Blogi / 19.12.2016

Urbaania energiaa

Munkkisaaressa asuintalojen kainalossa sijaitseva lämpökeskus saa taidetta pintaansa.

Teksti: Juhani Aaltonen

Munkkisaaren lämpökeskukseen toteutettava taideprojekti on Lämpöä liikkeellä –ideakilpailun tulosta. Aalto-yliopiston tilasuunnittelun maisteriohjelmassa opiskelevan Matti Mikkilän teos Urban Energy on toteutussuunnittelun edetessä kehittynyt: alun perin maalattavaksi suunniteltu teos on tarkoitus toteuttaa haponkestävin teräslevyin. Niihin kuva toteutetaan eri kokoisina reikäpikseleinä. Teräslevyillä toteutettuna teoksesta saadaan kestävämpi ja paremmin ympäristöön sopiva. Työ on myös laajentunut kattamaan myös rakenteilla olevan vaahtosammutuskontin julkisivun.

Taideteoksen toteutus tehdään yhteistyössä taiteilijan Matti Mikkilän ja lämpökeskuksen arkkitehti- ja rakennussuunnittelusta vastaavan arkkitehdin Risto Virkkusen kanssa.

Taideprojekti on osa lämpökeskuksen modernisointia, jonka yhteydessä vähennetään lämpökeskuksen ympäristöhaittoja ja uusitaan laitoksen tekniikkaa. Kun taideteos on osa rakennusta, sen toteuttamiseen tarvitaan asianmukaiset luvat: myönteinen päätös kaupunkikuvaneuvottelukunnalta ja rakennuslupa. Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto on myöntänyt hankkeelle toimenpideluvan ja tavoitteena on, että Urgan Energy –teos on kaikkien kaupunkilaisten katsottavissa Munkkisaaressa kesällä 2016.

Kaukolämpöä näkyväksi tekevä, Energiateollisuus ry:n ja Humanistisen ammattikorkeakoulun Humakin järjestämä kilpailu Lämpöä liikkeellä järjestettiin vuosi sitten ja voittajat julkistettiin maaliskuussa 2015.

 

Urbaania energiaa

Taiteilijan näkemys kilpailun voittaneessa työssä.

Lue lisää aiheesta

Lämpö