Blogi / 2.1.2017

Voinko minä vaikuttaa ilmastonmuutokseen?

Helenin Lämpölupaus-kampanja kannustaa suomalaisia ottamaan konkreettisen askeleen päästöjen vähentämiseen. Kodin sisälämpötilaa väliaikaisesti laskemalla voidaan vähentää energiatuotannon päästöjä, kun kulutusta lasketaan erityisesti talven energiapiikkien aikana.
Teksti: Vieraskynä

Tekemällä Lämpölupauksen vastaanotat viestin Heleniltä, kun sisälämpötilaa pitäisi laskea energiapiikin aikana. Tällä pienellä teolla energian tarve tasaantuu ja myös päästöjen määrä vähenee.

Tämän sanoman eteenpäin viemisessä auttoi neljä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun maisteriopiskelijaa. Me lähdimme Capstone-kurssimme yhteydessä Helenin kanssa selvittämään, mitä mieltä ihmiset ovat kampanjasta, ja ovatko he valmiita tekemään Lämpölupauksen.

Iloksemme monet olivat valmiita tekemään Lämpölupauksen! Mutta mitkä asiat mietityttivät ihmisiä kampanjaan liittyen? Ja mitä ehdotuksia keksimme niiden ratkaisemiseen? Näihin kysymyksiin haimme vastauksia haastattelemalla eritaustaisia ihmisiä.

Tutkimuksessamme huomasimme, että suurin osa haastateltavista piti kampanjaa loistavana ideana. Mutta oivalsimme kaksi haastetta kampanjaan liittyen – monet eivät uskoneet yhden ihmisen tekojen vaikutukseen, ja useat eivät olleet varmoja, kuinka asunnon sisälämpötilaa oikeasti lasketaan.

Voinko minä oikeasti vaikuttaa?

Ihmiset eivät helpolla uskoneet, että heidän yksittäisellä teolla on oikeasti vaikutus. Lämpölupauksen ja sen taustalla olevan uuden Enne-palvelun kautta lupaajat näkevät kartalla kokonaismäärän tehdyistä lupauksista ja yhteisistä säästetyistä öljylitroista. Näin oma ympäristöteko on hyvin konkreettinen!

Hetkinen, miten asuntoni lämpeneekään…?

Projektimme edetessä huomasimme monen haastateltavan pohtivan, kuinka heidän kotinsa oikeastaan lämpenee. Mitä tapahtuu, kun käännän patterin termostaattia? Voinko minä säätää asuntoni lämpötilaa, vai hoitaako sen taloyhtiö?

Nämä kysymykset olivat useilla mielessä Lämpölupausta harkittaessa. Totesimme, että suomalaisia pitäisi enemmän valistaa, kuinka lämmityksemme oikeastaan toimii. Tämän voisi toteuttaa kätevästi Lämpölupaus-kampanjan kautta.

Yhdessä oppimista Helenin kanssa

Helenin kanssa projektin toteuttaminen oli käytännönläheistä ja nopeatempoista. Tapasimme säännöllisesti ja keskustelimme kampanjan etenemisestä ja haastattelujemme viimeisimmistä käänteistä. Yhdessä ideoimme keinoja kehittää Lämpölupaus-kampanjaa ja olemme erittäin iloisia Helenin kannustavasta tuesta ja palautteemme hyödyntämisestä kampanjan edetessä.

Tämä on ollut meille erinomainen ja myös hyvin erilainen oppimiskokemus – harvoin yliopistokursseilla pääsee näin suoraan vaikuttamaan ja osallistumaan ajankohtaiseen asiaan. Kiitos Helenille yhteistyöstä. Odotamme innolla Lämpölupaustemme lunastamista talven mittaan!

Mia Arola
opiskelija, Aalto-yliopisto

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö Lämpö