Blogi / 19.12.2016

Lumettomia kulkuväyliä kaukolämmöllä

Talvi tuo kiinteistöjen kunnossapitoon lumitöitä, jäisten teiden hiekoitusta, kalliita lumenkuljetuksia sekä hiekoituksen poistoa keväällä.

Teksti: Anni Sarvaranta

Katujen sulanapito ja erilaiset lumensulatusratkaisut ovat olleet paljon esillä viime aikoina. Helsingin kaupunki kokeilee siirrettävää lumensulatuslaitetta ja selvittää kaukolämmöllä toimivan lumensulatusluolan rakentamista.

Lumensulatusluolan ideana on viedä suurempia määriä lunta kaupunkialueilta sulatettavaksi ja puhdistettavaksi sen sijaan, että lunta kuljetettaisiin autoilla pitkiä matkoja kaupungin ulkopuolelle läjitettäväksi. Ratkaisussa lumi siirretään maan päältä vesialtaaseen, jota lämmitetään kaukolämmöllä.

Lumensulatusluolan kaltaisten alueellisten ratkaisujen lisäksi kaukolämpöä voidaan käyttää myös paikallisesti asentamalla putkisto katujen, piha-alueiden ja ajoluiskien alle. Itse asiassa luulen, että harva kiinnittää huomioita niihin mukavan hyväkuntoisiin kadunpätkiin keskustassa, joilla ei ole liukasta ja loskaista tai hiekkaista talvella. Mm. Aleksanterinkadulla ja Keskuskadulla toimii kaukolämmitetty sulanapito. Ohessa helmikuisia kuvia Lasipalatsin ratikkapysäkistä, jonka sulanapito hoidetaan myös kaukolämmöllä.

Sula jalkakäytävä vähentää liiketilojen siivouksen tarvetta ja työmäärää. Lattiapinnat eivät kulu tai naarmuunnu sisään kulkeutuvan katuhiekan vuoksi, ja kiinteistöjen kunnossapitokustannukset alenevat. Kaukolämpö pystyy pitämään kulkuväylät, pihakannet ja ajoluiskat vapaana lumesta, loskasta ja jäästä, joka ehkäisee liukastumisesta aiheutuvia tapaturmia ja edesauttaa esteetöntä kulkua. Ratkaisuna kaukolämpö on siis varteenotettava myös taloyhtiöille, joiden vastuulla on mm. kulkuväylien turvallisuus.

En suinkaan ehdota, että revittäisiin saman tien auki kaikki kadut, pihakannet ja ajoluiskat, mutta paikallista sulanapitoa kaukolämmöllä kannattaa ainakin harkita, kun kunnostukset tai uudet kohteet ovat suunnitteilla.

Ehkä voisi kuitenkin toivoa, että tältä talvelta lumet olisivat ainakin Helsingissä tässä. Hyvää kevään odottelua siis kaikille!

Lue lisää aiheesta

Lämpö