena kotitalouksiin joissa on vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä.
  • Ajastimella kylpyhuoneen lämmityksen voi ajoittaa niihin ajankohtiin, kun kylpyhuonetta käytetään eniten. 

Lämmitä kotisi luotettavasti kaukolämmöllä. Lue lisää

1. Tärkein asia kylpyhuoneen lattialämmityksen energiatehokkaassa käytössä on pitää ovi kiinni.

Jos ovi on raollaan, lattialämmitys alkaa lämmittää koko asunnon ilmaa, ja kaukolämpöpatterien termostaatit saattavat jopa lopettaa lämmittämisen. Jos asunnossa pidetään ikkunaa ja kylpyhuoneen ovea samanaikaisesti auki, lattialämmityksen sähkönkulutus saattaa olla kevät-, kesä- ja syysaikaan yhtä kovissa lukemissa kuin talvella.

2. Jos samassa huoneessa on sekä lattialämmitys että kaukolämpöpatteri, tulee patterin olla ensisijainen lämmityskeino.

Jos kotisi lämpiää kaukolämmöllä, lämmittää kaukolämpö huoneilman. Sähkölämmitteinen lattialämmitys tuo lisämukavuutta jaloille. Kaukolämpökiinteistössä on kannattavaa säätää lämpöä haluttuun lämpötilaan suoraan patterin termostaatista. Lattialämmitys on parasta pitää mahdollisimman viileänä. Kaukolämpö on edullisempaa ja ympäristöystävällisempää kuin sähköllä lämmittäminen. 

Lattialämmitys kannattaa säätää niin, että lämpö ei tunnu jalkaa vasten, mutta lattia ei tunnu kuitenkaan epämiellyttävän kylmältä. Silloin pinnan lämpötila on noin 23–24°C.

3. Lattialämmitykseen kannattaa asentaa ajastettava termostaatti.

Ajastimen avulla energiaa kuluu vain niihin aikoihin kuin lämmitystä todella kaivataan. Säästöä kodin energiankulutuksessa voi syntyä jopa 40 prosenttia. 

Lomamatkojen ajaksi lattialämmitys kannattaa kytkeä kokonaan pois päältä. Silloin ovi muihin tiloihin pidetään auki. Kun märkätilat ovat normaalissa käytössä, kosteuden haihduttamiseksi maltillinen lattialämmityksen käyttö on aina suositeltavaa kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi. 

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö Lämpö