Blogi / 19.12.2016

Elämää ja energiaa

Aurinko on elämän ja energian alkulähde. Ilman aurinkoa meitä ei olisi ja ilman energiaa maailma pysähtyisi.

Teksti: Seija Uusitalo

Minäkin pysähtyisin ilman energiaa. Aamulla pitää saada kuppi kahvia ja vähän aamupalaa, jotta päivä lähtisi käyntiin. Tarvitaan kaloreita. Tietokoneeni käy sähköllä. Tarvitaan watteja. Päästäkseni töihin tänne Sähkötaloon (kolme kerrosta) tarvitaan 15 kcal portaisiin tai 7,5 Wh hissiin. Yhden hampurilaisen sisältämällä kalorimäärällä tämän talon portaita saisi jo juosta itsensä läkähdyksiin ja hissilläkin ajelisi melko tovin, jos hampurilaisen kalorit saisi jotenkin muutettua wateiksi.

blogi-hissivertaus

Kalorit ja watitkin ovat auringosta peräisin. Auringon avulla kasvit yhteyttävät ja kasvavat, auringosta maapallo saa lämpöä ja valoa. Myös fossiiliset polttoaineet ovat auringon energiaa. Kivihiili on syntynyt satojen tuhansien vuosien saatossa kivettyneistä kasveista, se on siis kasvifossiilia. Öljy ja liuskekaasu puolestaan ovat eläinperäistä fossiilista polttoainetta. Fossiiliset polttoaineet ovat luonnon omia tuotteita, silti ne ovat ilmastolle haitallisia.

Onneksi auringon energiaa riittää viisaiden mukaan vielä 5 miljardiksi vuodeksi. Ja onneksi koko ajan tutkitaan uusia tapoja hyödyntää auringon energiaa entistä tehokkaammin ja monipuolisemmin.

Pelkkä tieteellinen kemia ja fysiikka eivät kuitenkaan riitä elämän ylläpitämiseen ja ihmiskunnan olemassaoloon. Siihen tarvitaan myös aimo annos inhimillisyyttä, voimaa ja tahtoa. Jotta jaksan nousta aamulla ylös, minulla täytyy olla siihen kahvin lisäksi hyvä syy. Minä saan energiaa elämään läheisistä, kulttuurista ja puutarhasta. Entä sinä?

Energiansäästöviikolla kirjoitamme koko viikon energiansäästöstä. Tutustu muihin energiansäästöviikon postauksiin täällä.

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia