Blogi / 19.12.2016

Mitä ilmastonmuutokselle voi tehdä?

Oliko viimeisin Seija-myrsky ilmastonmuutoksen aiheuttamaa vai ei? Miksei ole vielä lunta vaikka kohta on joulu? Ai kun on ilmastonmuutos, vai?
Teksti: Maiju Westergren

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat muutokset elinympäristössämme ovat vaikeasti havaittavissa eivätkä välttämättä näy meidän jokapäiväisessä elämässämme. Ilmastonmuutos ei näy, kuulu tai haise.

Vaikka myrskyjä on aina ollut ja tulee olemaan vastedeskin, niin ilmastonmuutos lisää niiden todennäköisyyttä ja tuhoisuutta. Lumettomia joulujakin on ollut, mutta tulevaisuudessa valkoinen joulu on täällä Etelä-Suomessa yhä harvinaisempi olotila eli joulupukin on syytä vaihtaa rekeen jalasten sijaan pyörät.

Hakaniemi Seppo Laakso

Ilmastonmuutos on totta

Joulupukki on enemmän tai vähemmän uskon asia, mutta ilmastonmuutos ei sitä mielestäni ole. Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli, IPCC, julkaisi syyskuussa viidennen arvioraporttinsa ensimmäisen osaraportin. Osaraportissa esitetyt tutkimustulokset vahvistavat edellisten raporttien sanomaa, ilmasto lämpenee ja tahti on ollut kiihtyvä.

Vuodesta 1880 maapallon lämpötila on kohonnut keskimäärin 0,85 astetta ja raportin mukaan viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana lämpötilan nousu on ollut jyrkintä. Erityisesti pohjoisilla alueilla lämpeneminen näkyy voimakkaimmin mm. mannerjään vähenemisenä.

Torjutaan tehokkuudella

Tärkein keino ilmastonmuutoksen torjunnassa on energiantuotannon kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen. Helsingin Energia käyttää sähkön ja kaukolämmön tuottamiseen pääosin maakaasua ja kivihiiltä eli fossiilisia polttoaineita, joiden polttaminen tuottaa hiilidioksidia. Käytämme kuitenkin polttoaineiden sisältämän energian tehokkaasti hyväksi, noin 90 prosentin hyötysuhteella. Tässä olemme aivan maailman huippuluokkaa.

Olemme myös sitoutuneet vähentämään hiilidioksidipäästöjämme 20 prosentilla sekä lisäämään uusiutuvan energian osuuttamme 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Pidemmällä tähtäimellä tavoitteenamme on olla hiilidioksidineutraali vuoteen 2050 mennessä. Ensimmäiset askeleet on otettu ja kohta palavat pelletit hiilikattiloissamme.

Uusia keinoja tarvitaan

Jotta pääsemme haasteellisiin tavoitteisiin, tarvitsemme myös muita keinoja. Energiatehokkuus on helpoin ja halvin. Tehostamme jatkuvasti omaa energiatuotantoamme ja meiltä löytyy myös asiakkaille hyviä vinkkejä miten vähentää omaa energiankulutustaan. Lisäämme uusiutuvan energian tuotantoa, pellettien lisäksi myös tuuli- ja aurinkovoimaa. Mietimme uusia, älykkäitä energiajärjestelmiä ja haluamme tarjota myös asiakkaillemme uusia tuotteita ja palveluja.

Tästä kaikesta kerromme myös tämän blogin kautta. Seuraamalla blogia saat hyvän käsityksen, mitä meillä tehdään. Ja ennen kaikkea osallistu keskusteluun! Kerro missä olemme onnistuneet, missä emme. Onko jotain seikkoja mitä emme ole osanneet ottaa huomioon?

Mukavaa joulun aikaa kaikille lukijoille!

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus