Blogi / 19.12.2016

Helsingissä voit nauttia maailman energiatehokkaimmasta kaukolämmityksestä ja -jäähdytyksestä!

Taas on se aika vuodesta, kun talvitakit kaivetaan esille, vietetään aikaa yhä enemmän sisätiloissa ja mietitään, että onpas taas kylmä. Talvi tekee siis tuloaan. Mutta samaan aikaan on hyvä muistaa, että Helsingissä ihmisiä ja kiinteistöjä lämmitetään maailmanlaajuisesti ainutlaatuisella tavalla. Ainakin, jos on uskominen Global District Energy Climate Awards -kilpailun tuomaristoa, johon kuuluu energia-alan arvostetuimpia tahoja. Ja miksi emme uskoisi.

Teksti: Jussi Rautjärvi

Helsingin Energian ainutlaatuinen kaukolämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä on voittanut kansainvälisen ja arvostetun ympäristöpalkinnon: Award of Excellence 2013 Municipal scheme serving more than 10.000 citizens: Expansion. Palkinto luovutettiin New Yorkissa järjestetyssä palkintogaalassa maanantaina 23. syyskuuta. Voit tutustua kilpailuaineistoon täällä.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Sitä, että Helsingissä on yli 800 000 ihmistä, jotka nauttivat tästä ainutlaatuisesta tekniikasta joko välillisesti tai suoraan kotien, työpaikkojen ja julkisten tilojen kautta. Kaukolämpöverkoston laajuudessa tämä tarkoittaa yli 1300 kilometriä kaukolämpöjohtoa maan alla.

Maailmalla yleisissä lauhdevoimalaitoksissa sähköntuotannossa syntyvä lämpö lasketaan mereen tai ilmaan ja hyötysuhde jää alle 40 prosentin. Helsingissä sijaitsevien yhteistuotantovoimalaitosten hyötysuhde on maailman huippua, yli 90 prosenttia. Sähkön, lämmön ja jäähdytyksen integroidussa tuotannossa hyödynnetään energialähteinä mm. meriveden kylmyyttä, jäteveden lämpöä sekä kiinteistöissä auringosta, ihmisistä ja koneista syntyvää ylimääräistä lämpöä.

Global District Energy Climate Award -palkintogaalan puheenjohtaja Robert Thornthon perusteli Helsingin Energian voittoa: ”Helsingin Energian älykästä kaupunkienergiaratkaisua, joka yhdistää sähkön, kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen tuotannon, voidaan pitää maailman energiatehokkaimpana ja samalla kaukolämpö- ja kaukojäähdytysalan pohjoisena tähtenä. Ainoana maailmassa toteutettu kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen integrointi mahdollistaa hukkaenergioiden hyödyntämisen innovatiivisesti, tehokkaasti ja ympäristön kuormitusta vähentäen.”

Mitäpä jos kaikki pohjoisen pallonpuoliskon maat tuottaisivatkin energiansa yhdistettynä sähkön, lämmön ja jäähdytyksen kolmoistuotantona 90 prosentin polttoainehyötysuhteella?

Lue lisää aiheesta

Lämpö