Blogi / 11.7.2018

Aurinkopaneeleiden villi länsi – kuinka vertailla tarjouksia?

Uusien hankintojen teko vaatii yleensä aina vertailua, oli kyse sitten kodinkoneista, asunnoista, lämpöpumpuista tai aurinkopaneeleista. Vaihtoehtoja on erilaisia kuin villissä lännessä hevosia, ja vertailujen tekeminen voi olla jopa tuskallisen haastavaa.

Kuvat: Helen Oy

Teksti: Krista Jaatinen

Älä hairahda cowboy-kauppiaiden huuliharppusooloihin, vaan tarkista alta apukeinot pärjätäksesi aurinkopaneeleiden villissä lännessä.

Huomioi seuraavia seikkoja vertaillessasi aurinkopaneelipakettien tarjouksia:

1. Järjestelmän koko lähelle omaa kulutusta

Mikäli mahdollista, etsi käsiisi saluunasi jonkin kesäkuukauden päiväkohtaiset kulutustiedot. Mikäli näet jopa tuntikohtaisen tiedon, katso mikä on pohjakuormasi eli matalimmat kulutuksen (1 kWh = 1000 Wh) arvot tunneittain kello 10-14. Valitse tarjouksista ne, jotka ovat lähinnä pohjakuormaasi. Jos pohjakuormasi on esimerkiksi 1 kWh klo 12, valitse jatkoon vain 2-3 kWp:n aurinkopaneelipaketit.

Jos kuitenkin tiedät sähkön kulutuksesi kasvavan tulevaisuudessa esimerkiksi lämpöpumppujen tai sähköauton vuoksi, voit jättää vielä mukaan vertailuun myös suuremmat järjestelmät.

Alla on esimerkki onnistuneesta aurinkopaneelit(5kWp)+sähkövarasto(14kWh) järjestelmäkoon valinnasta. Kuva osoittaa hyvin syyn, miksi aurinkopaneelien yhteyteen suositellaan myös sähkövarastoa.

 Aurinkopaneelit, sahkovarasto 600

2. Lajittele omiin pinoihin 1- ja 3-vaiheiset järjestelmät

Järjestelmän vaiheisuus tulisi olla ilmoitettu ainakin invertteritietojen yhteydessä. 1-vaiheinen järjestelmä tuottaa aurinkosähköä vain yhteen kotisi kolmesta sähkövaiheesta. 3-vaiheinen järjestelmä sen sijaan tuottaa nimensä mukaisesti sähköä kotisi kaikkiin kolmeen vaiheeseen.

Suosittelemme 3-vaiheisen järjestelmän hankintaa, koska tällöin suurin mahdollinen osa omasta tuotannostasi jää kotisi käyttöön.

3. Eri paneelityypit

Aurinkopaneelimarkkinan pääpaino on siirtymässä kohti yksikiteisiä paneeleja, sillä niiden valmistuksen hinnat on saatu perinteisemmän monikiteisen paneelin tasolle. Kuitenkin monesti yksikiteisissä tehot ja hyötysuhde ovat paremmat. Ei ole olemassa puolueetonta tutkimusta, soveltuuko yksi- vai monikidepaneeli paremmin Suomen olosuhteisiin, vaan vastaus riippuu paneelivalmistajasta. Sen vuoksi suosittelemme vertailemaan tarjouksia €/Wp -luvulla, joista tarkemmin kohdassa 8.

Yksikiteisistä paneeleista on viime vuosina tullut markkinoille myös half-cell versio. Half-cellillä esimerkiksi puiden aiheuttamien varjojen heikentävä vaikutus aurinkopaneelien tuotantoon pienenee. Suosittelemmekin osittain varjoisiin kohteisiin half-cell-paneelien käyttöä, sillä emme tue lisälaitteiden kuten hätäkatkaisimien tai optimisaattoreiden lisäämistä kuin hyvin harkitusti valittaviin kohteisiin. Lisälaite on aina yksi rikkoutuva osa enemmän. Lisäksi kun kyseessä on sähkölaite, on se tällöin myös paloturvallisuusriski, vaikka cowboysi kuinka toisin väittäisi.

4. Osien laatu on avain onneen

Villin lännen kauppiaat ovat kiillottaneet buutsinsa hyvin, mutta tarkasta, että sinulle tarjottu paneelivalmistaja löytyy tältä listalta ja invertterivalmistaja tältä listalta.

Alalle tulee jatkuvasti uusia toimijoita ja valmistajia, mutta jos haluat varmistaa tuotteidesi laadun ja takuun säilyvän, valitse vakiintunut toimija. Halpa tulee yleensä aina pidemmän päälle kalliimmaksi.

5. Asennustakuut oltava

Alalle vakiintuneet toimijat omaavat sähköalan pätevyydet sekä ymmärryksen katolla työskentelystä. Nämä toimijat antavat asennuksilleen jopa 5 vuoden takuun. Mikäli asennustakuuta ei ole ilmoitettu tarjouksessa, tiedustele sitä toimittajalta. Pahimmassa tapauksessa takuu häviää cowboyn lähdettyä tomuna ilmaan, eli asennustakuuta ei ole lainkaan.

Muut takuut ovat järjestelmän osilla jo vakiintuneita. Paneeleiden tuotetakuu on 10-12 vuotta ja tehontuottotakuu 80% nimellistehosta 25 vuoden jälkeen. Inverttereiden takuu on 5-7 vuotta ja kiinnitysjärjestelmän 30 vuotta.

6. Sisältääkö tarjous muita palveluita

Toimittajat tarjoavat usein myös visualisointia, jonka avulla näet aurinkopaneeliesi tuotannon. Yleensä tämä kuuluu hintaan, toisinaan se voi olla maksullinen. Osalla toimittajista visualisointi on nähtävissä sekä suomeksi että englanniksi nettiselaimella ja osalla myös mobiilisovelluksella.

Osa toimijoista kykenee tarjoamaan myös laajemman visualisoinnin, jossa näet yhdestä näkymästä sekä omien aurinkopaneelien tuotannon että kodin sähkönkulutuksen. Näin pystyt seuraamaan kuinka sähkönkulutus ja oma sähköntuotanto ovat osuneet yhteen ja kodin energianhallinnasta tulee entistä helpompaa ja kokonaisvaltaisempaa.

7. Toimittajan vastuullisuus

Osa toimijoista tarjoaa tukipalvelua järjestelmän elinkaaren, 25 vuoden, ajaksi. Aurinkosähköjärjestelmä on huoltovapaa, mutta takuukorjaukset tai muut huollot ovat kuitenkin mahdollisia. Mikäli haluat toimittajan auttavan sinua käytönaikaisissa kysymyksissäsi ja takuutilanteissa, varmista, että tukipalvelu on luvattu. Suhteuta tukipalvelu-lupaus myös yrityksen kokoon; voitko olla varma, että cowboy vastaa sähkeeseesi vielä vuosien kuluttua?

8. Vertaile tarjoushintoja €/Wp

Onhan kaikissa tarjouksissa ilmoitettu alvillinen hinta? Mikäli ei, lisää hintaan 24 %. Jaa seuraavaksi alvillinen hinta järjestelmäkoolla (Wp) eli esimerkiksi 6900 €/2550 Wp = 2,7 €/Wp. Vertaile tarjouksien €/Wp hintoja keskenään, koska tarjottujen järjestelmien kokoluokissa on usein eroja. Tarjouksessa on myös ilmoitettu asennuksen osuus hinnasta. Tästä asennuksen osuudesta (sis. Alv 24 %) saa kotitalousvähennystä 50 % miinus omavastuu 100 €, kuitenkin maksimissaan 2 250 €. Voit vähentää saamasi kotitalousvähennyksen tarjoushinnasta, jakaa erotuksen uudestaan järjestelmäkoolla ja vertailla nyt tarjouksia uudestaan.

Paneeleiden hankkimiseen pätee sama lainalaisuus kuin asuntokauppoihin: mitä isompi, sen halvempi, eli mitä isompi aurinkosähköjärjestelmä, sen halvempi €/Wp. Tällä perusteella voit hankkia itsellesi halutessasi hieman ylisuurenkin järjestelmän.

9. Laajentaminen uutuuksilla

Maailma menee kohti hajautettua energiatuotantoa, ja mikäli haluat jatkossa kasvattaa omavaraisuuttasi, kannattaa se huomioida jo nyt. Voit pyytää toimittajaa varustamaan järjestelmäsi suuremmalla invertterillä, jotta voit tulevaisuudessa lisätä paneelien määrää helposti. Voit myös hankkia paneeleidesi yhteyteen sähkövaraston, kuormien ohjausta tai optimoida järjestelmää spot-hinnan mukaan. Jotta uudet tuotteet ja palvelut sopivat yhteen olemassa olevan järjestelmäsi kanssa mahdollisimman hyvin, suosittelemme hankkimaan kaikki samalta toimijalta.

Cowboyt lupaavat joskus pakettiinsa kuuluvan toisen yrityksen palveluita, kuten virtuaaliakku, tai sähköyhtiösi maksavan ylituotannostasi tietyn hinnan. Monesti nämä lupaukset muiden yhtiöiden puolesta ovat vilppiä. Tarkista aina cowboyn lupaukset kyseiseltä yhtiöltä. Yleisesti sähköyhtiöt maksavat ylituotannosta spot-hinnan, ja ylituotannon ostosopimuksen voit tehdä sen yhtiön kanssa, jonka kanssa sinulla on sähkösopimus.

Avuksesi ja tueksesi vastuullisen omavaraisuuden puolesta,

Sheriffi

Tekstiä on päivitetty 10.7.2020

Lue lisää aiheesta

Aurinkoenergia