Blogi / 19.12.2016

Helenin vuosi 2015: suurin osa meni putkeen

Mitä tapahtui Helenissä vuonna 2015?

Teksti: Pirjo Jantunen

Se selviää tänään julkaistusta vuosikertomuksesta ja vastuullisuusraportista. Nopean kokonaiskuvan saat tästä katsauksesta, syvällisempää tietoa löytyy itse raporteista.

Lisää uusiutuvaa energiaa

Uusiutuvan energian osuus tuotannostamme oli 9 prosenttia vuonna 2015. Suurin osa tästä on vesivoimaa. Puupellettejä poltimme 5800 tonnia.

Lisäämme uusiutuvan energian tuotantoa Helsingissä niin ainutlaatuisella pelletin seospoltolla Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksissa kuin uusia biolämpölaitoksia suunnittelemalla.

Lisäämme myös aurinkoenergian tuotantoa. Suvilahden aurinkovoimala aloitti tuotantonsa keväällä 2015. Kivikon hiihtohallin katolle kevään aikana valmistuvasta aurinkovoimalasta tulee Suomen suurin.

Päästöt vähenivät

Energiantuotannon savukaasupäästöt ovat merkittävin ympäristövaikutuksemme. Vuosi 2015 oli menestyksekäs tässä suhteessa:

Hiilidioksidipäästöt vähenivät 8 prosenttia.

CO2paastot_yhteensä

Pienhiukkaspäästöt vähenivät huimat 43 prosenttia.

 

Pienhiukkaspaastot

 

Myös happamoittavat päästöt vähenivät: typen oksidit 15 prosenttia ja rikkidioksidipäästöt 21 prosenttia.

 

Happamoittavat_paastot

 

Miten tämä on ollut mahdollista? Investoimme päästöjä vähentäviin cleantech-ratkaisuihin noin 20 miljoonaa euroa, ja se näkyy myös piipun päässä.

Aina ei mene putkeen

Kaikki ei kuitenkaan aina mene kuten pitäisi. Salmisaaren voimalaitoksessa uuden automaation käyttöönoton yhteydessä kattiloiden typenoksidipäästöt ylittivät päästöraja-arvon. Pelletinpoltossa oli haasteita, ja kaksi ympäristöpoikkeamaakin sattui. Poikkeamien myötä muutimme toimintatapojamme niin, ettei jatkossa vastaavaa tapahtuisi.

Pelletit tuodaan voimalaitokselle puhallusautoilla. Pelletit puhalletaan säiliöautosta paineilman avulla putkea pitkin pellettisiiloon.

Parasta palvelua

Palvelumme on todistetusti Suomen parasta.

Huippua on myös toimitusvarmuus. Sähkönsiirtoasiakkaamme vuotuinen keskeytysaika oli vuonna 2015 vain noin neljä minuuttia. Myös kaukolämpö ja kaukojäähdytys toimitetaan asiakkaillemme erittäin varmasti.

Yhdessä

Haluamme olla helsinkiläisille hyvä naapuri ja kehittää uusia ratkaisuja entistä puhtaampaan energiantuotantoon ja kestävämpään kulutukseen yhdessä sidosryhmiemme kanssa. Viestimme avoimesti toiminnastamme.

Yleviä tahtotiloja (sic!) on helppo heitellä. Käytännössä avoin viestintä ja yhdessä tekeminen tarkoittaa tämän blogin lisäksi muun muassa työpajoja sidosryhmille (seuraava tulossa toukokuussa, stay tuned!), tuotteiden ja palveluiden kehitystä kumppaneiden ja asiakkaiden kanssa, keskusteluja sekä lukuisiin palautteisiin ja kysymyksiin vastaamista.

Hanasaari_avoimet_ovet_3

Vuonna 2015 hyvä naapuruus konkretisoitui esimerkiksi Hanasaaren avoimina ovinatekopesän rakentamisena sääksiparille sekä yli 40 jakokaapin koristeluna taidekuvin.

Muutosten pyörteissä

Vuosi 2015 oli Helenissä muutosten vuosi. Yhtiöittäminen, kehitysohjelmapäätös ja organisaatiomuutos työllisti heleniläisiä. Muutokset toivat mukanaan uusia haasteita ja uusia tehtäviä monille meistä.

Työturvallisuus on ollut erityisenä painopisteenämme jo pitkään. Onneksi se myös näkyy: työtapaturmien määrä väheni huomattavasti. Heleniläiset tekivät vuoden 2015 aikana yhteensä 1500 turvallisuushavaintoa, siis keskimäärin yli yhden henkilöä kohden. Työturvallisuus on meillä kaikkien asia.

Uutta osaamista ja intoa tarvitaan aina. Viime kesänä palkkasimme 110 kesätyöntekijää. Lisäksi teimme monenlaista opiskelijoiden ja koululaisten kanssa.

Tulta päin

Taakse on aina silloin tällöin hyvä katsoa, mutta se ei vie eteenpäin. On kuitenkin kiva nähdä, että eteenpäin on menty ja tunnistaa asioita, joiden eteen pitää erityisesti tehdä töitä.

Tekemistä meillä riittää, kuten aina. Onneksi raportointisesonki alkaa omalta kohdaltani olla ohi, joten pääsen keskittymään olennaiseen, entistäkin vastuullisemman Helenin rakentamiseen.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus