Blogi / 19.12.2016

Väliaikatietoja lähestyttäessä vuotta 2020: Hiilidioksidipäästöt vähenivät

Urheilukilpailuissa väliaikatiedot pitävät mielen virkeänä, kun kannustetaan omaa suosikkia kohti maalia.

Teksti: Lauri Taipale

Ilmastonsuojelussa Helsingissä on menossa aikakausi 1990–2020, jonka aikana hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoite energiantuotannossa on 20 %. Miltä näyttävät väliaikatiedot energiantuotannon osalta?

Lähtötilanne: vuosi 1990

Valittu ajanjakso alkoi vuonna 1990 tilanteessa, jossa energiatuotantokokonaisuus Helsingissä oli jo vahvasti tehokkaaseen sähkön ja lämmön yhteistuotantoon perustuva. Helsinki saikin energiahuollon tehokkuudesta vuonna 1990 YK:n myöntämän ympäristöpalkinnon. Vastaavia palkintoja on tullut tähän päivään asti tasaisena virtana.

Vuonna 1990 pääkaupunkimme energiantuotannon tehokkuus oli siis jo maailman huippuluokkaa. Helsingin energiantuotannon hiilidioksidipäästöt olivat tuolloin 3,4 miljoonaa tonnia ja hiilidioksidin ominaispäästö oli 400 g/kWh.

Melkein mille tahansa  toiselle vastaavassa asemassa olevalle kaupungille kuin Helsingille olisi tuo 20 prosentin tavoite ollut huomattavasti helpompi saavuttaa, sillä Helsinki oli jo vuonna 1990 energiatehokkuudessa huipulla ja esimerkkinä muille. Tavoite asetettiin vuonna 2009.

Nykytilanne: vuosi 2015

Entä sitten ne väliaikatiedot? Ennakkotietojen mukaan energiantuotantomme hiilidioksidipäästöt vuonna 2015 olivat 3,0 miljoonaa tonnia ja myymämme sähkö- ja lämpöenergian ominaispäästö tuotantonäkökulmasta 230 gCO2/kWh.

Eli väliaikatiedot lupaavat hyvää, vaikka Helsingin alueen energiantuotanto on 25 vuodessa kasvanut noin puolitoistakertaiseksi. Kehityksen on tehnyt mahdolliseksi sähkön ja lämmön tehokkaan yhteistuotannon jatkuva hyödyntäminen ja kivihiilen korvaaminen maakaasulla.

Jo nyt korvataan kivihiiltä myös puupelleteillä. Helsingin energiantuotannon CO2-päästökehitystä kuluvalla vuosikymmenellä on esitetty seuraavassa kuvassa:

hiilidioksidipäästöt

Maali: vuosi 2050

Itse asiassa vuoden 2020 tilannekin edustaa vain väliaikatietoja. Kokonaistavoite on hiilineutraali energiantuotanto vuonna 2050. Tavoitteeseen pyritään monin eri keinoin: joulukuussa sovittiin Hanasaaren kivihiilivoimalaitoksen toiminnan lopettamisesta vuoden 2024 loppuun mennessä ja biopolttoaineilla tuotetun kaukolämmön voimakkaasta lisäämisestä.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus