Artikkeli / 3.2.2023

Tosiasiaa sähköstä

Vielä vuosi sitten energia oli melko tuntematon aihe Merja Mähkälle. Sitten hän päätti ottaa selvää, mistä sähkön hinta muodostuu.

Teksti: Jussi Eskola

”Minua ei ole aiemmin pätkääkään kiinnostanut sähkön hinta”, Merja Mähkä tunnustaa.

Rahaan ja sijoittamiseen erikoistunut freelancetoimittaja ja yrittäjä on tottunut työssään käsittelemään talousasioita. Oman kotitalouden sähkölaskuun hän ei ole kuitenkaan juuri kiinnittänyt huomiota, koska kerrostalokoti ja kaukolämpö ovat pitäneet sähkölaskut pieninä.

Viime kesänä Mähkä luki ennusteita energiakriisistä.

Halusin selvittää lisää, jotta ymmärtäisin, miten järjestelmä toimii.

”Ensimmäistä kertaa kiinnostuin sähkön hinnasta. Kaivoin esiin sähkölaskun. Halusin selvittää lisää, jotta ymmärtäisin, miten järjestelmä toimii.”

Sähkön hinnan tarkkailu on tullut osaksi arkea ja uutisten seuraamista, ja se hiipii mieleen juoksulenkilläkin. Tyyni meri tarkoittaa kalliimpaa sähköä. Lisääntynyt tietoisuus näkyy omassa ja perheen arjessa.

”Minusta on tullut välillä sähkönalkuttaja. Huolehdin kotona, että teemme järkeviä energiaratkaisuja. Irrottelen johtoja pistorasioista ja yritän pitää makuuhuoneita viileämpinä. Kylppärin lattialämpöä pienensin. Vältän uunin käyttöä päiväaikaan. Yritän tehdä asioita, joita kerrostaloasuja voi tehdä.”

Merja myöntää, että parantamisen varaa on.

”Älylaitteita meilläkin ladataan turhan paljon.”

Tiesitkö?

Merja Mähkä käsittelee Helenin Instagram-sarjassa sähkön hinnan muodostumista ja antaa energiansäästövinkkejä.

Siirry Helenin Instagram-tilille

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö