Blogi / 19.12.2016

Miten voin pienentää kotini energiankulutusta?

Energiansäästöviikko tsemppaa energiansäästöön. Energiatorilla, Kampin Sähkötalossa tapahtuu koko viikon ajan.  Kannattaa siis hakea tapahtumista vinkkejä energiatehokkaaseen arkeen. Pienillä säädöillä ja muutoksilla omassa toiminnassaan voi saada aikaan tuntuvia säästöjä.

Teksti: Sari Loukasmäki

Neuvonnassa tämä tarkoittaa kulutustason selvittämistä. Etäluennan ja Sävel Plus -raportointipalvelun myötä se onnistuu helposti. Tuntitason kulutustietoa tutkimalla ja asiakkaan kanssa keskustelemalla löytyy usein johtolankoja kodin säästökohteisiin. Omaa kulutustaan säännöllisesti seuraamalla oppii hahmottamaan kodin sähkösyöppöjä ja näkee heti myös tehtyjen säästötoimien tulokset.

Säästöjä ilman suuria investointeja

Ilman suuria investointeja, pelkästään käyttötottumuksia muuttamalla, voidaan useissa tapauksissa energiaa säästää tuntuvasti. Merkittävää sähkönsäästöä voi syntyä jo, kun opetellaan sammuttamaan turhat laitteet ja valot. Ajastimet ja liiketunnistimet voivat olla paikallaan, jos laitteilla on tapana unohtua päälle. Turhien virtojen karsimisessa apuna voi käyttää myös virtakytkimellä varustettua jatkojohtoa.

Talvella kannattaa keskittyä lämmitykseen

Kannattaa tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan. Talvella on hyvä keskittyä lämmityksen ja ilmanvaihdon säätöihin ja lämmityskauden ulkopuolella voidaan hakea säästöjä kodin laitteista. Yhden asteen pudotus huonelämpötilassa tarkoittaa 5 prosentin säästöä lämmityskustannuksissa, myös kaukolämpötaloissa.  Kahden minuutin suihku vastaa jääkaappipakastimen vuorokausikulutusta ja samalla energiamärällä 11 watin ledilamppua voidaan polttaa jo 3 ½ vuorokautta!

Miten voin pienentää kotini energiankulutusta?

Kerrostaloasunnoissakin yleistyneet mukavuuslattialämmitys ja ilmanvaihtokoneen tuloilman lämmitys kannattaa pitää maltillisella tasolla. Energiatorin näyttelyyn voi tulla kokeilemaan, miltä maltillinen lattialämmityksen taso kädelle tuntuu. Samalla saat muitakin konkreettisia ja havainnollisia vinkkejä kodin energiansäästöön. Tervetuloa!

Energiatorin energianäyttely ja neuvontapalvelu ovat avoinna vuoden ympäri.  Neuvontaan voi tulla arkisin klo 8.30–17 ilman ajanvarausta. Myös ryhmät ovat tervetulleita; aiheesta kiinnostuneelle ryhmälle voi varata luennon ja opastetun näyttelykierroksen numerosta 09 617 2726.

Energiansäästöviikolla kirjoitamme koko viikon energiansäästöstä. Tutustu muihin energiansäästöviikon postauksiin täällä!

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö