Blogi / 19.12.2016

Viisi väitettä Lämpölupauksesta

Joko sinä olet tehnyt Lämpölupauksen? Lokakuussa alkanut Lämpölupaus-kampanjamme on kirvoittanut paljon keskustelua ja nostanut esiin hyviä kysymyksiä ja mielenkiintoisia väitteitä.

Teksti: Ossi Porri

Lämpölupauksessa on kyse siitä, että lupauksen tehneet suomalaiset lupaavat säätää lämpöpattereitaan pienemmälle silloin, kun lämmönkulutus on nousemassa voimakkaasti. Näin saadaan leikattua kulutushuippuja, ja muun muassa öljykäyttöisten lämpölaitosten käynnistäminen voidaan mahdollisesti välttää. Tällä tavoin jokainen voi osallistua ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Poimimme keskusteluista viisi väitettä. Tässä vastauksemme niihin.

Lämpö uhkaa loppua kovilla pakkasilla Helsingistä. Siksi Helen haluaa kuluttajat talkoisiin.

Lämpölupaus-kampanja ei liity mitenkään Helenin verkoston ja kapasiteetin toimintakyvyn riittävyyteen. Lämpöä riittää varmasti myös huippupakkasilla. Haluamme antaa asiakkaille konkreettisen keinon vaikuttaa tuotantoomme. Tavoitteenamme on leikata tuotannon päästöjä kysyntäpiikkien aikana. Samalla testaamme, miten valmiita kuluttajat ovat osallistumaan kysynnän joustoihin.

Energiatehokkuustoimenpiteitä on toteutettu jo pitkään joka teollisuuden alalla, mutta suuri potentiaali piilee myös energiankäyttäjissä eli meissä kaikissa ja jokapäiväisissä valinnoissamme. Vähemmän energiaa kuluttavia laitteita kehitetään jatkuvasti, mutta meidän käyttäjien ei ole vielä tarvinnut muuttua. Ehkä muutoksen aika on nyt käsillä.

Olisi parempi idea siirtää energiakuormat kulutushuipuilta muille tunneille aktiivisesti automaation avulla.

Hienoja ratkaisuja jo löytyy, mutta harmillisesti niiden käyttöönotto taloyhtiöissä on valitettavan harvinaista. Kenties kun saadaan riittävän iso yhteisö, saadaan automaatiokin mukaan.

Helen voisi itse vaikuttaa ilmastonmuutokseen lopettamalla kivihiilen käytön.

Tavoitteenamme on tuottaa energiaa ilmastoneutraalisti vuonna 2050. Kivihiilen käyttöä vähennetään asteittain ja kustannustehokkaasti. Helen investoi tällä hetkellä eniten Suomessa kivihiilen käytön vähentämiseen. Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksilla käytetään kotimaista pellettiä kivihiilen joukossa, ja Salmisaareen rakennetaan parhaillaan uutta, suurta pellettilämpölaitosta.

Myös Enne-palvelun ja Lämpölupauksen avulla tähtäämme päästöjen vähentämiseen ja lisäämme energiatehokkuutta. Samalla kuljemme suuntaan, jossa energiaa tuotetaan enemmän uusiutuvilla energiamuodoilla ja joustavammalla tuotantorakenteella.

Minusta tuntuu, etten hyödy itse mitään Lämpölupauksen tekemisestä.

Lämpölupaus antaa asiakkaille mahdollisuuden osallistua ilmastotalkoisiin. Se on konkreettinen keino vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja päästöjä. Samalla palvelu tarjoaa mahdollisuuden osallistua uudenlaisten energiaratkaisujen kehittämiseen. Vuorokauden lämmityksen vähennys vastaa Helsingin kaukolämmitetyissä taloissa yhden litran polttoainesäästöä öljyssä mitattuna. Kerromme reaaliaikaisesti tekstiviestillä, milloin energiantuotannon kulutuspiikki on käsillä, ja asiakas voi silloin kääntää termostaattia pienemmälle. Palvelu on kuluttajille maksuton.

Mikäli sinulla on sähkölämmitys, vähentää Lämpölupaukseen osallistuminen kulutustasi ja pienentää sähkölaskuasi.

Helen käärii rahat Lämpölupaus-kampanjan avulla.

Helen ei mittaa Lämpölupauksen hyötyä taloudellisena hyötynä, vaan kyseessä on Helenille ensimmäinen askel kohti uudenlaista energiayhteisöä. Helenille Lämpölupaus on osa vastuullista energiantuotantoa, johon kaikki suomalaiset voivat vaikuttaa.

Lämpölupauksen lunastuksen myötä energiankulutus vähenee ja sen myötä energialaskut pienenevät.