Blogi / 13.6.2018

Maanalaisen lämpöpumppulaitoksen ensipyöräytykset

Esplanadin maanalaisen lämpöpumppulaitoksen työmaa on edennyt käyttöönottoon asti, ja alkukesän aikana laitos hierotaan täyteen tehoonsa tuottamaan kaupunkilaisille viilennystä eli mukavia olosuhteita sisätiloihin.

Teksti: Eero Kaartokallio

Esplanadin jäähdytyskeskuksessa sijaitsevan lämpöpumppulaitoksen rakentaminen on edistynyt jo niin pitkälle, että lämpöpumppujen ”ensitulet” on päästy ajamaan. Hienoa! Vielä kun ajatellaan laajemmin, niin hienoa tässä on varsinkin se tosiseikka, että mitään tulia ei edes tarvita. Lämpöä ja jäähdytystä ei tuoteta polttamalla vaan hukkalämpöjä hyödyntämällä.

Lämpöpumppulaitoksen toimintaa kallion sisällä noin 50 metrin syvyydessä ei kuumasta kesäpäivästä nauttiva kadunkulkija edes huomaa. Tämänkin investoinnin ja ratkaisun osalta Helen pystyy tarkastelemaan energiantuotannon kestävyyttä avoimesti; energiaa kierrättävän lämpöpumppulaitoksen käyttöä ohjaa puhtaasti vain energiamarkkina ilman valtion tai EU:n poliittisia ohjauskeinoja.

Lämmöt talteen ja hyödyksi

Käyttöönottovaiheessa olevien kahden lämpöpumpun lämpöteho on yhteensä 22 MW ja jäähdytysteho 15 MW. Lämpöpumppujen suurin käyttö on kesäkuukausina, mutta käyttöä tulee ympäri vuoden.

Esplanadin lämpöpumput korvaavat osaltaan fossiilisia polttoaineita ja tulevat vähentämään Helenin hiilidioksidipäästöjä yli 20 000 tonnia vuodessa. Lämpöpumppujen avulla otetaan talteen kiinteistöjen hukkalämpöjä, jotka muuten menisivät harakoille.

35 kertaa Eduskuntatalon jäähdytystarve

Alkukesän aikana laitos hierotaan täyteen tehoonsa tuottamaan kaupunkilaisille viilennystä eli mukavia olosuhteita sisätiloihin, ulkoilmasta riippumatta.

Päälaitteet eli lämpöpumput käynnistettiin ensimmäisen kerran toukokuun puolivälissä, ja parhaillaan lämpöpumppuja säädetään toimimaan optimaalisella tavalla kaukolämmön ja -jäähdytyksen tuottamiseen.

Lämpöpumppujen toiminnan varmistuksen yhteydessä on testattu laitoksen toimintaa yhdessä sen vieressä sijaitsevan maanalaisen jäähdytysvesivaraston kanssa. Lämpöpumppujen ansiosta jäähdytysvaraston teho nousee, ja koko laitoksen jäähdytysteho tulee olemaan yhteensä 50 MW. Helenin tehokkaassa keskitetyssä jäähdytysjärjestelmässä tämä kattaa Eduskuntatalon jäähdytystarpeen 35 kertaa.

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus Lämpö