Blogi / 19.12.2016

Lämpöä cityyn (insinööri vs. viestintäihminen)

Haluan kertoa teille muutaman asian siitä, miten Helsinki lämpiää. Tällä kertaa yritän muuttaa insinöörikielen vähemmän insinööriksi.

Teksti: Anni Sarvaranta

Haluan kertoa teille muutaman asian siitä, miten Helsinki lämpiää. Tällä kertaa yritän muuttaa insinöörikielen vähemmän insinööriksi. Lue, kuinka city saa lämpönsä!

Insinööri:

Helsinki lämpiää kaukolämmöllä. Kaukolämpö on rakennusten ja käyttöveden lämmittämiseen tarvittavan lämmön tuotantoa ja julkista jakelua asiakkaina oleville kiinteistöille. Asiakkaita ovat asuintalot (huomaa: asiakas on rakennus!), teollisuus, liikerakennukset ja julkiset rakennukset.

Kaukolämpöenergia siirretään kaksiputkijärjestelmällä asiakkaille. Kuuma vesi kiertää kaukolämpöverkostossa lämmöntuotantolaitokselta kiinteistön lämmönvaihtimille, jossa se luovuttaa lämpönsä kiinteistön oman lämpöverkon kautta koteihin ja yrityksiin käytettäväksi.

Jäähtynyt kaukolämpövesi palaa tämän jälkeen takaisin lämmitettäväksi lämmöntuotantolaitokselle, ja kierros alkaa uudestaan. Menoputkessa kaukolämpöveden lämpötila vaihtelee sään mukaan 65 ja 115 ºC:n välillä ja paluuputkessa yleensä 40 ja 60 °C:n välillä.

Viestintäihminen:

Jos olet helsinkiläinen ja asut kerrostalossa, kotisi lämpiää todennäköisesti kaukolämmöllä. Se tehdään kotikaupungissasi, lähellä. Helen lämmittää kotisi talvella, keväällä ja syksyllä, tarvittaessa Suomen kesässäkin. Aina kun käyt suihkussa tai avaat keittiössä hanan, Helen lämmittää käyttämäsi veden. Itse asiassa missä ikinä liikutkin Helsingissä, kaukolämpö on läsnä, pitämässä sinut lämpimänä.

Insinööri:

Hyvä toimitusvarmuus perustuu verkoston systemaattiseen yllä- ja kunnossapitoon. Kun jokin kaukolämpöjärjestelmän osa antaa viitteitä vauriosta, ongelma paikannetaan ja vika korjataan tilapäisesti. Ongelman aiheuttamat muut vauriot selvitetään osan taikka johtotyypin yleisen vikaantuvuuskehityksen ja alueen lämmöntoimituskatkosherkkyyden suhteen. Mikäli tarkastelun perusteella voidaan olettaa, että järjestelmä toimii edelleen, aikataulutetaan korjaus parin vuoden päähän. Mikäli vaurion vaikutusalue on selkeästi rajattavissa, korvataan vaurio niin pian kuin mahdollista.

Viestintäihminen:

Kaukolämmön ansiosta kodissasi tarkenee paukkupakkasillakin, ja hanasta tulee aina lämmintä vettä. Helenillä on paljon asiantuntijoita, koko kaupungin kattava energiajärjestelmä ja suomalainen huippuinsinööriosaaminen, minkä ansiosta et ehkä koskaan joudu kohtaamaan odottamatonta lämpökatkoa elämäsi aikana. Suunnittelemattomat lämpimän veden ja lämmityksen katkot ovat erittäin harvinaisia.

Insinööri:

Energiantuotannon pitkäjänteisyys, tuotettavien energiamäärien kokoluokka ja tavoite mahdollisimman edulliseen energianhintaan, asettavat tuotannolle, tuotannon suunnittelulle ja polttoainehankinnalle erityisiä vaatimuksia.  Polttoaineiden pitää mm. riittää suunniteltuun käyttöön pitkällä tähtäimellä, tuotetun energian hinnan täytyy pysyä kilpailukykyisenä, eivätkä polttoaineiden ja tuotannon päästöt saa ylittää sallittuja rajoja.

Viestintäihminen:

Helsinki lämpiää kaukolämmöllä, yhä puhtaammin ja energiatehokkaammin. Nimestään huolimatta kaukolämpö tuotetaan lähellä, omassa kotikaupungissa ja yhä enemmän uusiutuvilla energialähteillä. Helenillä lämmön tuotannosta ja jakelusta puolestasi huolehtii ympäri Helsinkiä noin 1000 asiantuntijaa ja maailman paras energiantuotantotekniikka. Me huolehdimme, että lämpöä tuotetaan yhä puhtaammin, ja kehitämme kaupungin energiajärjestelmää täällä Helsingissä. Sinun ei varsinaisesti tarvitse tehdä mitään, sen kuin jatkat lämpimän veden käyttöä, säästäen tietysti. Samaan aikaan me investoimme biopolttoaineiden lisäämiseen ja selvitämme mm. aurinkolämmön ja geotermisen lämmön hyödyntämistä, jotta saavutamme yhteisen tavoitteemme, hiilidioksidineutraalin energiantuotannon vuonna 2050.

Insinööri ja Viestintäihminen: Kaikki kaipaa lämpöö. Tämä fakta ei tule kyllä hetkeen muuttumaan täällä Helsingissäkään. Se on aina välillä hyvä pitää mielessä. Reinokin sen tietää.

Kuuntele Reino Nordinin biisi Kaikki kaipaa lämpöö

Lue Reino Nordinin haastattelu

Lue lisää aiheesta

Lämpö