Blogi / 19.12.2016

Suomen suurin aurinkovoimala käynnistyi – Paneeleita silmän kantamattomiin

Kivikon aurinkovoimala on alkanut tuottaa sähköä. Jesss! Paneelikentän reunalta katsottuna näyttää, että viimeiset paneelit häviävät horisontin taa. Näky on mykistävä.

Suomen suurin aurinkovoimala käynnistyi – Paneeleita silmän kantamattomiin

Teksti: Atte Kallio

Suomen suurin aurinkovoimala on nimikkopaneelin hankkineiden ihmisten ansiota. He ovat konkreettisesti vaikuttaneet siihen, miten maassamme tuotetaan sähköä. Lämmin kiitos!

Kivikon voimalassa on koon lisäksi muutakin ainutlaatuista. Paneelien tuottama tasavirta muutetaan vaihtovirraksi ja edelleen 20 000 voltin jännitteeseen Pohjoismaiden ensimmäisessä megawatt station -aurinkoasemassa. Kyseessä on näppärä kontti, johon kaikki aurinkovoimalan tehoelektroniikka on sovitettu. Nimi tulee siitä, että laitteiston vaihtosähköteho on yksi megawatti.

Tuotanto kaikkien nähtäväksi

Ihan ilman ongelmia voimalan rakentaminen ei ole sujunut. Viimeisin haaste ilmaantui, kun kaapelien maanalaiset suojaputket olivat jäätyneet umpeen. Myös tammikuun kylmät kelit viivästyttivät töitä, ja valtavan voimalan komponenttien toimituksissa oli kitkaa. Kaikesta kuitenkin selvittiin, ja voimala on tuotannossa alle vuosi toteutussuunnittelun aloittamisesta laskettuna. Tämä on hieno suoritus, kun huomioi hankkeen ainutlaatuisuuden.

Kun alkuvaiheen testaukset saadaan valmiiksi, tuotanto tulee lähes reaaliajassa nähtäville nimikkopaneelisivustolle. Samalta sivulta voi myös klikata auki Suvilahden voimalan tiedot.

Onkin mielenkiintoista vertailla tämän aurinkokaksikon toimintaa. Saa nähdä, kumman nimikkopaneelit tuottavat enemmän kotimaista ja uusiutuvaa aurinkosähköä.

Noin puolet paneeleista jo myyty

Nimikkopaneelin tuotannon saa helposti näkymään hyvityksenä myös omalla sähkölaskulla. Koska Kivikon voimala on testikäytössä huhtikuussa, ensimmäiseltä kuukaudelta ei tule veloitusta, mutta hyvitys kyllä tehdään.

Jos kiinnostuit, hanki oma paneeli 4,40 €/kk! Yli 1400 meni jo! Jos Kivikon nimikkopaneelit myydään loppuun, rakennamme kolmannen voimalan samalla periaatteella.

Suomen suurin aurinkovoimala käynnistyi – Paneeleita silmän kantamattomiin

Aurinkovoimalan rakentaminen on hauskaa puuhaa. Toivottavasti pääsemme pystyttämään kolmannen nimikkopaneelivoimalan! Sinä päätät!

 

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia Hiilineutraalisuus