Blogi / 19.12.2016

Sähkölämmittäjän vinkit energiansäästöön

Eristä ja säädä, siinä Panu Oksmanin tärkeimmät vinkit kaikille omakotitalossa asuville.

Teksti: Seija Uusitalo

Asut sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jonka vuotuinen sähkönkulutus on noin 23 000 kWh. Aiempien asukkaiden aikaan talossa kului vuodessa sähköä noin 40 000 kWh. Miten olet saanut sähkönkulutuksen kuriin?

Parannuksia on tehty vuosien varrella vähitellen. Talon välipohjaan on asennettu lisäeristys ja katto- sekä lattialämmitys on säädetty pienemmälle. Olemme hankkineet myös ilmalämpöpumpun ja asentaneet lämmöntalteenottolaitteiston. Myös autotallin lämpötilaa on laskettu viiteen asteeseen.

Paljonko sähköä on säästynyt ilmalämpöpumpulla ja oliko se investoinnin arvoinen?

Ilmalämpöpumppu on tuonut mukaan asumisviihtyisyyttä ja sähkönkulutus on pienentynyt. Ilmalämpöpumppu käyttää noin puolet lämmitykseen käytettävästä sähköstä. Paremmalla hyötysuhteella se on maksanut itsensä jo takaisin ja oli minulle investoinnin arvoinen. Olen ollut tyytyväinen ilmalämpöpumpun hankintaan.

Onko kodissanne muita lämmönlähteitä sähkölämmityksen lisäksi?

Käytämme ahkerasti takkaa ja leivinuunia, jolla teemme talvisaikaan ruokaa parikin kertaa viikossa.

Seuraatko perheesi sähkönkulutusta säännöllisesti? Miten?

Seuraan sähkönkulutusta Sävel Plus -palvelun kautta. Lisäksi olen mukana omakotitalon sähkönkäytön kulutustutkimuksessa. Minulle on asennettu sähkötauluun 13 kulutusmittaria, joilla seurataan viikoittain eri sähkönkulutuskohteita.  Näin saadaan selville tarkemmin, mihin sähköä kuluu ja miten asuminen siihen vaikuttaa. Tämän ansiosta minulla on tarkempaa tietoa esimerkiksi ilmalämpöpumpun ja puiden polttamisen vaikutuksesta sähkönkulutukseen.

Panu Oksman on töissä Helsingin Energian ICT-palveluissa. Tutustu Panun perheen yhden päivän energiankäyttöön Helen-lehdessä!

Energiansäästöviikolla kirjoitamme koko viikon energiansäästöstä. Tutustu muihin energiansäästöpostauksiin täällä.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö