Blogi / 19.12.2016

Helsinki on hyvä referenssi Suomen viennille

Helsingissä ympäristöön vaikuttavat perusasiat: vesi, jätteet ja ilmanlaatu, on hyvin hoidettu. Siksi Helsinki on hyvä referenssi vientiyrityksillemme.

Teksti: Maiju Westergren

Minulla oli viime viikolla kunnia osallistua Finlandia-talolla Climate Leadership Councilin, Sitran ja Teknologiateollisuuden järjestämään Ilmastonmuutoksesta liiketoimintaa –seminaariin. Avauspuheen piti, ei sen enempää tai vähempää kuin Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Presidentti haastoi hyvin läsnä olevia yrityksiä miettimään ilmastonmuutoksen vaikutuksia myös laajemmalla perspektiivillä. Presidentin sanoin ”Ilmastomuutoksen vastaisessa taistelussa on kyse myös turvallisuudesta ja taloudesta”.

Useat maat ovat heränneet ilmastonmuutokseen myös sitä kautta, että isoissa metropoleissa on monia muitakin isoja ympäristöhaasteita: ei ole puhdasta juomavettä, jätehuolto ei toimi ja ilmanlaatu on huono. Nämä eivät suoraan linkity ilmastonmuutokseen, mutta ratkaisemalla näitä ongelmia saadaan usein ”sivutuotteena” vähäpäästöisiä ratkaisuja. Suomessa on paljon hyvää osaamista monilla näihin liittyvillä osa-alueilla. Tätä kautta Suomeen on mahdollista saada paljon kaivattuja uusia vientivetureita ja uusia työpaikkoja.

Helsinkiä ja Helsingin seutua ei ehkä maailman mittakaavassa voi pitää isona metropolina, mutta isohko ja tiiviisti asutettu kaupunki silti on. Olemme täällä tehneet pitkäjänteistä työtä kaikkien ympäristöindikaattorien osalta ja meillä kaiken kaikkiaan perusasiat: vesi, jätteet ja ilmanlaatu, on hyvin hoidettu. Helsinki on hyvä referenssi vientiyrityksillemme.

Mittakaavat ovat joskus haastavia, sen olemme huomanneet. Kun rakensimme lämpöpumppulaitoksen, joka tuottaa lämpöä jäteveden ja kiinteistöjen hukkalämmöstä sekä tuottaa samalla jäähdytystä, on se lajissaan maailman suurin. Jos se olisi Forssassa, sillä lämmittäisi koko kaupungin, mutta täällä Helsingissä se kattaa vain noin 7 % lämmöntuotannostamme. Saman mittakaavahaasteen kohtaamme Salmisaareen suunnitellussa uudessa pellettikäyttöisessä lämpökeskuksessa. Sen tuottamalla lämmöllä lämpiäisi kokonainen Iisalmen kaupunki, mutta täällä Helsingissä se lisää kaukolämmön tuotantoamme 3 %.

Olemme sitoutuneet hiilidioksidineutraaliin tulevaisuuteen. Sinne päästään askel askeleelta uusiutuvia energialähteitä lisäämällä, mutta energiatehokkuutta unohtamatta.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus