Vinkit

Käytä kylpyhuoneen lattia­lämmitystä oikein

  • Kuvat:
  • 2016-12-19

Kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys kannattaa säätää maltilliselle tasolle ja pitää ovi kiinni. Kaukolämpötaloissa ja muissakin vesikiertoisissa lämmönjakojärjestelmissä fiksuinta ja energiatehokkainta on toteuttaa märkätilojen lattialämmitys vesikiertoisena.

1. Tärkein asia kylpyhuoneen lattialämmityksen energiatehokkaassa käytössä on pitää ovi kiinni.

Jos ovi on raollaan, lattialämmitys alkaa lämmittää koko asunnon ilmaa, ja kaukolämpöpatterien termostaatit saattavat jopa lopettaa lämmittämisen. Jos asunnossa pidetään ikkunaa ja kylpyhuoneen ovea samanaikaisesti auki, lattialämmityksen sähkönkulutus saattaa olla kevät-, kesä- ja syysaikaan yhtä kovissa lukemissa kuin talvella.

2. Jos samassa huoneessa on sekä lattialämmitys että kaukolämpöpatteri, tulee patterin olla ensisijainen lämmityskeino.

Kaukolämpö lämmittää huoneilman, lattialämmitys tuo lisämukavuutta jaloille. Säädä lämpöä patterin termostaatista ja jätä lattialämmitys mahdollisimman viileälle. Kaukolämpö on edullisempaa ja ympäristöystävällisempää kuin sähköllä lämmittäminen. 

Lattialämmitys kannattaa säätää niin, että lämpö ei tunnu jalkaa vasten, mutta lattia ei tunnu kuitenkaan epämiellyttävän kylmältä. Silloin pinnan lämpötila on noin 23–24°C.

3. Lattialämmitykseen kannattaa asentaa ajastettava termostaatti.

Ajastimen avulla energiaa kuluu niihin aikoihin kuin lämmitystä todella kaivataan. Säästöä voi syntyä jopa 40 prosenttia. 

Viikon lomamatkan ajaksi lattialämmitys kannattaa kytkeä kokonaan pois päältä. Silloin ovi muihin tiloihin pidetään auki. Kun märkätilat ovat normaalissa käytössä, kosteuden haihduttamiseksi maltillinen lattialämmityksen käyttö puolustaa paikkaansa. 

Kysy lisää!

Kiinnostuitko kaukolämmöstä? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • Vinkit

Vinkkejä lämmitys­kauden alkuun

Lämmityskausi käynnistyy jälleen. Katso vinkit kerrostaloasunnon ilmanvaihtolaitteiston säätöön. Tarkista myös patterien toimivuus ja ilmalämpöpumpun oikeat asetukset.

Lisää energia­tehokkuutta lämmitys­verkoston perus­säädöllä

Patteriverkoston säätäminen on tarpeen, kun asunnoissa vetää tai patterit eivät lämpene kunnolla. Lämmityksen pitää jakautua tasaisesti jokaiseen asuntoon.

Lupa koskea termostaattiin

Näyttelijä Eeva Litmanen lähti mukaan Helenin Lämpölupaus-kampanjaan, koska hän haluaisi jättää jälkipolville paremman maailman.