Artikkeli / 5.7.2024

Opiskelijamuuttajan muistilista: Näillä vinkeillä onnistut muutossa

Muutto opiskelemaan on jännittävää aikaa täynnä uusia mahdollisuuksia ja kokemuksia. Jotta muutto omaan kotiin sujuu stressittömästi ja voit keskittyä niin opiskeluun kuin uuteen elämänvaiheeseen heti alusta alkaen, olemme koonneet kattavan muuttajan muistilistan muuttamisen tueksi. Näiden vinkkien avulla varmistat, että kaikki tärkeät asiat tulevat hoidetuksi ja pääset nauttimaan opiskelijaelämästäsi tai uudesta elämänvaiheestasi täysillä!

Muutto omaan kotiin on iso askel, mutta hyvällä suunnittelulla ja kokoamillamme vinkeillä siitä selviää helposti. Kokosimme alle tiiviin muuttajan muistilistan, jonka voit helposti kopioida vaikkapa puhelimesi muistiinpanoihin. Löydät lisää tietoa ja vinkkejä muuttoon tästä artikkelista sivuiltamme täältä.

Muuttajan muistilista:

  • Muuttoilmoitus postiin ja maistraattiin
  • Sähkösopimus
  • Kotivakuutus
  • Muuttoilmoitus taloyhtiöön
  • Kodin internetyhteys
  • Muuttoapu ja muuttoauto
  • Pakkaustarvikkeiden hankkiminen
  • Vanhan asunnon siivous

1. Tee muuttoilmoitus ajoissa

Ensimmäinen ja tärkein askel omaan kotiin muuttaessa on muuttoilmoituksen tekeminen. Näin varmistat, että postisi ohjautuu uuteen osoitteeseesi ja että viranomaiset, kuten Kela ja maistraatti, saavat ajantasaiset tietosi. Muuttoilmoituksen voi tehdä kätevästi netissä Postin tai Digi- ja väestötietoviraston sivuilla.

2. Hanki sähkösopimus uuteen kotiin

Sähkösopimus on hyvä hoitaa ajoissa uuteen kotiin muutettaessa. Heleniltä saat opiskelijalle sopivan sähkösopimuksen netistä tilaamalla helposti ja nopeasti. Tutustu opiskelijasähkösopimukseemme ja tee sopimus jo tänään! Tarvittaessa voit myös käyttää sinulle sopivan sähkösopimuksen valinnassa apuna sähkösopimuksen valinta-apuriamme.

Mikäli sähkösopimuksen tekeminen jäi kuitenkin viime tippaan tai tarvitset tukea sähkösopimuksen valintaan, 24/7 päivystävä muuttopuhelimemme auttaa sinua numerossa 09 617 8020.

3. Muista kotivakuutus

Kotivakuutus on tärkeä osa asumisturvallisuutta, ja se voi pelastaa monilta taloudellisilta murheilta. Myös monet vuokranantajat vaativat vuokralaisiltaan voimassa olevan kotivakuutuksen. Varmista siis, että sinulla on voimassa oleva kotivakuutus, joka kattaa uuden asuntosi ja irtaimistosi mahdolliset vahingot.

Helenin sähkösopimusasiakkaana saat -20 % alennusta Fennian kotivakuutuksesta. Jos olet kotivakuutusta ostaessasi korkeintaan 30-vuotias ja ostat vakuutuksen Fennian verkkokaupasta, saat lisäksi -25 %:n nuorisoalennuksen. Edusta voit lukea lisää täältä.

4. Hoida muuttoilmoitus taloyhtiöön

Muuttoilmoitus täytyy tehdä myös taloyhtiöön, johon olet muuttamassa. Selvitä muuttoilmoitusta varten uuden taloyhtiösi isännöitsijä tai huoltoyhtiö, jonka kautta saat hoidettua ilmoituksen ja näin esimerkiksi nimesi asuntosi oveen. Tarvittaessa voit kysyä isännöitsijän tai huoltoyhtiön yhteystietoja myös uudelta vuokranantajaltasi.

5. Varmista uuden kodin internetyhteys

Nettiyhteyden hankkiminen tai siirtäminen uuteen kotiin kannattaa tehdä ajoissa. Samalla voit varmistaa, mikä on uudelle osoitteellesi paras liittymä tai onko uuden kotisi taloyhtiöllä kenties internetyhteys. Monet operaattorit myös tarjoavat erityisiä opiskelijatarjouksia, joten vertaile hintoja ja valitse sinulle sopivin. Yhteyden kytkentä saattaa vaatia asentajan käynnin, jonka takia internetyhteysasiat on hyvä selvittää ajoissa.

6. Hanki muuttoapu ja muuttoauto ajoissa

Muuttoapu erityisesti suurempien huonekalujen ja tavaroiden kantamiseen on sujuvan muuton tärkeä palanen. Hyvällä suunnittelulla ja fiksulla pakkaamisella paitsi sujuvoitat muuttopäivää, myös varmistat, että muutosta selviää tarvittaessa erinomaisesti myös pienemmällä porukalla. Mikäli muuttopalvelulle ei ole tarvetta, tarvitset muuttoosi vain sopivan pakettiauton. Auton valintaan vaikuttaa muun muassa, kuinka isoja huonekaluja muutat ja minkäkokoisesta asunnosta. B-ajokortilla voi ajaa enintään 3500 kg painavaa pakettiautoa.

Mikäli tarvitset muuttopalvelua, muista ottaa huomioon, että muuttopalveluilla on ruuhkaa yleensä aina kuun vaihteessa. Siksi kannattaakin olla hyvissä ajoin liikenteessä.

7. Muista pakkaustarvikkeet

Muuttaessa ja pakatessa on tärkeää muistaa tavaroiden ja huonekalujen fiksu pakkaus ja suojaus. Irtotavaroita on helpompi kantaa tukevissa pahvi- tai muuttolaatikoissa. Pahvilaatikoita voi ostaa monesta tavaratalosta ja tukevampia muuttolaatikoita saa vuokrattua esimerkiksi muuttopalveluilta. Helposti särkyvä tavara kannattaa suojata esimerkiksi viltein tai esimerkiksi kuplamuovin tai sanomalehtien avulla.

Toivottavasti muuttosi sujuu näillä vinkeillä. Paljon hyvää energiaa muuttoon ja tuleviin opintoihin!

Tärkeät linkit ja numerot muuttajalle

Sähkösopimus opiskelijalle

Sähkösopimus ja muutto

Sähkösopimuksen valinta-apuri

Helenin 24/7 päivystävä muuttopuhelin
09 617 8020