Blogi / 5.12.2017

Lisää joustoa virtuaalisesta voimalasta

Olemme rakentaneet uuden voimalan, joka ei tarvitse kattilaa, turbiinia, isoa piippua eikä erillistä tonttia. Uuden voimalaitoksen generaattoreina ovat sähkönkäyttäjät, jotka lisäävät joustoa sähköjärjestelmään ja tekevät samalla merkittävän ekoteon.

Teksti: Markus Logren

Olemme tehneet visiosta totta! Helenin virtuaalinen voimala on ollut käynnissä tämän vuoden huhtikuusta lähtien. Sen päätehtävänä on tasapainottaa sähköntuotantoa ja kulutusta eli lisätä sähköjärjestelmän joustavuutta.

Avain kaksisuuntaiseen sähkömarkkinaan

Tyypillisesti yritykset käyttävät sähköä, eli sähkömarkkina on yksisuuntainen. Virtuaalinen voimala tarjoaa mukana oleville yrityksille avaimen kaksisuuntaiseen sähkömarkkinaan, sähkön kulutuksen ja tuotannon tasapainottamiseen eli kysyntäjoustoon. Yritys saa osallistumisestaan mukavan korvauksen, joka voi olla jopa satoja tuhansia euroja vuodessa.

Säästä riippuvat uusiutuvan energian tuotantomuodot lisäävät tarvetta kysyntäjoustolle. Liittymällä mukaan yritys tekee merkittävän ekoteon ja tukee uusiutuvan energian kasvua.

Teemme yhteistyötä mm. Versowoodin kanssa. Yritykset ovat liittyneet virtuaaliseen voimalaamme ja ovat reservissä sähköverkon häiriötilanteita varten. Säädettävät sähkökuormat ja varavoima hyödynnetään Helenin toimesta Fingridin reservimarkkinapaikoilla.

Jousto sopii erinomaisesti isoille sähkönkäyttäjille, jotka voivat joustaa sähkön käytössä, kuten kasvihuoneille, konesaleille ja sahoille. Virtuaalivoimalaan liittyminen on hyödyllistä myös kaikille varavoimakoneiden omistajille, kuten kauppakeskuksille ja liikekiinteistöille, sillä reserviin osallistuessa varavoiman koekäytöt hoituvat samalla.

Kotitaloudet mukaan

Reilu vuosi sitten hahmottelimme skenaarion kotitalouksien kysyntäjoustosta: Kotitaloudella on spot-hinnoiteltu sähkösopimus, ja talon sähkölämmitys ohjataan automaattisesti päivittäin halvoille tunneille. Sen lisäksi tasapainotetaan sähköverkkoa taajuusohjaamalla. Asumismukavuus paranee, sillä sisälämpötila pysyy optimaalisena ja tasaisena. Lämmityksen seuranta, etäohjaus ja ajastus ovat mahdollisia mobiilisovelluksen avulla. Säästöjä tulee spot-ohjauksesta ja taajuusohjauksesta; hyvitys tapahtuu suoraan sähkölaskussa.

Teimme kaiken tämänkin mahdolliseksi!

Lanseerasimme ensimmäisenä Suomessa uuden sähkötuotteen, jossa kuluttaja-asiakas pääsee mukaan virtuaaliseen voimalaitokseen. Asiakas tekee siis ekoteon ja saa siitä hyvityksen sähkösopimuksen hinnassa.

Pörssisähkö Optimi -tuote edellyttää sähkölämmityksen ohjaukseen soveltuvaa Helen-yhteensopivaa laitteistoa. Toistaiseksi sopimuksen voivat sopia asiakkaat, joilla on käytössään Optiwatti-ohjausjärjestelmä. 

Lue lisää aiheesta

Yritykset