Blogi / 30.3.2017

Suomen suurin pellettikattila saapui

Tästä se lähtee! Nimittäin Suomen suurimman pellettikattilan pystytys. Kattilan ensimmäinen osa nostettiin illalla 28.3. rakenteilla olevalle lämpölaitokselle Helsingin Salmisaaressa. Pellettikattilan reilut kaksi kuukautta kestänyt matka Puolasta Sefakon tehtaalta Sędziszówn kaupungista Salmisaareen on ohi.

Kuvat: Katri Tamminen

Teksti: Heli Kuusisto

Kattilan matka Puolasta kohti Suomea alkoi jo tammikuun lopulla.

- Huonojen tieolosuhteiden takia 200 kilometrin pituinen matka Sefakon tehtaalta Opolen kaupungin satamaan kesti neljä yötä. Siellä kattila lastattiin proomuun. Matka Oder-joella oli paikka paikoin hidasta, sillä joki oli muutamasta kohtaa jäässä, joten meidän piti odottaa jäiden sulamista. Muutoin kuljetus sujui ongelmitta, kertoo kattilan kuljetuksesta vastannut Mika Saarinen ALS:sta.

Kattilan ensimmäinen osa, ekonomaiseri eli veden esilämmitin, tuotiin Salmisaareen rekkakyydillä Turusta maanantaina 27.3. Se oli tarkoitus nostaa samana iltana lämpölaitokselle, mutta rajut tuuliolosuhteet estivät noston.

Tuuli tyyntyi ja nosto voi alkaa

Tuuli ehti tiistaipäivän kuluessa laantua, ja nosto voitiin aloittaa illalla kahdeksan jälkeen. Tallberginkatu suljettiin jo alkuillasta liikenteeltä. Turvatoimet olivat tiukat, olihan kyse massiivisen kokoisten laitteiden nostosta ympäristössä, jossa normaalisti olisi jatkuvaa liikennettä. Valmetin nostoja ja asennuksia valvova Jukka Louhisto piti tiukasti järjestystä paikalla.

Nosturi sai viimein luvan nostoon ja kattilan ensimmäinen osa nousi Tallberginkadun puolelta hitaasti yhä korkeammalle ja korkeammalle kohti lämpölaitoksen rakenteita. Lasku rakenteiden uumeniin oikealle paikalle tapahtui kattilanosaa lisäliinoista ohjaavien miesten avulla.

Pellettikattilan osa 1

Projektipäällikkö Aleksi Nurmi Heleniltä kertoo käyneensä marraskuussa Sefakon tehtaalla katsastamassa valmisteilla olevan kattilan. - Asiat olivat konepajalla kunnossa. Heillä on hyvin systemaattisesti toimiva laadunvalvontajärjestelmä.

Kello 21 aurinko oli ehtinyt laskea, kun pimeälle Tallberginkadulle kääntyy kaksi aamupäivällä Turun satamassa kattilan tulipesillä lastattua erikoiskuljetusrekkaa. Ne pysähtyivät lämpölaitoksen edustalle.

Pellettirekat

Kuljetustuet irti ja tulipesät pystyasentoon

Tulipesän molemmat lohkot nostettiin yön aikana onnistuneesti paikoilleen. Aleksi Nurmen mukaan nostot sujuivat rauhallisesti ja ilman suurempia yllätyksiä. – Jossain määrin hidastahan se oli, se kun vaatii varovaisuuden lisäksi myös suurta tarkkuutta.
- Loput kattilalohkot eli konvektio-osan puoliskot nostetaan näillä näkymin torstai-iltana 30.3, jos tuuliolosuhteet ovat suotuisat, Aleksi Nurmi kertoo.

Aleksi Nurmi

Projektipäällikkö Aleksi Nurmi kertoo, että loput kattilalohkot nostetaan 30.3., mikäli tuuliolosuhteet sen vain sallivat.

Kattilan polttimet nostetaan paikalleen parin viikon päästä. Tämän jälkeen kattilan ja siihen liittyvien putkistojen asennus jatkuu kesäkuulle asti. Sen jälkeen on vuorossa kattilan lämpöeristys.

Uusiutuvaa kaukolämpöä

Salmisaaren pellettilämpölaitos valmistuu vuoden 2018 alussa. Valmistuttuaan se tuottaa uusiutuvaa kaukolämpöä noin 25 000 kerrostalokaksion tarpeisiin. Puupelletillä korvataan fossiilisten polttoaineiden käyttöä Helenin kaukolämmön tuotannossa.

Pellettilämpölaitoksen valmistumisen myötä pelletin käyttö polttoaineena Helenin energiantuotannossa kasvaa merkittävästi. Pellettiä on poltettu kivihiilen joukossa Salmisaaressa vuodesta 2014 ja Hanasaaressa vuodesta 2015 lähtien. Kun uusi lämpölaitos käy täydellä teholla, Helenin käyttämän pelletin määrä yli kolminkertaistuu tämän hetken tilanteeseen nähden.

 

Pellettikattilan osa1b

Kattilan lasku

Laskee laskee

Faktoja pellettilämpölaitoksesta:

• Polttoaineteho on noin 100 MW.

• Täydellä pellettiteholla kattilan hyötysuhde on noin 92 %.

• Savukaasujen puhdistus toteutetaan letkusuodattimella.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Lämpö