Aurinkoenergia

Aurinkoenergiaa kioskin katolta

  • Teksti: Kati Särkelä
  • Kuvat:
  • 08.06.2017

Helsingin Töölössä kaupunkilaisia palvelee kahvilatuotteita ja grilliherkkuja myyvä lippakioski Jänö.

Lippakioski Jänö on Suomen ensimmäinen vegaaninen snägäri, ruokalistalla on ainoastaan vegaanisia tuotteita: mm. hampurilaisia, makkaraperunoita ja smoothieita. Monet herkut ovat myös gluteenittomia.

Jänö-kioskin taustalla on kesällä 2016 perustettu osuuskunta, johon kuka tahansa voi liittyä. Lippakioskin avajaisia vietettiin 18.8.2016. Talvella tehtiin remonttia ja kioski avattiin jälleen huhtikuussa 2017. 

"Asiakkaita tulee läheltä ja kaukaa, monet turistitkin ovat kuulleet meistä. Jänöä on esitelty Helsingin vege-ruokapaikoista kertovilla verkkosivustoilla", kioskin perustaja ja idean isä Joonas Pekkanen kertoo.

"Meillä on paljon vakioasiakkaita, suosituimmat annokset ovat makkaraperunat ja nyhtökaura-pitaleipä. Myös osuuskuntaan on ollut tulijoita, nyt jäseniä on jo yli 150."

Jänö-kioskista tuli keväällä myös aurinkoenergian pientuottaja.

"Aurinkopaneelien sähkö riittää pyörittämään ilmastointia ja kylmälaitteita. Muu tarvittava ostosähkö on tuulisähköä, eli käytämme ainoastaan uusiutuvaa energiaa", Pekkanen kertoo.

Kahdeksan aurinkopaneelin asentaminen maksoi noin 5 800 euroa. Asennustyö tehtiin palvelusopimuksella Helen Oy:n kanssa, Helen myös tuki investointia Ympäristöpenni-varoilla.

Ympäristöpenni-tilin varat Helen on kerryttänyt yhdessä asiakkaidensa kanssa. Ympäristöpennin periaatteena on käyttää tilin tuotto lyhentämättömänä hiilidioksidipäästöjä vähentäviin energiainvestointeihin ja uusiutuvien energiatuotantomuotojen käytön lisäämiseen.

Avainsanat

Aurinko

Kysy lisää!

Kiinnostuitko aurinkosähköstä? Kysy lisää asiantuntijoiltamme.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Aurinkosähkö voi nostaa kerrostaloasunnon arvoa

Aurinkopaneelit yleistyvät vauhdilla myös kerrostaloyhtiöissä. Asunto-osakeyhtiö Säästölaita asennutti aurinkosähköjärjestelmän kesällä 2017. Sijoitus todettiin niin järkeväksi, että se meni taloyhtiössä läpi yksimielisesti.

8 + 1 asiaa, jotka sinun tulisi tietää, kun aiot hankkia aurinkopaneelit

Helenin avaimet käteen -palvelu on helppo tapa hankkia aurinkopaneelit, sähkövarasto ja virtuaaliakku. Silloin saat kotiisi omaa aurinkosähköä parhaimmillaan jopa vuorokauden ympäri.

Totta vai tarua: Suomi on hyvä maa aurinkoenergian tuottamiseen, vaikka täällä on pimeää, pilvistä ja talvella lunta

Helenin tuoteryhmäpäällikkö Krista Jaatinen tietää, miten hyvin aurinkosähköjärjestelmä tuottaa vuosittain.