Blogi / 19.12.2016

Töitä tosissaan, muttei totisesti

Hienointa kesätöissä Helenissä ovat työn monipuolisuus ja hauskat työkaverit. Huumori kukoistaa.

Teksti: Vieraskynä

Hienointa kesätöissä Helenissä ovat työn monipuolisuus ja hauskat työkaverit. Huumori kukoistaa. Välillä naurattaa niin paljon, että joudun keskeyttämään työni hetkeksi.

Olen 4. vuoden energiatekniikan opiskelija Aalto-yliopistosta ja kesätöissä projektiassistenttina Helenin höyryturbiiniprojekteissa. Tänä kesänä Hanasaaren ja Vuosaaren voimalaitoksille osui kerran 8-11 vuodessa tehtävät suuremmat turbiinihuollot, joten kovin usein ei tällaista mahdollisuutta tule vastaan.

Työssäni olen päässyt harjoittelemaan ja kokemaan sekä asentajana työskentelemistä että projektin hallintaa, ohjausta ja raportointia.

Töitä tosissaan, muttei totisesti

Vetreimmät kaverit pääsivät turbiinipesän alle kierittämään painavia muttereita paikoilleen. Kuvassa Santeri Myllynen.

Normaali työpäiväni alkaa aamulla kello seitsemän. Olen turbiinihallissa mukana huoltamassa turbiinia ja kirjaan ylös eri työvaiheet ja korjaustoimenpiteet. Huoltotyöt kestävät aikataulusta riippuen 8-12 tuntia. Sen jälkeen aloitan raportoinnin ja dokumentoinnin. Kirjaan päivän tärkeimmät asiat ja tehdyt työt tietokoneelle. Päivät voivat venyä pitkiksikin, mutta yhtäkään päivää en vaihtaisi pois, niin paljon työ on opettanut ja antanut minulle.

Projektiassistenttina avustan höyryturbiinihuolloista vastaavaa esimiestäni milloin missäkin asiassa. Saan tehdä monipuolisesti erilaisia avustavia hallinnollisia tehtäviä. Yhteistä kaikille tehtäville on niiden sopiva haasteellisuus, sillä jokaisen tehtävän suorittaminen vaatii hieman omien mukavuusalueiden ulkopuolelle menemistä.

Mukana porukassa

Hienointa kesätyössäni Helenissä ovat työkaverit ja työn monipuolisuus. Palkitsevaa on niin työkavereideni kuin esimiehenikin luottamus minuun ja tekemääni työhön. Olen purkanut ja kasannut turbiinin, ollut mukana suurissa ja vaativissa turbiinipesien ja roottoreiden nostoissa, puhdistanut pinttynyttä likaa osista, seurannut eroosiovaurioiden korjaamisia, keskustellut ulkomaalaisten turbiiniasiantuntijoiden kanssa ja ennen kaikkea saanut ollut mukana työporukassa.

Ajoittain työt ovat keskeytyneet naurukohtaukseni ajaksi, mutta siitä syytän työkavereitani. Huumori paitsi parantaa ilmapiiriä, auttaa myös jaksamaan pitkät ja raskaatkin päivät. Työt tehdään tosissaan, mutta ei totisesti.

 

Töitä tosissaan, muttei totisesti

Vuosaaren matalapaineturbiinin roottorin viimeisen vaiheen juoksusiivet irrotetaan ja huolletaan.

 

Töitä tosissaan, muttei totisesti

Hanasaaren voimalaitoksen korkeapaineturbiini ja projektiassistentti Santeri Myllynen.

Santeri Myllynen,
energiatekniikan opiskelija, Aalto-yliopisto

Kuvat: Jarno Siniteräs

Lue lisää aiheesta

Helen