Blogi / 22.2.2018

Ole oman energiasi herra

Sähkön kulutus on niin arkipäiväistä, että sitä tuskin huomaa tai edes ajattelee. Ympäristöystävällisiin ja kestäviin energian kulutustapoihin on mahdollista lisätä vielä yksi elementti: sähkön tuottaminen. Pientuottaja saa aurinkopaneeleihin liitetyllä sähkövarastolla enemmän hyötyä itse tuottamastaan energiasta.

Teksti: Kristiina Siilin Kuvat: Outi Kainiemi

Sähkövarasto tuo lisäarvoa aurinkosähköjärjestelmään. Sähkövaraston avulla pientuottaja voi seurata ja vaikuttaa, miten itse tuotettu aurinkosähkö kuluu ja varastoituu. Sähkövarasto tuo pientuottajalle muitakin mahdollisuuksia hallita tuottamaansa energiaa; sähkövarastoon voi lisätä kyvykkyyttä ja älykkyyttä. Kotiin voi lisätä esimerkiksi etäohjattavia pistorasioita, tai varautua sähkövaraston avulla sähkökatkoihin.

Sähkövarastolla pientuottaja pystyy myös välttämään tehopohjaisen hinnoittelun kustannukset leikkaamalla kodin kulutuspiikkejä. Sähkövarasto liittyykin osaksi älyverkkoa, joka huolehtii sähköjärjestelmän tasapainosta.

Yhtään aurinkoa ei valu verkkoon

Helen on laajentanut tuote- ja palveluvalikoimaansa, ja nykyään asiakkailla on entistä enemmän mahdollisuuksia osallistua hajautetun uusiutuvan energian tuotantoon. Aurinkopaneelit liitetään nyt sähkövarastoihin. Sähkövarasto nostaa aurinkosähköjärjestelmän käyttöastetta yli 90 prosenttiin, sillä se tasaa jopa tunnin sisällä tapahtuvaa tuotannon ja kulutuksen vaihtelua niin, ettei yhtään aurinkoa valu verkkoon. 

Parhaimmillaan aurinkoisena kesäpäivänä aurinkopaneeleilla voi tuottaa ylimääräistä aurinkoenergiaa, vaikka hyödyntäisikin osan energiasta tuotantohetkellä kiinteistön jäähdytykseen ja kylmälaitteisiin. Pohjakuorma, johon kuuluvat aina päällä olevat laitteet, on tyypillisessä omakotitalossa (vuosikulutus noin 15 000 kWh) noin 20 prosenttia aurinkoisen päivän huipputuotannosta. Kun varastoi ylijäämän sähkövarastoon, voi varastoidulla sähköllä esimerkiksi katsoa televisiota ja kokkailla useita tunteja tai saunoa illalla kahdesta kolmeen tuntia.

Jos aurinkopaneelien omistajalla ei ole sähkövarastoa, hän myy tuottamastaan aurinkoenergiasta kulutuksen jälkeen ylijäävän osan verkkoon vallitsevalla spot-hinnalla, jolloin hän menettää paikallisesta tuotannosta syntyvän siirtomaksu- ja veroedun. Näiden hyöty on noin 50 % sähkön kokonaishinnasta.

Tulevaisuuden energian tuottajat osaksi älyverkkoa

Älyverkko huolehtii sähköjärjestelmämme tasapainosta, eli joustaa silloin, kun sille on tarvetta. Joustaminen tarkoittaa sitä, että kulutuksen kasvaessa tuotantoa nostetaan samassa suhteessa.

Joustaa voi myös toiseen suuntaan, eli vastaavasti kulutusta voidaan laskea esimerkiksi teollisuudessa, jotta suurta kulutuspiikkiä ei pääse syntymään.

Sähkövarasto soveltuu tähän erinomaisesti; se on nopea ja mukautuva laite, joka joustaa mukisematta kahteen suuntaan.

Kristiina Siilin ja Krista Jaatinen


Helen tarjoaa ensimmäisenä markkinoilla yhdistelmätuotetta, jossa pakettiin sisältyy automaattisesti sekä aurinkosähköjärjestelmä että sähkövarasto. Katso lisää tietoja tuotteesta.
 

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Älykkäät ratkaisut Aurinkoenergia