Artikkeli / 9.7.2024

Näin viilennät kotiasi kesähelteillä − ota talteen 5 vinkkiä

Tuntuuko siltä, että asuntosi kuumenee tukalasti kesähelteillä? Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt yleistyvät myös meillä Suomessa. Tähän kuuluu myös hellepäivien lisääntyminen ja ulkoilman keskilämpötilan nouseminen. Kesän kuumuus saattaa nostaa kodin sisälämpötilan jopa tukalan kuumaksi. Asuinmukavuutta on mahdollista lisätä muutamalla helpolla kotikonstilla. Täsmäratkaisu vaatii kuitenkin taloyhtiön mukaan.

1)     Muodosta läpiveto
Jos mahdollista, avaa kotisi vastakkaisilla puolilla sijaitsevat ikkunat tai parvekkeen ovi, jolloin ilma pääsee virtaamaan tilan läpi ja luo viilentävän virtauksen. Tämä auttaa myös pitämään loitolla kosteutta, joka tekee helteestä jopa tukalamman tuntuisen.

2)     Sulje verhot ja sälekaihtimet
Jos läpiveto ei ole vaihtoehto, tyynellä ilmalla kannattaa pitää ikkunat ja verhot sekä sälekaihtimet suljettuina. Auringon laskiessa ja illan viiletessä ikkunat ja verhot kannattaa jälleen avata.

3)     Laita tuuletin päälle
Jos käytössäsi on tuuletin, voit tehostaa sen viilennystä kohdistamalla sen puhalluksen jonkin kylmän läpi. Voit esimerkiksi kiinnittää kylmävesipussin vipperän eteen, kunhan varmistat, ettei kosteutta pääse missään tilanteessa tuulettimen sähköosiin. Illan viilettyä avaa ikkuna ja aseta tuuletin puhaltamaan siitä ulos, jolloin tuulettimen ilmavirta ”tyhjentää” asunnosta lämmintä ilmaa ulos.

4)     Vältä lämpiävien kodinkoneiden ja laitteiden käyttöä
Kuumalla tuskin tekee edes mieli laittaa uunia päälle, saati imuroida, mutta myös pienemmät sähkölaitteet tuottavat lämpöä. Ruoanlaitossa kannattaakin uunin ja hellan sijaan suosia mikroaaltouunia.

5)     Kysy taloyhtiöltäsi mahdollisuutta hankkia ilmastoystävällinen kauko- tai kiinteistöjäähdytys
Helsingissä kaukolämpöverkossa olevat taloyhtiöt voivat liittyä kauko- tai kiinteistöjäähdytykseen. Kaukojäähdytys on saatavilla kantakaupungissa ja kiinteistöjäähdytys puolestaan keskustan ulkopuolella. Kaukojäähdytyksessä lämpöpumppulaitoksessa jäähdytetty vesi kuljetetaan kiinteistöille maanalaisia putkia pitkin. Kiinteistöjäähdytyksessä energia tuotetaan kiinteistöön sijoitettavalla lämpöpumpulla. Molemmat ratkaisut ovat kuitenkin isompia projekteja, joiden toteuttaminen sopii esimerkiksi linjasaneerauksen yhteyteen.

Lue lisää aiheesta

Lämpö Taloyhtiöt Yritykset