Artikkeli / 3.5.2023

Miksi taloyhtiösi kannattaa hankkia aurinkopaneelit? - Lue neljä syytä!

Oma aurinkovoimala tuo taloyhtiölle säästöjä, nostaa kiinteistön arvoa ja on ympäristöteko. Voimalan hankinta on taloyhtiölle kannattava investointi, joka maksaa itsensä takaisin usein alle 10 vuodessa. Tutustu tarkemmin aurinkovoimalan hyötyihin taloyhtiölle!

Miksi aurinkovoimala kannattaa?

  • Tuo säästöjä taloyhtiölle
  • Nyt on otollinen aika paneeleiden hankintaan
  • Kasvattaa kiinteistön arvoa ja vähentää taloyhtiön jäähdytystarpeita
  • Pidentää taloyhtiön katon käyttöikää
  • Voimalan hankinta on ympäristöteko
  • Voimala maksaa itsensä takaisin

Tutustu Helenin aurinkovoimaloihin


1. Aurinkovoimala tuo säästöjä taloyhtiölle

Oma aurinkovoimala tuo taloyhtiölle säästöjä, koska sähköverkosta ostettavaa sähköä tarvitaan vähemmän. Säästöt muodostuvat siis sähkö-, sähkönsiirto- ja verokulujen pienentyessä. Taloyhtiötasolla säästöt voivat olla voimalan koosta riippuen jopa tuhansia euroja vuodessa.

Taloyhtiö voi tuottaa esimerkiksi osan kiinteistösähköstä oman aurinkovoimalan avulla. Kiinteistösähköä käytetään asuntojen ulkopuoliseen kulutukseen, kuten pihan valaistukseen tai sähköautojen lataukseen.

Lisäksi aurinkopaneeleiden hinnat ovat laskeneet 2000-luvun jälkeen huimasti, yli 90 prosenttia. Niiden hinnat ovat tasaantuneet ja vakiintuneet, joten nyt onkin otollinen aika paneelien hankintaan.

2. Rakennuksen arvo kasvaa voimalan avulla

Säästöjen lisäksi, aurinkovoimala kasvattaa rakennuksen arvoa. Voimala vähentää myös taloyhtiön jäähdytystarpeita, sillä paneelit keräävät auringonsäteitä, jolloin ne eivät pääse yhtä hyvin kulkeutumaan talon rakenteisiin. Paneelit suojaavat kattoa kulutukselta ja pidentävät sen käyttöikää.

3. Aurinkovoimala on ilmastoteko

Taloyhtiö vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä investoimalla omaan aurinkovoimalaan. Esimerkiksi 50 aurinkopaneelin voimala vähentää noin 2 600 kiloa hiilidioksidia joka vuosi. Hankkimalla aurinkovoimalan taloyhtiön katolle, taloyhtiön hallitus ja asukkaat osallistuvat rakentamaan puhtaampaa tulevaisuutta Suomessa.


Tutustu tosielämän esimerkkiin - kerrostalon katolle aurinkovoimala

Kun helsinkiläisessä taloyhtiössä oli edessä kattoremontti, päätettiin samalla tehdä ympäristöteko ja hankkia oma aurinkovoimala. Kerrostalon katolle asennettiin 80 aurinkopaneelia.

Kyseinen aurinkovoimala tuottaa vuodessa sähköä noin 30 000 kWh ja sen avulla hiilidioksidipäästöt ovat pienentyneet noin 4000 kg vuodessa, mikä vastaa noin hehtaarin kokoisen suomalaisen metsän vuodessa sitomaa hiilidioksidimäärää.

Helsinkiläisen kerrostalon paneelit tuottavat sähköä keväästä syksyyn niin, että vuosittainen kiinteistösähkölasku on nyt lähes puolet pienempi.

4. Aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin

Aurinkovoimalan hankinta on taloyhtiölle kannattava investointi, joka maksaa itsensä takaisin. Voimalan käyttöikä on 25–30 vuotta ja takaisinmaksuaika usein alle 10 vuotta. Aurinkovoimala tuottaa siis ilmaista sähköä pitkään takaisinmaksuajan jälkeen.

Voimalan hankinta on myös entistä kannattavampaa nimittäin vuonna 2021 tuli voimaan lakimuutos, jonka myötä taloyhtiö saa jakaa tuottamaansa sähköä myös asuntojen käyttöön.

Aiemmin aurinkopaneelien teho mitoitettiin kiinteistösähkön, eli esimerkiksi yhteisten tilojen ilmanvaihdon ja valaistuksen tarpeisiin. Nyt aurinkosähköä on mahdollista jyvittää osakkaille sähkönsiirtoyhtiöiden (tarjolla toistaiseksi Helen Sähköverkko Oy:n ja Caruna Oy:n alueilla) tarjoaman hyvityslaskentapalvelun avulla.

Kiinnostuitko? 

Oma aurinkovoimala tuo taloyhtiölle merkittäviä säästöjä, pienentää hiilijalanjälkeä ja nostaa taloyhtiön arvoa. Tutustu Helenin tarjoamiin aurinkopaneeleihin taloyhtiölle täältä!