Blogi / 19.12.2016

Negawatit ovat tärkeä osa hiilineutraalia tulevaisuutta

Helsingin energiajärjestelmän energiatehokkuus on viritetty huippuunsa, mutta tavoitteena on parantaa sitä edelleen.

Teksti: Rauno Tolonen

Olemme sitoutuneet energiatehokkuuden jatkuvaan parantamiseen elinkeinoelämän keskusliiton ja työ- ja elinkeinoministeriön välisessä energiatehokkuussopimuksessa vuosille 2008–2016.

Pumppuja ja puhaltimia uusittu

Kaikki voimalaitokset ja lämpökeskukset ovat energiakatselmusohjelman piirissä ja niissä havaittuja energiatehokkuustoimenpiteitä on toteutettu jo melkoinen joukko. Erilaisia pumppuja ja puhaltimia on uusittu, lämpöhäviöitä pienennetty sekä säätö- ja ohjaustekniikkaa paranneltu.

Suurin yksittäinen toimenpide on kuitenkin ollut Vuosaaren B-voimalaitoksen turbiinien modernisaatiot, joita jatketaan tänä vuonna. Kahden turbiinin modernisaatiolla on jo saavutettu 158 400 MWh vuotuinen sähkön säästö ja arvioitu vuonna 2014 tuleva lisäsäästö on 29 000 MWh vuodessa. Yhteensä energian tuotantopuolella on ”tehty negawatteja” vuoteen 2013 mennessä noin 220 000 MWh vuodessa, mikä vastaa yli 100 000 kaukolämmitteisen kerrostalokaksion vuosittaista sähkönkulutusta ja yli 10 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Jakelun häviöt pieniä

Tuotannon ohella myös energian jakelua on tehostettu. Kaukolämpöverkon lämpöhäviöitä on pienennetty noin 4000 MWh/v ja sähkön siirtohäviöitä 570 MWh/v. Vuonna 2013 kaukolämpöverkon häviöt olivat 7,2 % ja sähköverkon 2,9 %.

Häviöt ovat sekä kansallisesti että etenkin kansainvälisesti verrattuna pieniä: sähköverkon keskimääräiset häviöt olivat Suomessa viime vuonna 3,2 %. Eri maiden väliseen tilanteeseen voit tutustua Maailmanpankin tilastoissa, Suomi on tilaston kärkisijoilla.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö