Blogi / 19.12.2016

Vuosi 2014: Aurinkoa, puuta ja muuta

Tänä vuonna jatkamme selvityksiä biopolttoaineista, tuulivoimasta ja aurinkoenergiasta ja kehitämme edelleen uudenlaisia energiaratkaisuja.

Teksti: Seija Uusitalo

Pääkaupunki ja sen asukkaat tarvitsevat energiaa tulevaisuudessakin. Kun asukasmäärä on suuri, energiaakin tarvitaan paljon. Niinpä meillä tehdään Suomen mittakaavassa merkittäviä projekteja, joilla on vähenevien päästöjen lisäksi myös suuri työllistävä vaikutus alihankkijoille.

Valmistaudumme pelletin polttoon

Salmisaaren ja Hanasaaren voimalaitoksilla valmistaudutaan syksyllä alkavaan pelletinpolttoon eri pellettilaatujen koepoltoilla ja uusien polttoainejärjestelmien rakentamisella. Salmisaaren pellettijärjestelmä on Suomessa ensimmäinen kohde, jossa puupellettiä tullaan merkittävissä määrin käyttämään pelkästään kivihiilelle suunnitellussa hiilipölykattilassa.

Aurinkoenergian mahdollisuuksia selvitämme sekä sähkön, lämmön että jäähdytyksen näkökulmasta tavoitteenamme uudet, kekseliäät ratkaisut myös isommissa hankkeissa.

Kestävillä ratkaisuilla kohti hiilineutraalia tulevaisuutta

Hiilineutraali tulevaisuus on tärkein tavoitteemme. Niin hyvää kuin uusiutuva energia onkin, täytyy sen käytössä huomioida taloudellinen kannattavuus ja kestävyysnäkökulmat: esimerkiksi biomassan riittävyys, biomassan käytön lisäämisen vaikutukset metsiin ja uuden polttoaineen logistiikka sekä kuljetuksen aiheuttamat päästöt. Vesivoiman käytössä on huomioitava mm. vaikutukset ekosysteemeihin ja tuulivoimassa maisema- ja meluvaikutukset.

Energiainvestoinnit vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen ja niillä on suuri taloudellinen vaikutus. Siksi päätökset on tehtävä huolella perusteellisten selvitysten pohjalta.

Hyvä arki, hyvä huominen

Älykkäillä energiaratkaisuilla ja uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämisellä luomme hyvää arkea ja torjumme ilmastonmuutosta. Paras – ja myös helpoin ja halvin – tapa hillitä ilmastonmuutosta on kuitenkin energiatehokkuus. Parhaimmillaan se ei edellytä edes suuria investointeja, koska energiatehokkuutta on myös energian järkevä käyttö kotona ja sen kekseliäs ja monipuolinen hyödyntäminen teollisuudessa.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus