Blogi / 19.12.2016

Insinööriopiskelijat tutustuivat Vuosaaren voimalaitokseen

Ryhmä insinööriopiskelijoita sai tutustua helmikuussa Vuosaaren voimalaitokseen. Olin yksi heistä, ja vierailu oli hyvin onnistunut. Oli mielenkiintoista kuulla Helenin, voimalaitoksen ja koko energia-alan toiminnasta. Voisin hyvin kuvitella itseni energia-alalle töihin!

Teksti: Vieraskynä

Opiskelen ensimmäistä vuotta Metropoliassa konetekniikan insinööriksi. Olen aikaisemmalta koulutukseltani lentokonemekaanikko ja olen ollut 10 vuotta ilmailu-alalla, Blue1:llä, töissä. Lähdin opiskelemaan mahdollista alan vaihtoa silmällä pitäen.

Itselleni oli helppo päätös lähteä opiskelemaan juuri konetekniikkaa. Olen aina ollut kiinnostunut koneista ja niiden toiminnasta. Opiskelun aikana olen tutustunut energia-alaan syvemmin ja se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Koska turbiinit ovat minulle tuttuja, haluaisin tehdä töitä niiden kanssa, mutta olen myös kiinnostunut energian tuotannon kokonaiskuvasta ja uusien energiamuotojen kehittämisestä.

Minulla ei ollut aikaisemmin juuri mitään käsitystä Helenistä, enkä ollut koskaan käynyt voimalaitoksen sisällä. Minulle oli jäänyt jostain sellainen käsitys, että Helsingissä suurin osa energiasta tuotetaan hiilellä. Anteeksi! Nyt ennakkoluuloni on korjattu, ja minulle jäi hyvä ja positiivinen kuva Helenistä.

Voimalaitos oli sisältä erittäin meluisa, mutta siisti, ja hieman yllätyksenä siellä ei juurikaan näkynyt työntekijöitä, valvomon miestä lukuun ottamatta.  Kierroksen varrella nähtiin turbiinien varaosia ja huomasin, että ne ovat rakenteeltaan samankaltaisia kuin lentokoneen turbiinimoottorit. Esimerkiksi ahtimen roottorisiipien kulmansäätö- mekanismi oli lähes identtinen joihinkin lentokoneen moottoreihin verrattuna.

Uskon, että jo minun elämäni aikana luovutaan kokonaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä, energia tuotetaan kokonaan uusiutuvista lähteistä ja se on päästötöntä. Esimerkiksi geoterminen lämpö voi olla yksi mahdollinen tulevaisuuden energiamuoto, jos siitä saadaan taloudellisesti kannattavaa.

Helenin esitykset olivat hyvin valmisteltuja, ja puhujat kuulostivat asiantuntevilta. Ryhmätyö oli hyvä idea.  Esittelykierros voimalaitoksen sisällä oli myös hyvä, vaikkakin kovasta melusta ja kuulosuojaimista johtuen oli vaikea kuulla puhetta. Onneksi reitin varrella oli kylttejä, joissa oli selostettu ja kuvitettu laitoksen toimintaa.

Ruoka- ja kahvitarjoilu ilahduttivat – kiitoksia hyvästä kakusta. Vierailun parasta antia oli illanvietto saunatiloissa, jossa pääsi juttelemaan Helenin asiantuntijoiden kanssa ja tutustumaan muihin opiskelijoihin.

Nicolas Fernandez
opiskelija, Metropolia

Lue lisää aiheesta

Lämpö