Blogi / 19.12.2016

Maanalainen Helen innostaa japanilaisia

– Vaikuttavaa, sanoo japanilainen TV-ohjaaja Atsushi Omine. Hän on juuri vieraillut Katri Valan lämpöpumppulaitoksessa maan alla.

– Vaikuttavaa, sanoo japanilainen TV-ohjaaja Atsushi Omine.
Hän on juuri vieraillut Katri Valan lämpöpumppulaitoksessa maan alla. Japanilaisen TV-ryhmän tekemän ohjelman Helenin ja Helsingin maanalaisista tiloista tulee näkemään 13 miljoonaa japanilaista katsojaa.

Japanilainen TV-ryhmä vieraili Katri Valassa marraskuisena torstaina. Harmaa tihkusää ei vieraita päässyt häiritsemään, sillä jäähdytysliiketoiminnan päällikkö Kosti Koski johdatti heidät kuivin jaloin maan alle lämpimään lämpöpumppulaitokseen.

Maanalainen Helen innostaa japanilaisia

Japanilaiset toimittajat kuvasivat uutta jaksoa Hatsumimigaku-ohjelmaan. Suomeksi se tarkoittaa ”Asioita, joita kuulet ensimmäistä kertaa”. Ohjelmaa esitetään kerran viikossa Mainichi Housou -kanavalla, ja sillä on 13 miljoonaa katsojaa. Suomea käsittelevä jakso esitetään joulukuussa.

– Ohjelman idea on se, että käymme eri kaupungeissa sekä Japanissa että ulkomailla ja esittelemme kaupunkeihin liittyviä yllättäviä teemoja. Olimme ottaneet selvää Helsingistä ja kuulimme, että Helsingin maanalainen infrastruktuuri on ainutlaatuinen. Tämä tieto teki meihin vaikutuksen, ja päätimme ottaa sen ohjelman yhdeksi teemaksi, ohjaaja Atsushi Omine kertoo.

Maanalainen Helen innostaa japanilaisia

Kuvaaja kiinnittää mikrofonin Kosti Kosken rintaan. Seuraa monta japaninkielistä kysymystä Helenin maanalaisista tiloista ja Katri Valan lämpöpumppulaitoksesta. Kamera käy. Tulkki tulkkaa japanista suomeen ja suomesta japaniin.

Maanalainen Helen innostaa japanilaisia

Katri Vala on tuotantoteholtaan maailman suurin kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä tuottava lämpöpumppulaitos, joka sijaitsee Katri Valan puiston alla Sörnäisissä. Katri Valan sydämen muodostavat sen viisi lämpöpumppua. Tilavaraus on myös kuudennelle pumpulle.

Maanalainen Helen innostaa japanilaisia

Ohjaaja Atsushi Omine on hyvin kiinnostunut myös Helenin 60 kilometrin pituisesta tunneliverkostosta.

– Olen todella vaikuttunut Helenin ja  koko Helsingin maanalaisten tilojen koosta ja mittakaavasta. Ne ovat laajempia kuin osasin odottaa, Atsushi Omine sanoo kuvausten jälkeen.
Kuvausryhmä vieraili Helsingissä myös muissa maanalaisissa tiloissa, kuten urheilu-, leikki- ja pysäköintiluolissa.

Entä mitä mieltä japanilaiset olivat Suomesta täällä nyt ensi kertaa vierailtuaan?

– Täällä ei ollut niin kylmä kuin odotin! Kuten japanilaiset tyypillisesti ajattelevat, itsekin luulin, että Helsingissä on lunta ja revontulia, mutta ei ollutkaan. Etukäteen tiesin, että muumit tulevat Suomesta, kertoo Atsushi Omine.

– Minä taas ajattelin etukäteen, että suomalaiset ovat jäykkiä, mutta yllätyksekseni he olivatkin rentoja ja mukavia! kuvaaja Toru Ishida kiittelee.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Lämpö